Näistä syistä vapaampi elämä on nyt yhä useamman ulottuvilla

Kirjoittaja Rosita Juurinen irtisanoutui 2014 pitkän uran jälkeen toiminnanjohtajan työstään ja ryhtyi luomaan hitaampaa elämäänsä. Päätös ehkäisi totaaliseen burnoutiin ajautumisen. Nykyisin hän reissaa ja kirjoittaa pääosan vuodesta Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa, budjettitietoisesti elellen.


Kuulutko niihin lukuisiin ihmisiin jotka kaipaavat irtiottoa, hidastusta, muutosta työelämässä tai kokonaan uuteen omannäköisempään elämäntyyliin loikkaamista? Elämänmuutoksessa on paljon mietittävää ja ratkaistavia kysymyksiä pureksittavana, mutta ainakin yksi ratkaiseva etu on tänä päivänä meidän puolellamme, nimittäin aika, jota elämme. Vallitseva ajan henki, teknologiset innovaatiot ja globalisaatio tekevät elämänmuutoksen nyt jos koskaan mahdolliseksi.

Tässä ajassa meille on tarjolla ihan hurja määrä mahdollisuuksia, tietoa, innoittajia, työkaluja ja teknologista vipuvoimaa. Näitä mahdollisuuksia ei totisesti ollut jokaisen ulottuvilla vielä parikymmentä vuotta sitten. Tiedostamalla nämä nykyihmisen etuoikeudet ja hyödyntämällä niitä sinulle sopivalla tavalla, voit saada tarvittavaa nostetta uuden vapaamman elämäntyylisi luomiseen.

castletownranta1

1. Työelämän muutokset

Työelämä on jatkuvassa murroksessa ja liikkeessä suuntaan, joka mahdollistaa lisää joustavuutta useille toimialoille. Etätyöt ovat arkipäivää ja työpaikkasidonnaisuus vähenee toimisto- ja tietotyön aloilla kovaa tahtia. Työtuntien laskemisesta ollaan siirtymässä työn tuloksien ja tuotosten laskemiseen ja niistä maksamiseen. Mahdollisuudet itsenäiseen ja paikkariippumattomaan työntekoon lisääntyvät kun fokus kiinnittyy enemmän aikaansaamiseen kuin työpaikalla vietetyn ajan varmistamiseen. Kommunikaatio ja yhteistyö toimii nykyisin hyvin myös verkossa.

Mahdollisuus: Voit neuvotella työnantajan kanssa lisääntyvästä etätyöstä, etäkuukausista vaikka kokonaisesta etävuodesta. Tai entä jos pyrkisit sopimaan tiettyjen aikaansaannosten, tuotteiden tai tuotosten myynnistä työnantajalle ostopalveluna kiinteiden viikkotuntien sijaan. Tällöin voit säädellä työntekoa ja työaikoja paremmin itse. Seuraus: lisää vapautta työntekemispaikan ja työaikojen suhteen.

2. Uuden ajan tieto-taito verkossa

Vaikka muodollinen ja läsnäoloon perustuva koulutus on edelleen voimissaan ovat etä- ja verkko-opiskelumahdollisuudet lisääntyneet räjähdysmäisesti. Eikä tänä päivänä tarvitse tyytyä pelkästään kotimaiseen ja ns. viralliseen koulutustarjontaan, vaan koko maailman kouluttautumis- ja oppimismahdollisuudet ovat käsiesi ulottuvilla verkossa. Monenlainen kansainvälinen huippuosaaminen on vain muutaman klikkauksen päässä. Voit täydentää osaamistasi tai hankkia kokonaan uudet ammattitaidot netissä.

Mahdollisuus: Voit valita osaavimmat ja innostavimmat kouluttajat sekä valmentajat juuri niiltä aloilta ja asioista, joita sinä tarvitset tukemaan elämänmuutostasi. Etenkin aiheissa, joita ei perinteinen koulutus vielä tarjoa tai edes tunnista verkko on ylivoimainen. Verkkokoulutukset, webinaarit ja podcastit (jo pelkästään youtube on mittava aarreaitta) mahdollistavat jokapäiväisen itseopiskelun, oman kasvun ja taitojen kehittämisen.

Räätälöi nettikurssien avulla osaamisesi vastaamaan tämänhetkisiä intressejäsi ja itseäsi. Voit opiskella silloin kun haluat, siellä missä haluat. Mitä taitoja tarvitset uuteen elämäntilanteeseen pääsemiseksi tai siellä pärjäämiseksi? Vastaus löytyy verkosta.

töissäpartsilla

3. Oma osaaminen verkkoon

Teknologinen kehitys ja erilaiset verkkopalvelut  ja -alustat mahdollistavat sen, että periaatteessa kuka tahansa voi myydä osaamistaan ja asiantuntijuuttaan verkossa, koko maailman ollessa markkinapaikkana. Tämä tarkoittaa, että sinäkin voit muuntaa osaamisesi, ammattitaitosi ja asiantuntijuutesi verkossa myytäviksi palveluiksi tai tuotteiksi. Kokemustaan, osaamistaan ja apuaan voit tarjota muiden iloksi toki ilmaiseksikin esim. bloggaamisen muodossa. Tiedon tuottaminen, soveltaminen ja jakaminen on palautumassa auktoriteeteilta takaisin kansalaisille, jolloin vaihtoehtoinen tietous ja elämäntavat nousevat paremmin esiin.

Mahdollisuus: Palkkatyön tympiessä tai stressin käydessä ahdistavaksi voit alkaa viritellä uutta uraa tuotteistamalla asiantuntijuuttasi tai kehittämällä mieleisestä harrastuksestasi palveluja tai tuotteita verkkoon. Hyvällä aiheella ja pitkäjänteisellä työllä voit alkaa saada toimeentuloa jostakin, mitä rakastat ja työskennellä omaehtoisesti mistäpäin maailmaa hyvänsä.

Teoriassa tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa Tohmajärven työväenopiston kuntopiirin ohjaajasta voi hyvässä lykyssä tulla kansainvälisen asiakaskunnan omaava personal trainer, joka ohjaa asiakkaita verkossa ja asuu Hawaijilla. Siis ainakin teoriassa. Jokatapauksessa aika ja teknologiset mahdollisuudet suosivat nyt luovia ja mielikuvituksellisia ratkaisuja ja tarjoavat väyliä ulos perinteisestä palkkatyöstä.

kirjankansi2, 3D_747x1076

4. Matkustelun uudet muodot

Ennen jo pelkän lentolipun varaaminen oli monimutkainen prosessi ja hinnatkin laskettiin tarkkaan lentomailien mukaan. Nykyään erilaiset ohjelmistot ja hakupalvelut ovat tehneet matkojen suunnittelusta ja varailusta lasten leikkiä. Hintavertailuilla ja verkostoitumalla löytää parhaat tavat viettää kuukausia maailmalla jo 20-30 euron päiväbudjetilla tai halvemmalla. Yhteydenpito kotona oleviin ihmisiin ja lähes kaikki asioiden hoito sujuu netin kautta, joten sidonnaisuudet yhteen tiettyyn sijaintiin vähenevät koko ajan. Lasten koulunkäyntiin ja muuhun opiskeluun netti tarjoaa jo varsin kattavat palvelut.

Mahdollisuus: Monenlaiset järjestöt, organisaatiot ja palvelusivustot tarjoavat tapoja viettää pitkiäkin aikoja maailmalla tehden vaikkapa vapaaehtoistöitä sinulle tärkeän aiheen parissa. Tai voit hakeutua etävuosiohjelmaan, jossa tehdään työtä ja matkustellaan porukassa.

Tee kämppävaihtarit ja asu ilmaiseksi jossain lämpimässä tutustuen samalla uuteen kulttuuriin ja ympäristöön. Tarjoudu talo- ja lemmikkivahdiksi matkoillasi ja säästät merkittävästi reissukuluissa. Hakeudu diginomadien eli läppäriyrittäjien yhteistyötiloihin (co-working spaces) ja porukoihin reissuillasi ja et tiedäkään, mitä mahdollisuuksia sinulle voi verkostoissa avautua. Koko perhekin voi lähteä nyt aiempaa helpommin maailmalle, kun koulunkäynti ei ole enää este.

Heirisson islandilta Perthin keskustaan

5. Innostavat esimerkit ja muuttuvat arvot

Ajan henki on muuttumassa. Vaikka perinteiset mallit elää ja toimia elämänkaaren eri vaiheissa pitävät sitkeästi pintansa ja toimivat vielä normeina, joihin vertaamme itseämme, on normista poikkeaminen yhä normaalimpaa. Ihmiset löytävät omia polkujaan, tekevät elämänmuutoksia ja ratkaisuja, joille entisaikaan olisi pudisteltu päätä tai pidetty tyhmänrohkeina. Työuraltaan ja materiakeskeisyydestä maalle omavaraistalouteen tai maailmantuuliin loikkaavia ei pidetä enää omituisuuksina, vaan rohkaisevina esimerkkeinä siitä, miten kukin voi luoda omaa elämäänsä itse ja ottaa vastuuta onnellisuudestaan.

Eikä tänä päivänä ainoa toimintamalli varallisuuden suhteen ole “osta ja pidä, kunnes sinut peritään”, vaan yhä tavallisempaa on käyttää varallisuuttaan sijoittamalla sitä omaan elämänlaatuun, sopivaksi katsotussa elämänvaiheessa, eikä kerryttää varojaan vain jälkipolville säästellen.

Mahdollisuus: Paine normienmukaiseen elämään on aiempaa vähäisempi ja elämäntyylien kirjo yhä laajeneva. Inspiroivia esimerkkejä ja tarinoita siitä, miten elämänsä ja toimeentulonsa voi rakentaa mitä kiehtovimmilla tavoilla on saatavilla runsaslukuisesti pelkästään sosiaalisessa mediassa. Lue blogeja, hanki tietoa ja löydä vertaistukea. Unelmiaan toteuttavista ihmisistä ja heidän elämänmuutoksistaan voit saada innoitusta, käytännön toimintamalleja ja motivaatiota oman onnesi tavoittelun tiellä. Kenties se tie vie oravanpyörän ulkopuolelle, jonkin sinun oman kutsumuksesi johdattamana.

töissäaltaalla3

On siis hyvä havahtua huomaamaan, mitä mahdollisuuksia tässä ajassamme on. Uudet teknologiat ja nettipalvelut suorastaan kerjäävät meitä hyödyntämään niitä. Samalla asenneilmapiiri on suopeampi ja kannustavampi irtiottajia ja elämänmuutoksen tekijöitä kohtaan kuin aiemmin.

Mutta, vaikka nämä olosuhdetekijät ovatkin puolellamme, eivät ne poista sitä sisäisen työn tarpeellisuutta ja välttämättömyyttä, joka muutoksenpohtijalle tulee tehtäväksi. Oman itsensä tunteminen ja kuunteleminen on kaiken lähtökohta. Jos päättää tuunata elämäänsä uuteen suuntaan, kannattaa hyödyntää näitä saatavilla olevia mahdollisuuksia ja vipuvoimia. Jos taas nykytilanteessasi on riittävän hyvä olla, tuskin mikään teknologinen innovaatio, ajanhengen muutos tai irtiottotarina saa sinua hinkumaan pois sieltä.

Rosita Juurinen


Rosita haluaa rohkaista ja auttaa muitakin irtiotosta haaveilevia mm. uuden e-kirjansa Toimistosta travelleriksi – Matkaopas vapaampaan elämään avulla. 

kirja2rannalla2

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image