Ei ole uusia sanoja sille, minkä jo sydämessäsi tiedät

Kirjailijaystäväni sai palautetta hyvin henkilökohtaisesta esikoisteoksestaan. Palautteen antaja kertoi, ettei kirja tarjonnut hänelle mitään muuta kuin latteita itsestäänselvyyksiä, jotka hän oli tiennyt jo kauan. Samalla palaute koski koko Hidasta Elämää -kirjaperhettä, jota ei palautteen antajan mukaan pitäisi olla edes olemassa. Hän kun ei ollut löytänyt kirjoista yhtään tuoretta ajatusta.

Ystäväni oli surullinen palautteesta, mutta ymmärsi sen toki yhden ihmisen mielipiteeksi. Nämä samat latteat itsestäänselvyydet kun olivat vaikeina hetkinä pelastaneet hänen elämänsä.

Jäimme joukolla pohtimaan, kuinka latteita elämän suuret totuudet ovatkaan.

~

On hienoa, ettei palautteen antaja tarvitse näitä kirjoja. Hänen oma oivallusten polkunsa on jo vienyt pidemmälle. Toisaalta tällaisen palautteen motiivina on satuttaa – mikä ei tietenkään ole kovin ylevää. Muille kiukuttelu siitä, ettei ole vieläkään löytänyt kirkasta ydintä… noh, on vähän hassua.

Itse olen iloinen, että henkistä kirjallisuutta, erilaisia joogalajeja ja itsetutkiskelun tekniikoita on jatkuvasti enemmän tarjolla. Välillä ”henkisen kasvun maailma” vaikuttaa kyllä sirkukselta, mutta hyvä puoli sirkuksessa on, että se kutsuu osallistumaan: on mahtavaa, että juuriltaan samat opetukset tulevat esiin erilaisten tekniikoiden ja opettajien kautta.

~

Seuraan erinomaista Maailmanpuu-podcastia, jossa joogaopettaja Miska Käppi ja joogatutkia Matti Rautaniemi keskustelevat joogan ytimestä ja maailmankaikkeudesta. Dharma-jaksossa sivutaan yksilön elämän merkityksellisyyttä, sitä miksi olemme olemassa.

Jaksossa puhutaan muun muassa egyptiläisestä Maat-jumalattaresta, jonka symboli on totuuden höyhen. Legendan mukaan kuoleman hetkellä jokaisen sydän punnitaan puntarissa, jonka toisessa vaakakupissa on höyhen. Olenko elänyt elämääni omaa kohtaloani rakastaen ja sydämeni mukaan vai olenko kasvattanut sydämeni painoa?

Meillä jokaisella on yksi tehtävä: elää oma elämämme niin, että toteutamme omaa tehtäväämme maallisina olentoina muistaen, että olemme sieluja keskellä ihmiskokemusta. Tarkoituksenamme on elää hyvä elämä.

~

Kirjailija altistaa itsensä paitsi palautteelle myös näkyväksi tulemiselle ja oman itsensä kohtaamiselle, aina uusin tavoin. Kirjan sanat on punnittu kirjoittajan sydämessä ja hän tietää ne todeksi itselleen. Se riittää. Ja jos teos sen jälkeen koskettaa yhdenkin ihmisen sielua, on se kannattanut julkaista.

Kaikilla on yhtäläinen oikeus mielipiteeseen, ja kun niitä ilmaisemme, teemme sen toivottavasti sydämen viisaudesta käsin. Kenenkään muun mielipidettä ei kannatta ottaa omaksi totuudeksi punnitsematta sitä sydämessään. Jos meillä omien sydäntemme kautta on omat yhteytemme totuuteen, voimme elää rinnakkain tässä maailmassa: Kiitos mielipiteestäsi, hyvää päivänjatkoa, siunatkoon Universumi polkusi, Waheguru.

Kaikkeuden ”ratkaisu”, totuus, elää niin yksinkertaisissa latteuksissa, että sitä on vaikea ymmärtää, vaikka sanomaa suollettaisiin kasvoille kirjatolkulla.

Ei ole olemassa uusia sanoja sille, minkä jo sisälläsi tiedät. Elämä on yksinkertainen. Maailma on yksinkertainen. Sinä itse luot oman todellisuutesi jatkuvasti. Mutta siitä, ettei vieläkään ymmärrä, ei kannata kantaa syyllisyyttä tai katkeruutta. Sellaista on olla ihminen.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image