Oletko sinäkin vastuumagneetti? – Erityisherkkä on usein tunnollinen puurtaja töissä ja kotona

Tunnollisuus ja vastuuntuntoisuus ovat yleisiä erityisherkkien hyveitä. Herkille ihmisille suunnatuilla kursseillani vapaamuotoisissa gallupeissa lähes joka ikinen osallistuja on tunnistanut itsensä erityisen tunnolliseksi.

Tunnollisuuden anatomiaa herkän elämässä

Useimmat herkät ihmiset aistivat herkästi toisten tunteita ja tarpeita. Haluat olla avuksi ja tehdä ainakin oman osasi yhteisistä asioista. Teet sen minkä olet luvannut ja helposti ylikin. Täydellisyyteen pyrkiminen on aika yleistä herkkien keskuudessa. Havaitset pieniäkin vivahteita ja eheä kokonaisuus voi olla suuri nautinto.

Herkkä ihminen pyrkii helposti miellyttämään muita, aivan tiedostamattakin, ja välttämään toisten pettymystä. Osaksi tämä tapahtuu epäitsekkäistä syistä, koska haluaa hyvää toisille ja osin (terveestikin) itsekkäistä syistä, koska haluaa välttää epämiellyttävät seuraukset. On raskasta tuntea kuin omissa nahoissaan toisen pettymys ja ehkä vielä ottaa vastaan vihainen purkaus, joka voi tuntua kuin tuhannen nuolen iskulta kehoon.

Omatunto kolkuttaa helposti, jos tekee väärin, jos jättää vastuun kantamatta tai satuttaa toista. Joillakin syyllisyyden kalvava seura on rasittavankin yleistä.

Monesti herkkä ihminen saattaa olla liiankin liian kiltti, uhraa omat tarpeensa ja elää liikaa toisia varten. Kun tuntee toistenkin tunteita, on syvästi miellyttävää kun lähellä olevat voivat hyvin. Tosin tarvitseeko sen tapahtua oman hyvinvoinnin kustannuksella?

Oletko vastuumagneetti

Kotonakin saatat olla vastuumagneetti. Tai sitten et jaksa enää kotitöitä, kun mehut ovat menneet työpaikalle. Sinuun luotetaan, mikä voi tuntua hyvältäkin, mutta samalla työkuorma hivuttautuu suuremmaksi ja suuremmaksi…

Työpaikalla vastuuntuntosi todennäköisesti huomataan ja siitä hyvästä saat lisää vastuuta ja tehtäviä. Pöydän nurkallasi oleva tehtäväpino kasvaa kuin huomaamatta. Käytävällä ohimennen kollega tai esimies tarjoaa lisähommia ja ehkä turhankin helposti otat ne vastaan.

Ja tässä seuraa se varoitus: Vaikka vastuuntuntoisuus ja tunnollisuus ovat hyviä piirteitä, liiallinen tunnollisuus voi ajaa Sinut loppuun.

Anna itsellesi sitä mitä todella tarvitset

On vaarallista antaa mielensä viedä: “Teen vielä tuon ja tuon, ja tuon, on jaksettava vielä tämä ja tämä, pitää ehtiä hoitaa vielä tämä ja tuo” – apua! Kehosi ja hermojärjestelmäsi huutavat armoa. Elimistösi on stressitilassa, toimit puoliteholla ja pitkään jatkuessaan olet vaarassa uupua.

Anna itsellesi sitä mitä todella tarvitset. Toimeliaisuuden vastapainoksi me erityisherkät tarvitsemme erityisen paljon rauhaa, taukoja, lepoa  ja rentoutumista. Mikä elämässä on todella tärkeää? Mikset järjestäisi arkeasi arvojesi mukaiseksi?

Kunnioita omia rajojasi

Vastuut on hoidettava, mutta ehkä se onnistuisi joskus kevyemminkin, vastuita voi myös jakaa ja joskus voi jättää asioita kokonaan tekemättä ilman, että siitä kukaan kärsii. Täydellisyyteen pyrkimisen sijasta on viisautta opetella, että riittävän hyvä riittää.

Etsi omat rajasi, mitä kohtuullisuuden ja rehellisyyden nimissä jaksat ja pystyt tekemään siten, että elimistösi pysyy terveenä ja tasapainossa. Keskustele tarpeistasi läheistesi ja esimiehesi kanssa. Ala kunnioittaa omia tarpeitasi ja rajojasi. On kaikkien etu, että Sinä ja herkkyytesi pysytte hyvässä kunnossa ilmentämässä lahjojanne ja ilahduttamassa maailmaa.


Katso Helin tulevat koulutukset ja kirja ”Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään” tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image