Mindfulness ja herkkujen houkutus – 2 vinkkiä tahdonvoimaan
Hetkinen-vlogissa kerron kokemuksiani vatsavaivojen kanssa elämisestä nuoresta asti (IBS, ärtyneen suolen oireyhtymä, hiivasyndrooma…).
Muistan, että vatsan väänteitä on ollut hyvin pitkään elämässäni. Parikymppisenä, kun kiersin lumilauta kainalossa kisoja maailmalla, tutuksi tuli pitsat, pastat, pikaruoka ja patonki nutella-suklaa levitteellä aamupalaksi 🙂 Ei siis mikään ihme, että pötsi oli sekaisin! Toki olen aina halunnut syödä terveellisesti, mutta voitte kuvitella millä perusteella ruokapaikat valittiin, kun reissasin kaltaisteni snoukkaajien kanssa 🙂
Olin todella hyvä sopeutumaan ja kai junnumpana kuvittelin, että tällaiset vatsan fiilikset vaan kuuluu kuvioon. Pikkuhiljaa olot sen kuin huononi ja 2000-luvun taitteessa vietin jo liian suuren osan päivästä toiletissa. Näin jälkeenpäin tuntuu huvittavalta, että vatsan täytyi vaihtaa koko ajan megafonia suurempaan, että olisin tajunnut ja kuullut viestin – kylläpä tuli oltua naurettavan kuuro! Lopuksi volyymitasot oli Metallican stadion-konsertin luokkaa ja onneksi silloin havahduin.
Yli 15 vuotta olen noudattanut maidoton, gluteeniton, sokeriton, hiivaton ja tuhat muuta -ton päätteistä ruokavaliota. Mukaan on mahtunut A:sta Ö:hön erilaisia kokeiluja, vivahteita, siedätystä ja taukoja. Vaikka ruokavalion noudattaminen on ollut varsinkin reissuissa hankalaa, koen olevani onnekas. Saan syödä terveellisesti, 10-v. takainen hääpukuni mahtuu edelleen päälleni ja olen saanut pahimpaan aikaan verrattuna noin 3-4 tuntia enemmän hereilläoloa päiviini. Energiatasoni on noussut tiskirätistä lähelle Duracell-pupua.
Tahdonvoimaa, hyväksyntää, tietoista huomion suuntaamista, sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä olen saanut harjoittaa oikein olan takaa. Varsinkin aluksi oli hankalaa valita jotain uutta leivän, myslin, jugurtin, suklaan, jätskin, jne. tilalle. Tunnen valtavasti myötätuntoa kaikkia kohtaan, jotka ovat kokeneet samaa.
Mindfulness on ollut mulle suurena apuna tilanteissa, jossa herkun tai muun ruoan houkutus on käynyt suureksi. Uskon sallivuuteen ja sen takia suhtaudunkin ruokavalintoihini niin, että saan syödä ihan kaikkea – tiedostaen kuitenkin valintojeni lyhyet sekä pitkäaikaiset vaikutukset oloihini!
Videolla kerron mitkä 2 suhtautumis- / toimintatapaa ovat olleet minulle tärkeimpiä vuosien varrella ja jotka ovat auttaneet minua valitsemaan sellaisia suupaloja, jotka ovat tuottaneet riittävän hyvää oloa ja energiaa pitkällä tähtäimellä. Eli herkkuhetkiäkin sallitaan ja ne kuuluu oleellisena osana hyvään elämään.
Nautinnollisia ruokailuhetkiä ja viisaita valintoja päivääsi!
Aleksi
Avainsanat: mindfulness, ibs, ärtyneen suolen oireyhtymä, ruokavalio, tietoisuustaidot