Raakaleipurin parhaat kakut

RIIKKA_BLOGI

20-vuotias yrittäjä ja ilopilleri Maria Lönnqvist oli ensimmäisiä ihmisiä, joka tutustutti minut aikoinaan raakakakkujen maailmaan. Kävin Marian kakkukurssin ja ihastuin hänen aitoon ja maanläheiseen tapaan luoda herkkuja ilman vehnää, valkoista sokeria, maitoa tai munia. Marian uutiskirjeen pohjalta osasinkin jo odottaa jonkinlaista kakkukirjaa ja odotukset lunastettiin, kun sain kirjan käsiini: se pursuaa mutkattomia, helppoja ja herkullisen kuuloisia ohjeita.

Raakaleipurin parhaat kakut. Kuva: Maria Lönnqvist
Raakaleipurin parhaat kakut. Kuva: Maria Lönnqvist

 

Raakaleipurin parhaat kakut (Nemo 2014) kirjassa näkyy tekijän intohimo raakaleivontaa kohtaan. Ennen kaikkea se innostaa varmasti myös aiheeseen perehtymätöntä kokeilemaan raakaleivontaa ja siinä sivussa toteamaan, miten yksinkertaisesti lopulta terveellisempiä herkkuja voi valmistaa. Toki innostuksen kasvaessa tehokas blenderi ja monitoimikone helpottavat valmistusta ja tekevät siitä vieläkin vaivattomampaa. Kirjan alussa esitellään perinteiseen tapaan raaka-aineet ja kaikki niiden pohjalta tehtävät kakut, piiraat, leivokset ja pienet makeat sopivat hyvin erikoisruokavaliota noudattaville. Kakkuja ei kypsennetä uunissa, vaan ne syntyvät raaka-aineita liottamalla, sekoittamalla ja blendaamalla.

Jokaisen reseptin alussa on pieni tarina, joka taustoittaa, miten resepti on syntynyt, tai mistä Maria on saanut siihen inspiraation. Useissa ohjeissa on ilahduttavan vähän ainesosia ja monia raaka-aineita saa erikoiskauppojen lisäksi myös hyvin varusteluista supermarketeista. Olen samaa mieltä Marian kanssa siitä, että luomulaatuiset, laadukkaat ja mahdollisimman vähän käsitellyt raaka-aineet luovat usein parhaat makukokemukset. Itse tilaan lähes poikkeuksetta kaikki pähkinät, hiutaleet, öljyt ja jauheet netin kautta joko Fitnessfirstiltä tai Foodinilta.

Marian kirjan ohjeella syntyi seuraavanlainen taivaallinen mustikkapiirakka:

KOOKOSMURUPOHJA
5dl kookoshiutaleita
1dl taateleita
ripaus suolaa

METSÄMUSTIKKATÄYTE
3 dl metsämustikoita
2 rkl psyllium-jauhetta

VANILJAKUORRUTE
4 dl cashewpähkinöitä
½ dl hunajaa
1 sitruunan mehu
1tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Jauha kookoshiutaleet monitoimikoneessa tai vahvalla tehosekoittimella jauhoksi. Lisää joukkoon taatelit ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos taatelit ovat kovin kuivia, liota niitä hetki vedessä. Seos on sopivaa, kun voit pyörittää taikinasta pienen pallon, joka pysyy kasassa. Painele seos tiiviisti piirasvuoan pohjalle sekä noin 2 cm ylös reunoille.

Soseuta mustikat. Sekoita huolellisesti joukkoon psyllium-jauhe. Levitä täyte pohjan päälle.

Sekoita vaniljakuorrutteen ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa seosta tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat täysin. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Cashewpähkinöiden liottaminen vedessä etukäteen pehmentää niitä ja helpottaa sekoittamista. Levitä kuorrute piiraan päälle.

Koristele mustikkapiiras tuoreilla marjoilla. Näin se on heti valmis tarjoiltavaksi. Piiras säilyy jääkaapissa noin viisi päivää.

Kakku oli erittäin hyvän makuinen, eikä yhtään liian makea. Olen perinteisesti aina halunnut tehdä pieniä kokeiluja ja lisäyksiä valmiisiin resepteihin ja tässä tapauksessa laitoin sitruunan mehun lisäksi sitruunasta myös raastetun kuoren, lisäsin vaniljakuorrutteeseen muutaman tipan vanilja-steviaa ja koristelin kakun kotimaisilla vadelmilla mustikoiden sijaan. Kakku olisi varmasti säilynyt viisi päivää, mutta meidän perheessä se syötiin kahdessa päivässä.

Mustikkapiiras. Kuva: Markus Karjalainen
Mustikkapiiras. Kuva: Markus Karjalainen
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image