Resepti: Guacamole

Avokado on maukas ja ihanan monikäyttöinen hedelmä, joka tulisi kuulua jokaisen päivittäiseen ruokavalioon. Se on loistava täyte salaateissa, lisukkeena esim. äyriäisten kanssa, voin sijasta leivän päällä tai ihan sellaisenaan energisoivana välipalana vaikka ruususuolan ja mustapippurin kanssa.

Avokado on yksi ravitsevimmista hedelmistämme. Se on koostumukseltaan pääosin rasvaa ja proteiinia ja siinä on runsaasti B-, E- ja K-vitamiiinia sekä kaliumia, jota tarvitsemme esimerkiksi lihasten rakentumiseen. Siinä on myös magnesiumia sekä luteiinia, joka vaikuttaa silmien ja ihon terveyteen. Avokado on myös loistava kalsiumin lähde ja siksi erityisen hyödyllinen esimerkiksi vegaaniruokavaliota noudattaville. Siinä on myös fosforia, jota tarvitsemme soluissa useiden muiden yhdisteiden rakennusaineena sekä myös happo-emäs tasapainon säätelyssä. Avokadossa on paljon rasvaa. Sen sisältämä rasva monotyydyttämätöntä, eli kertatyydyttämätöntä rasvaa – samaa mitä on esimerkiksi oliiviöljyssä. Avocadon rasva koostuu pääasin omega 9 rasvahapoista, joilla on kolesterolia tasapainottava vaikutus; ne laskee tehokkaasti huonoa LDL-kolesterolia ja puolestaan nostaa hyvän HDL-kolesterolin määrää. Kertatyydyttämättömillä rasvoilla on joidenkin tutkimusten mukaan myös rintasyöpää ehkäisevä vaikutus.

Avocado tunnetaan ehkä parhaiten guacamolen pääraaka-aineena. Guacamole on perinteinen Mexicolainen herkku jota liian harva muistaa tehdä kotona. Se on erittäin helppo valmistaa ja säilyy jääkaapissa useamman päivän. Testasin perus guacamole reseptiäni pienillä muutoksilla ja siitä tuli lähes täydellistä. Tämä terveysdippi voittaa maullaan kaupan valmisguacamolet ihan 6 – 0.

Guacamole

2 avocadoa

½ . 1 sitruunan tai limen mehu

½ – 1 tl ruususuolaa

½ – 1 tl mustapippuria

1 pieni tomaatti (pelkkä hedelmäliha – poista kuoret ja siemenet)

½ sipuli pieneksi silputtuna

1 tuore chili silputtuna

1 tl juoksevaa hunajaa

2 rkl tuoretta korianteria silputtuna (voi laittaa enemmänkin jos maku miellyttää)

Halkaise avokadot ja poista kuori sekä siemen. Muusaa ne rikki haarukalla kulhossa (muista että pieniä sattumia saa jäädä). Lisää sitruunan mehu, pippuri, suola, sekä silputtu sipuli ja chili. Kuori tomaatista kuoret ja poista siemenet. Pilko hedelmäliha pieniksi kuutioiksi ja sekoita muiden joukkoon. Lisää lopuksi makusi mukaan hunajaa (pehmentämään chilin ja sitruunan makua), sekä silputtu korianteri. Tarjoa esimerkiksi tacojen tai fajitaksien täytteenä, dippinä, tai vaikka levitteenä leivän päällä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image