Kun haitallisesta tavasta ei pääse irti – 3 tärkeintä pointtia avuksi

Ihan liikaa nettiä, liikaa sokeria, liikaa töitä, liikaa tupakkaa, liikaa alkoholia, liikaa treeniä… Hyvänolontunteiden haluaminen ja epämukavien tunteiden välttely ajavat sinua kohti sijaistoimintoja, jotka saattavat olla jo elämäsi keskipisteessä niin ajallisesti kuin energeettisestikin.

Voi olla, että sinulla on uskomus, että onnellisuus on sitä, että elämästä puuttuu epämukavuus. Selität itsellesi käytöstäsi sillä, että tarvitset rahaa perheen elättämiseen tai että sinun pitää olla näkyvillä somessa. Et halua jäädä paitsi. Sitä paitsi on ihan ookoo rentoutua ja nauttia elämästä.

Tämä on ihan totta. Vaikka toimintamme on meille haitallista, se täyttää tiettyjä tarpeita. Ja kaikista tärkeimpänä tarjoaa meille ulospääsyn epämukavuudesta nopeiden kiksien kautta.

Järjellä tiedät, ettei tässä ole mitään järkeä.

Saattaa olla, että olet huomannut, ettet itse pysty muuttamaan suuntaa tahdonvoiman avulla. Tai edes vähentämään. Toisaalta, kun pystyt olemaan muutaman päivän tai viikon sokeri- tai somedetoxilla ja laitat työläppärin kiinni neljältä silloin tällöin, on se sinulle merkki, että ongelmaa ei ole. Sama ralli saa jatkua.

Aikamoinen noidankehä.

Miksi et sitten muuta suuntaa tai hae apua?

Pakenemisen harhan takana on pelko

Yksi yleisimmistä syistä on pelon luoma harha ja sen monet tarinat. Se on yksi yleisimmistä juurisyistä pakoiluun. Se estää pakoilun lopettamisen. Se on avun hakemisen esteenä.

Haluamme muutosta, mutta pelko estää sen. Entä jos epäonnistun ja nolaan itseni? Entä jos en osaakaan kohdata elämää ilman näitä sijaistoimintoja? Entä mitä elämääni tulee sen tyhjiön tilalle, jota nämä haitalliset käyttäytymismallit täyttävät? Kuka edes olen ilman näitä elämäni keskiössä olevia asioita?

Pelko kaventaa elämäämme. Yritämme vältellä sitä mitä mielikuvituksellisimmin keinoin ja lukitsemme sen mielen kellariin. Käytämme haitallisia käyttäytymismallejamme pitämään sen lukkojen takana. Kun notkumme somessa, juomme, pelaamme, uhraudumme pelastaessamme läheisiämme, ostamme uskomattoman halvasta nettikaupasta kymmenen samalaista paitaa kaikissa eri sateenkaaren väreissä, koemme hallitsevamme elämäämme. Koemme olevamme vapaita. Kunnes tulemme siihen kohtaan, että tajuamme elämämme tyhjyyden.

Pelkojen tuolla puolen on vapaus

Tämä kaikki edellä kuvattu on ihan täysin normaalia ihmisen ajatuksen- ja elämänkulkua. Tiedän sen, koska olen itse kokenut ihan samat pelot, haitalliset käyttäytymismallit, harhaisen hallinnan tunteen – ja tyhjyyden.

Pelko on sabotoinut minunkin yritykseni vapautua haitallisista tavoista ja raitistua eri riippuvuuksista. Se on sabotoinut mahdollisuuteni saavuttaa aito tunne-elämän tasapaino. Se on sabotoinut toipumiseni, koska niin kauan, kun minulle ei ole ollut työkaluja kohdata sitä, se oli elämäni keskiössä. Sen välttelystä tuli täyspäiväistä työtä.

Hyvät uutiset on, että peloista on mahdollista oppia vapautumaan. Niitä on mahdollista alkaa kohtaamaan silmästä silmään yksi kerrallaan niin, etteivät ne enää rajoita elämää. Etteivät ne enää ole esteenä vapaalle ja merkitykselliselle elämälle.

Miten peloista vapautuminen sitten tapahtuu?

Keinoja pelkojen kesyttämisen on monia. On oleellista todeta tässä kohtaa, ette tule ikinä pääsemään niistä eroon. Pelolla on tärkeä tehtävä. Ne varoittavat meitä uhista ja varmistavat näin eloonjäämistämme. Ongelma tulee siinä, kun pelot alkavat elää omaa elämäänsä.

Kaiken kokemukseni ja ammattitaitoni pohjalta olen koonnut kolme tärkeintä pointtia pelkojen kesyttämiseen.

Tiedostaminen – Tärkeintä on tunnistaa, että tunnet, kun tunnet. Tunteiden tunteminen on niiden tehokkainta käsittelyä. Ne ovat kehollisia ilmiöitä. Siten niiden tunteminen kehossa purkaa sitä.

Hyväksyminen – Marika Borg sanoi, että hyväksyminen on sitä, että päästää irti asiaan liittyvästä negatiivisesta energiasta. Onko siis mahdollista sallia pelon nousta ja kuulla sen viesti. Pelko ei ole virhe. Sinä et ole virheellinen.

Lempeys – Pelon alla on haavoittuvuuden kokemus. Haavoittuvuus taas tarvitsee turvaa ja ystävällisyyttä. Onko siis mahdollista olla itselle ystävällinen pelon hetkellä?

Kriittisyys ja välttely piilottavat haavoittuvuuden, kovettavat sen, hautaavat sen selviytymisen prosessien alle. Tiedostaminen, hyväksyminen ja lempeys avaat, hellivät ja parantavat. Ne luovat lisää tilaa.

Niiden kautta on mahdollista päästä elämää rajoittavien pelkojen tuolle puolelle. Siellä on haitallisista tavoista vapaa elämä.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image