Ihmisyyteen kuuluu varautumisen taito, me tarvitsemme sitä selviytyäksemme elämässä. Meidän pitää ottaa huomioon lukemattomia asioita, jotta pääsisimme tiettyyn lopputulokseen ja meidän pitää varautua myös erilaisiin haasteisiin. Kaikista tärkein tavoite lienee useimmille meistä on olla suojassa vaaroilta. Tätä vielä tärkeämpi asia monille on, että läheisemme olisivat turvassa.
Vaikka voi olla vaikeaa uskoa uutisia seuraamalla, niin nykymaailma on turvallisempi paikka elää kuin menneet vuosikymmenet. Ainakin meille suomalaisille tässä ajassa. Moni asia on paremmin tässä hetkessä, mutta isot uhat kuten ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit ovat lähempänä kuin isovanhemmillamme. Pandemiasta meillä on jo kokemusta, ja sotaakin käydään ihan vieressä. Mielenterveysongelmien määrä kasvaa, joka toinen kärsii niistä jossain vaiheessa elämää.
Kaikilla ihmisillä on välillä vaikeaa. Emme pysty arvioimaan toistemme kärsimyksen määrää päältäpäin. Vaikka eläisimme läpi haastavaa vaihetta, on tärkeää pitää mielessä, että vaikeassa paikassa on merkityksellistä keskittyä myös hyviin asioihin. Pelko, viha, häpeä tai suru kokemuksina eivät sulje pois sitä, että voimme kokea myös myönteisiä tunteita, itse asiassa saamme niistä voimaa kestää vaikeat ajat paremmin. Hyvän huomaamisen taitoa voi kehittää ja pitää yllä.
Murehtiminen aiheuttaa ahdistusta
Murehtiminen lisää murehtimista, koska se on aivojen toimimaton yritys ratkaista ahdistava tai muulla tavoin vaikea tilanne. Olin itse murehtija monia vuosia. Vieläkin kompastun toisinaan siihen, mutta pyrin pääsemään kuopasta ylös muistuttamalla itseäni, ettei tuon kuopan kaivamiselle löydy pohjaa. Murehtiminen on siis yhdenlainen tapa mielelle varmistella sitä, että uhkaavat asiat eivät unohtuisi muistilistalta. Ikävä kyllä monet niistä asioista ovat sellaisia, joille emme pysty tässä hetkessä tekemään muuta kuin lisäämään niitä kohtaan pelkoa veivaamalla niitä ajatuksissamme.
Mietit ehkä, mitä tehdä, jotta murehtimisesta pääsisi eroon? Vastaus tähän on paradoksi, kuten moni muukin mielen hyvinvointiin liittyvä asia. Sinun pitää pyrkiä suostumaan ja avautumaan mielesi maisemalle. Hyväksymään se, etteivät kaikki asiat ole sinun käsissäsi.
Voit kysyä itseltäsi, voitko tehdä jotain konkreettista tilanteen parantamiseksi juuri nyt? Jos voit, niin tee. Jos et voi, niin sano itsellesi: Se on mitä se on. Voin suostua olemaan tämän epävarmuuden kanssa.
Ajatuksia ei voi hallita, mutta suhtautumista omiin ajatuksiin voi. Et voi siis päättää laittaa sivuun sinua piinaavia murheita, mutta voit päättää, minkä asenteen otat niitä kohtaan. Tämä ei ole temppu tai päätös, vaan vaatii harjoittelua. Huomaat ajan kuluessa, että mielesi alkaa rauhoittua ja olosi kevenee.