Sampo Manninen

Energian Ihme: Meditoiva bisnesmies – Mielen vika?

Mielen vika?

Suuresti arvostettu opettajani, toinen Chopra Centerin perustajista, nyt jo edesmennyt David Simon tutki mielen ja sairauksien riippuvuuksia pitkään ja tuli siihen johtopäätökseen että yli 90% kehomme sairauksista juontaa juurensa mieleen. Kehomme reagoi stressiin ja erilaisiin mielen epätasapainotiloihin suoraan ja armottomasti mutta myös välillisesti. Sairauden taustalta saattaa löytyä hyvin selkeä syy: Avioero, työttömyys tai jokin muu mielen tasapainoa heilauttanut tekijä, jota biolääketieteen mittaukset eivät löydä. “Vika” on siis tavallaan mielessä.

Stressiä pukkaa!

“Mä en kestä tätä duunia enää päivääkään! Älä jätä mua! Jumaliste että tuo ottaa pannuun! Mistä ihmeestä mä löydän rahat lainanlyhennykseen? Mä oon niin yksin. Miten mä jaksan tän kaiken läpi? Mä pelkään”… Kuulostaako tutulta? Mitä näistä ajatuksista voi seurata?  Kohonnutta verenpainetta ja sykettä, verenhyytymiä, hormonitoiminnan epätasapainoa, ruoansulatuksen häiriöitä, suoliston ongelmia, tulehduksia ja tietenkin mielen järkkymistä eri mittasuhteissa …lista on pitkä. Joskus nämä seuraamukset tulevat viiveellä, jopa vuosien kuluttua.

“Mutta kun tää maailma vaan menee näin…”

Pitääkö meidän todellakin sietää ja hyväksyä elämä, joka on pelkojen aiheuttamien sairauksien täyttämä? Elämä, jossa mielemme on negatiivisten maailmankuvien ja viestien voimasta sätkivä sätkynukke? Elämä, jossa yritämme paikata huonoa oloamme lääkkeillä? Ei tarvitse. Riittää että kuuntelemme, sitä mitä sisäinen viisautemme yrittää meille kertoa. Se nimittäin ymmärtää nämä hommat ihan luonnostaan. Kyse on vain siitä että meidän todellakin kannattaa kuunnella tuota viestiä?

“Pitäisikö minun sitten muuttaa vuorille ja ryhtyä munkiksi?”

Ei tarvitse tehdä sitäkään. Minäkin elän edelleen tässä maallisessa maailmassa ja kohtaan päivittäin kaikkia niitä tavallisia elämän haasteita mitä yrittäjä hommissaan vain voi kohdata. Ja päälle kaikki muu elämän kirjo. Kyllä meidän tehtävämme on elää täällä tätä “tavallista elämää”. Juuri siksi on entistä tärkeämpää kuunnella niitä sisäisiä viestejä, mitä meille tarjottimella tarjoillaan. Se on keino, jolla tämä maailmanmeno lakkaa kiusaamasta meitä henkihieveriin.

Kehon korutonta kertomaa

Kehomme kertoo meille selvää viestiänsä siitä, että elintapamme ovat vinksallaan. Siis arvomme, ajatuksemme ja valintamme ovat vinksallaan ja siitä johtuen myös tunteemme ovat jotain ihan muuta kuin mitä ne voisivat olla. Ai että miten tunteisiin ja ajatuksiin sitten vaikutetaan? Mm. olemalla tietoisia niistä ja niiden luonteesta ja oivaltamalla se, että me emme ole ajatuksemme tai tunteemme. Siis ihan itse oivaltamalla. Tämä on yksi niistä asioista, jotka alkavat valjeta meditaatioharrasteen jossain vaiheessa.

Kuka Minä Olen?

Tämä on todellakin yksi oleellisimmista kysymyksistä mitä voit itseltäsi kysyä. Minäkin olen kysynyt sen itseltäni satoja kertoja. Vastaus oli alkuun epäselvä mutta kun aikani sitä kysyin ja jankutin niin johan alkoi asia valkenemaan. Niinpä. Minä en ole pelkästään 100 kg:n möykky 47 vuotta riiputettua miehenlihaa. En ole vain möykky, joka on jostain luonnon oikusta johtuen oppinut ajattelemaan ja joskus jopa ääntelemään muutamalla eri murteella. Minä en siis ole fyysinen olento, jolla on henkinen kokemus. Minä väitän, että olen henkinen olento, jolla on fyysinen kokemus. Siinä on huima ero.

Minäkö henkinen olento?

Mitä se oikeasti tarkoittaa? Sitä että kaiken lähtökohtana on henkinen minä. Se puolestaan tarkoittaa sitä että minä voin tiedostaa ajatteluni, tunteeni ja toimintani samaistumatta niihin. Voin tavallaan katsella niitä ulkopuolisena tarkkailijana. Minä voin siis myös päästää irti tunteistani, olla ajatusteni ulkopuolinen seuraaja ja toimia tiedostaen nämä lähtökohdat. Kuinka ihmeessä tämä sitten tehdään? Todellakin. Kuinka ihmeessä voin nähdä ajatusten tulvan hukkumatta sen alle?

Meditation vaiko Medication?

Tässä kohtaa otan esiin tutun sanan: Meditaatio. Meditaatio on keino päästä ajatusten virran läpi kohti oman hiljaisuuden rauhaa. Kuvittelepa mielessäsi lampi, jonka vesi on puhdasta lähdevettä mutta jonka pinnalla kelluu ajatusten “törkykerros”. Ristiin rastiin liikkuvat ajatukset peittävät alleen puhtaan veden eli sen todellisen minuuden, joka on olemuksesi ydin. Meditaatiossa pujahdetaan (tai pulahdetaan) näiden risteilevien ajatusten läpi tuonne “lammen” hiljaisuuteen ja rauhaan. Joka kerta kun pääset tuonne hiljaisuuteen, saat mukaasi jotakin mikä auttaa sinua tekemään valintojasi ja päätöksiäsi oman sydämesi ääntä kuunnelen. Jokainen visiitti hiljaisuuteen tekee sinusta aidomman itsesi ja jokainen visiitti auttaa kehoasi voimaan tasapainoisemmin. Siihen eivät burana eikä diapam pysty.

Meditaatio on vastavoima stressille

Meditaatio on myös hyvin täydellinen vastavoima stressille ja vaikuttaa mieleemme ja kehoomme juuri toiseen suuntaan kuin stressi. Se alentaa sykettä ja verenpainetta, palauttaa hormonitoimintoja ja muitakin elintoimintoja kohti tasapainotilaa. Kohti sitä luonnollista tasapainoa joka on luomakunnalle luontainen tila. Tila, jossa keho, mieli, henki ja ympäristö ovat tasapainossa keskenään. Tästä voisin “saarnata” vaikka viikon putkeen mutta tyydyn vain muistuttamaan että luonnon peruspyrkimys on kulkea kohti tasapainoa ja sen suhteen ihminen ei ole saanut mitään poikkeuslupaa. Jossain vaiheessa asiat tasapainoitetaan, se on varma. Meidän pitää oppia kuuntelemaan niitä signaaleja, jotka ohjaavat kohti tuota tasapainoa. Mielellään ennen kuin tekee kipeää. Tätäkin asiaa olen kokeillut, usko pois.

Ajattele vähän.

Vaan milläs kuuntelet tai kuulet kun ympäröivän mailman meteli on niin huima? Keskiverto aikuisen mielessä viuhuaa 60.000 – 80.000 ajatusta vuorokaudessa. Seuraava ajatus alkaa jo ennen kuin edellinen loppuu. Jotkut ovat jopa hämmästyttävän hyviä pukemaan sanoiksi tuo ryöpyn. Kuunteleminen onnistuu vain hidastamalla ja välillä pysähtymällä. Kun kohtaat haasteellisen asian edessäsi, pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään. Tarkkaile ajatuksiasi ja tunteitasi, huomaa mitä ne ovat, mitä ne kertovat? Ja vasta sitten, toimi siten kuin sinun sisäinen äänesi opastaa. Tämä on siis ensiapu paniikkitilanteisiin. Ja jotta tilanne ei menisi aina näin pahaksi, aloita säännöllinen meditointi. Se on parasta mahdollista ennaltaehkäisyä elämän myrskyihin.

Miten meditoidaan?

Meditaatiomenetelmiä on monia ja mikään niistä ei ole se ainoa oikea tapa. Kuuntele itseäsi ja tunnustele että mikä tekniikka sopii juuri sinulle. Ajan kuluessa voit myös kokeilla uusia menetelmiä, joten aina voi kehittää käytäntöä eteenpäin. Aloittelevalle meditoijalle on kaksi tärkeää ohjetta: Ohje 1. Meditoi niin että se on mukavaa.  Ohje 2. Meditoi. Eikös olekin helpot ja yksinkertaiset ohjeet? Minäkin olen sisäistänyt nuo!

Asento!

Sinun ei tarvitse istua lootusasennossa kuutta tuntia päivässä. Ei edes kahta tuntia. Ei edes lootusasennossa. Ei todellakaan. Aloita siitä, että löydät meditaatiolle sopivan rauhallisen ympäristön, jossa sinua ei isommin häiritä. Valitse istuimeksi ryhdikäs tuoli tai kokonaan selkänojaton, pehmustettu jakkara. Istu selkä suorana mutta rennosti, jalkapohjat lattiaa vasten. Laske kätesi syliisi, kämmenet sisäkkäin tai laske kätesi reisiesi päälle kämmenet ylöspäin. Fiilistele mikä tuntuu hyvältä. Sulje silmäsi ja anna hengityksesi tasaantua…Enpä kerrokaan enempää. 🙂 Käy ensin lataamassa sivuiltani www.namastesam.com itsellesi sopivan aiheinen äänimeditaatio. (Juu, on ihan ilmaista puuhaa) Laita kuulokkeet korvillesi ja päästä irti. Tästä se lähtee! Seuraavalla kerralla pöyhitään meditaatiota hiukan lisää ja käydään läpi asioita, joihin minä olen törmännyt matkallani.  Silloin oletkin jo kokenut meditoija. Namaste. 🙂

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image