Huomaatko ensin mokat vai onnistumiset? – Tästä syystä huomio kannattaa kiinnittää onnistumisiin

Tämä on tositarina työpaikalta siitä, kuinka tietoisuus- ja tunnetaidot ovat auttaneet selviämään arjen haasteista ja tuottaneet myönteisiä muutoksia.

Kerran pelatessaan Angry Birds -peliä Niklas sai oivalluksen, että tässä on tietyllä tavalla tosi vahva linkki johtamiseen. Angry birds on tosi koukuttava, siihen jää kiinni ja sitä pelaa kauan. Niklas jäi miettimään, minkä takia se on niin koukuttava. Monessa muussa pelissähän sulla on aseita, sitten tulee hirviöitä nurkan takaa ja niitä hirviöitä ammutaan. Sulla on kolme elämää ja kun ne kolme elämää on menneet, sä kuolet ja se peli alkaa alusta. Angry Birds ei ole tällainen peli, että siinä joutuisi pelkäämään pelin ja elämien päättymistä, vaan siinä sulla on lintuja ja sä ammut sikoja. Kun saat kaikki possut ammuttua, pääset seuraavaan maailmaan. Sä et koskaan kuole, sulta ei koskaan mene ne elämät vege. Sä saat tehdä sitä juttua niin kauan, kunnes sä onnistut. Sulle ei tule sen pelin aikana koskaan sellaista pelkotilaa, että nyt tulee joku monsteri tai muu, joka hyökkää mun kimppuun.

Niklas tajusi silloin sen pelin aikana, että ei vitsi, miten me saataisiin aikaan työyhteisöön sellainen tilanne, jossa me saataisiin ihmiset enemmän keskustelemaan onnistumista ja niistä positiivista jutuista. Se on kuitenkin se, mikä meitä ruokkii ja motivoi, että me yrityksenä pärjätään. Niklas muutti esimerkiksi heidän yrityksensä kehityskeskustelut oivalluksensa jälkeen ”fiiliskeskusteluiksi”. Niissä ei enää listattu, missä ihminen on hyvä tai huono, vaan lähdettiin siitä, että ”hei jutellaas siitä, että missä sä olet onnistunut”. ”Missä sä haluat onnistua paremmin?”. Lopputulos oli, että kehityskeskusteluista poistettiin kokonaan negatiivinen kehittämisalusta. Kyllähän ihmiset haluavat jakaa omia onnistumisiaan esimiehen kanssa ja lähtökohtaisesti pyrkivät hyvään.

Samoihin aikoihin silloin muutama vuosi sitten oli tosi tiukka vuosi. Niklas tiimeineen huomasi, että myynti oli 48 prosenttia vuositavoitteesta jäljessä. Mikä on tyypillistä tuollaisessa tilanteessa, on se, että johto rupeaa raportoimaan asiasta viikoittain ja tökkii myyntiä, että ”hei me ollaan nyt 40 pinnaa jäljessä, nyt me ollaan 45 pinnaa jäljessä”. Niklaksen yrityksessä Angry Birdsin käynnistämän oivalluksen ja kehityskeskusteluista saatujen oppien jälkeen päädyttiin lopettamaan raportointi kokonaan. Yrityksessä keskityttiin siihen, että joka viikko keskusteltiin, mitä hyviä onnistumisia meillä on ollut ja mitä on tulossa. Vuoden lopussa yrityksessä oltiin 8 prosenttia yli budjetin. Niklas toteaa, että siksi hänellä on Angry Birds -pehmolelu työpöydällä muistuttamassa onnistumisiin huomion kiinnittämisen tärkeydestä pelolla johtamisen sijaan.

Jos sinä haluat tukea ja motivaatiota sisäisten oivallusten arkkusi avaamiseen, tule mukaan informatiiviselle mutta lempeälle Tietoisuustaidot & mindfulness työhön ja kotiin -verkkokurssille, joka perustuu tutkimustietoon.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image