Uupuminen voi johtua jatkuvasta tunteiden tukahduttamisesta – Näiden askelien avulla tunteiden kohtaaminen voi vapauttaa oloasi

Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi keskeinen vaihe uupumuksesta toipumisen polulla. Miksi kannustan sinua kohtaamaan vaikeita tunteita tai tunteita ylipäätään? Koska tunteiden ymmärtäminen ja kohtaaminen on avain omien tarpeiden tunnistamiseen, henkiseen kasvuun sekä parempaan itsetuntemukseen ja elämänlaatuun. Työssäni olen huomannut, että moni uupunut ei joko uskalla kohdata tunteitaan tai jää pitkäksi aikaa vellomaan jonkin ikävän tunteen valtaan. Syvempi yhteys omaan itseen kysyy rohkeutta kohdata pinnan alle haudatut ja kätketyt tunteet sekä vapautua vähitellen niiden vallasta.

Tunteet ovat olennainen osa ihmisyyttä. Sinussa on kaikki puolet. Sinulla on kyky tuntea ylitsevuotavaa rakkautta ja iloa, sekä toisaalta valtavaa surua ja vihaa. Moni lähtee viimeistään siinä vaiheessa hakemaan apua ja tutustumaan itseensä, kun on törmännyt ylitsepääsemättömältä tuntuvaan ahdistukseen, suruun, vihaan tai masennukseen.

Mikäli olet oppinut jo lapsesta asti kätkemään hankaliksi kokemiasi tunteita, ne voivat tuntua hyvin pelottavilta tai häpeällisiltä. Mikä tunteissa oikeasti pelottaa? Tunteissa pelottaa usein niiden aiheuttama kehollinen reaktio. “Apua en voi itkeä juuri nyt!” “Toivottavasti kukaan ei huomaa että käteni tärisevät!” “Tuntuu että tukehdun.” Keholliset reaktiot ovat kehon luonnollinen tapa purkaa tunteen aiheuttamaa energialatausta, mutta jos estät reaktion, tulet painaneeksi tunteen syrjään. Tunne ei todellisuudessa katoa, vaan “lataus” jää fyysiseen kehoon, tunnekehoon sekä alitajuntaan. Tunteiden pino kasvaa: tårta på tårta ja sisällesi syntyy ajan kanssa painetta. Tästä syntyy sisäinen kuorma eli stressi, joka todennäköisesti johtaa uupumiseen. Näin kävi minulle.

Tunteiden käsittely ja kohtaaminen kysyy sinulta kärsivällisyyttä pysähtyä itsesi äärelle aina uudestaan ja uudestaan. Se on kykyä asettua itsesi puolelle myös vaikeissa hetkissä. Sinun ei ole tarvetta enää hylätä itseäsi. Itsemyötätunto käytännössä tarkoittaa itsesi puolella olemista. Vaikka kohtaisit kuinka vaikeita tunteita tahansa, eivät ne kerro ihmisarvostasi mitään. Olet aina arvokas ja riittävä. Mikäli sinun tunteisiin on suhtauduttu lapsena mitätöiden tai sinuun on suhtauduttu ankarasti, lopeta sellainen sisäinen toimintamalli heti. Enää sinun ei tarvitse. Voit lempeästi opetella asettumaan itsesi puolelle tässä ja nyt, aikuisena.

Muista, että osa tunteista ovat vain suojatunteita jollekin toiselle, paljon haavoittuvammalle tunteelle. Esimerkiksi viha tulee usein surun sekä pettymyksen suojaksi ja ahdistuksen “alla” voi olla useita tunteita tai tunnemuistoja, jotka huutavat huomiota. Opettele siis sisäistä erottelukykyä. Tunteiden takana on usein inhimilliset tarpeet. Tunteiden kerrosten kuoriminen on verrattavissa sipulin kuorimiseen. Ytimen ympärille on muodostunut useita suojakerroksia.

Tässä sinulle lyhyesti tunteiden käsittelyn 4 vaihetta:

 

  1. Tunteen tiedostaminen eli nimeä ja sanoita tunne ensin. Kun huomaat itsessäsi minkä tahansa reaktion: pysähdy! Mikä triggeri sen laukaisi ja ennen kaikkea minkä tunteen se nosti? Sano tunne itsellesi ääneen: “nyt olen vihainen” tai “olen pettynyt ja surullinen”. Huomaa myös hyvät eli positiiviset tunteet. Tunnustele omaa kehollista reaktiota eli miten kehosi reagoi: nouseeko pulssi, puristuvatko kädet nyrkkiin tai jotain muuta?
  2. Tunteen ymmärtäminen eli mistä tunne kumpuaa? Nouseeko tunne vain nykyhetkestä vai pystytkö jäljittämään sen alkuperän? Jos triggeri eli ärsyke on voimakas, todennäköisesti se tulee alitajunnasta eli tiedostamattomasta osasta sinua, jopa solumuistista.
  3. Tunteen kohtaaminen eli varsinainen tunteminen: missä kohtaan kehoa tuntuu? Anna reaktion nousta puhtaasti raakatunteena, sillä se kestää korkeintaan muutaman minuutin. Pura tunne reaktion avulla (kohdistamatta sitä muihin ihmisiin!) ja samalla tiedostaen, että olet täysin turvassa reaktion voimakkuudesta huolimatta. Anna aallon huipentua ja sitten lähteä laskuun. Hyväksy tunne sellaisenaan ja jos pystyt, irroita se mielen tarinasta. Moni ei uskalla mennä tätä vaihetta läpi ja prosessi jää siksi puolitiehen. Opettele kaikesta huolimatta ottamaan tunne vastaan, se on ainoa tapa vapauttaa myös kehollinen lataus.
  4. Tunteesta irtipäästäminen eli jumiutuminen vs helpotus. Tunteen vallasta irroittautuminen on viimeinen vaihe. Kun tunne on tunnettu, siitä on lupa päästää irti. Kun olet hyväksynyt tunteen, purkanut reaktion ja sen jälkeen saat huomiosi suunnattua uudelleen, olet jo tehnyt irtipäästön. Ohjaa tietoisesti mielesi johonkin muuhun ja ota aina parempi tunne tilalle kuten helpotus, keveys tai kiitollisuus. Ota tilalle sitä mitä kaipaat ja hengitä sitä tunnetta sisääsi jokaisella sisäänhengityksellä niin kauan, että olosi todella rauhoittuu. Tämä on todella tärkeää, jotta löydät keinot itsesäätelyyn. Näin et ole kuin lastu laineilla, vaan pystyt sisäisesti ohjaamaan itseäsi. Se on taitoa käsitellä omia tunteita = tunnetaitoja!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image