Haluatko onnistua ihmisuhteissasi? – Näin näytät toiselle, että hän on tärkeä

Otsikko lupaa paljon, mutta on samalla myös totta. Tunteen validointi eli toisen ihmisen kokemuksen hyväksyminen ja todesta ottaminen on suhdetaito, jonka sinäkin voit oppia. Ja mikä hienointa: Sinun ei validoidessasi toisen kokemusta edes tarvitse luopua omasta mielipiteestäsi. Riittää, että haluat osoittaa halusi ymmärtää aidosti toisen asemaa.

Ihmiset jotka luontaisesti ovat lahjakkaita validoimaan toisen henkilön tunteita, pärjäävät hyvin hankalissakin vuorovaikutustilanteissa ja pystyvät säilyttämään tunneyhteyden toiseen ihmiseen myös silloin, kun erimielisyydet ovat isoja. Sinäkin ehkä tunnet tällaisen henkilön? Hän on se, jonka lähellä on yleensä hyvä ja helppoa olla, koska sinun ei tarvitse varoa sanojasi. Koet lämpöä ja hyväksyntää silloinkin, kun kerrot sinulle ehkä hävettävästä asiasta tai käyttäydyt huonosti. Validaation vastakohtia ovat mitätöinti ja toisen kokemuksen väheksyntä tai huomiotta jättäminen. Tämä johtaa  yleensä  siihen, että toinen kokee vain enemmän haavoittuneisuutta ja pahimmillaan riita yltyy.

Validoimalla toiselle hänen tunnekokemustaan osoitamme arvostusta häntä kohtaan.  Meidän ei tarvitse silloin juuttua tuloksettomaan väittelyyn tai valtataisteluun siitä, kumman kokemus on enemmän oikeassa, koska molempien tunne on totta ja sallittua. Validoimalla siis osoitamme toiselle että hänen kokemuksensa on tärkeä ja totta. Samalla huomaamme, että meidän on itsekin helpompi olla tilanteessa empaattisempia. Tämä tuottaa hyvää mieltä molemmin puolin ja voi olla hyvin vahvistava kokemus suhteelle.

Voimme siis osoittaa välittävämme toisesta ihmisestä, vaikka emme jakaisikaan kaikkia mielipiteitä tai tunteita hänen kanssaan. Voimme myös rakastaa toista ihmistä, vaikka ajatuksemme eivät kaikessa kohtaisi. Voimme haluta ymmärtää toisen tunnetta silloinkin, vaikka mielemme väittäisi vastaan. Se ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi luovuttaa omista mielipiteistämme, se tarkoittaa sitä, että voimme kunnioittaa toisen kokemusta samalla lailla kuin omaamme. Kun vähennämme tuomitsevuutta, teemme tilaa ymmärrykselle ja hyväksynnälle. Me ihmiset emme ole joko-tai, vaan sekä-että.

Muistathan myös validoida omaa itseäsi. Ota siis omat tunteesi todesta ja anna niiden ilmentyä itsessäsi kuten ne haluavat. Sinulla on oikeus tunteisiin ilman että syyllistät niistä itseäsi. Jos lähdet tappelemaan tunteitasi vastaan tai jaat niitä oikeiksi tai vääriksi teet vain hallaa itseäsi kohtaan. Halaathan siis tunteitasi ja óta ne rakkaudella vastaan silloinkin, kun se vaatii vähän enemmän.

Kun haluat vahvistaa validointitaitojasi:

  • Harjoittele provosoimattomuutta.
  • Pyri näkemään se hyvä tarkoitus mikä toisen käyttäytymisen takana on.
  • Pidä mielessä että ihminen ei ole sama kuin tunteensa.
  • Muista pitää myös omat rajasi, tuhoavaa käytöstä ja tekoja ei pidä hyväksyä, mutta tapahtunutta voi tarkastella tunteiden laannuttua.
  • Kun on tiukka paikka, kysy itseltäsi mitä rakkaus sanoisi?

Miten oppia tunnetaitoja aikuisena? Tunnekarttakirjaan täytettävien tehtävien avulla voit oppia ymmärtämään ja säätelemään tunteitasi. Katso kirja täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image