5 tärkeää keinoa torjua orastava uupumus

Jos huomaat, että uupumus kolkuttelee ovella ja jaksamisesi on hiuskarvan varassa, kokeile näitä:

  1. Raivoa ja näytä keskisormea maailmankaikkeudelle

Viha ja kiukku ovat parhaita rajan vetäjiä. Ehkä on käynyt niin, että olet unohtanut laittaa rajat ja päätynyt tekemään enemmän kuin jaksat. Kun ajan saatossa uupumus on hiipinyt vähitellen ja aika- ja energiavarkaita on kertynyt paljon, on vaikea raivota kenellekään yksittäiselle ihmiselle tai asialle. Eikä se ehkä olisi kohtuullistakaan kaataa pitkän ajan rajanvedot yhden ihmisen niskaan!

Mene metsään tai johonkin muuhun paikkaan, jossa voit voit huutaa vapaasti. Anna syljen tuoda suuhun sanat ja raivoa sielusi kyllyydestä. Myös nyrkkeilysäkin hakkaaminen voi ajaa saman asian. Jos et voi raivota, näytä maailmankaikkeudelle keskisormea kirjoita sille kiukuttelukirje.

Rajojen asettaminen voi saada voimiasi palautumaan. Harjoittelu auttaa laittamaan rajoja myös silloin, kun omia voimavaroja pitää pystyä suojelemaan.

 

  1. Tee EI-suunnitelma

Ota pieni hetki itsellesi ja pohdi, mitkä asiat vievät eniten voimiasi tai aikaasi. 

Onko joitain tilanteita tai asioita, joille sinun pitää muistaa jämäkämmin sanoa EI? Eräs nainen esimerkiksi kertoi, että hän lupautui aina auttamaan muita, koska koki sen velvollisuudeksi. Hän tiesi, ettei ehtisi eikä jaksaisi, mutta sanoi silti KYLLÄ. Vaikka ajatus yritti sanoa EI, hän alkoi perustella omalle ajatukselleen, miksi muita pitää auttaa. Hän myös oli hyvä ylipuhumaan itseään sillä, että suhtautui aikatauluihin ylioptimistisesti.

Onko sinulla tämänkaltaisia tilanteita, jotka lipsahtavat nopeasti KYLLÄksi, vaikka piti sanoa EI. Tee itselle EI-lista: Mihin asioihin sinun täytyy sanoa EI? Sitten suhtaudu EI-listaasi yhtä tunnollisesti kuin To Do -listaasi.

 

  1. Listaa omat tarpeesi

Jos sinulla on tapana juosta hoitamassa muiden asioita, voi olla, että unohdat, mitä sinä tarvitset. Tai voi olla, että et enää edes tunnista, mitä sinä tarvitset. Kehollasi ja mielessäsi on tarpeita, joiden täyttäminen pitää sinut tasapainossa. 

Listaa tarpeita, joiden täyttäminen auttaa sinua voimaan paremmin. Muista, että pienetkin teot ovat avuksi. Kehosi ainakin kaipaa raitista ilmaa, ravitsevaa ruokaa, unta ja liikettä. Mielesi iloitsee jotakuinkin samoista asioista – ja myös siitä, kun kehossa on hyvä olo. Mitä muuta sinä tarvitset?

Suhtaudu tarve-listaasi yhtä tunnollisesti kuin To Do -listaasi.

 

  1. Hengitä

Tylsä vinkki, koska hengitämme, vaikka emme ajattelisi hengittämistä. Mutta jos tällä kertaa tekisit niin, että huomioit, miten hengitys liikuttaa kehoasi. Aina kun ajatus lähtee karkaamaan, palauta huomiosi takaisin hengitykseen. Tietoinen hengitys rauhoittaa kehoa ja auttaa ohjaamaan huomiotasi niin, että huomio ei hypi kuin mikäkin makakiapina, vaan pysyy siellä, missä SINÄ haluat. 

Jos huomiosi hyppii tai on kaikkialla, se kuormittaa mieltäsi valtavasti. 

 

  1. Hyväksy

Stressitila saa ihmisen reagoimaan kolmella tavalla: taistelemaan, pakenemaan tai jähmettymään. Kaikki näistä vastustavat ulkopuolista uhkaa. Reaktio pyrkii hengissä säilymiseen. Mutta nykyihmisellä harva tilanne uhkaa henkeä, mutta sama mekanismi toimii edelleen. Taistelu loppuu, kun hyväksyy vallitsevan tilanteen. 

Kun huomaat olevasi matkalla uupumukseen ylikierrosten kanssa, sano itselle: Nyt on näin. Kaikki järjestyy. Nyt on näin.

Jos kaipaat välineitä jaksamiseen, pysähtymiseen ja omien tarpeiden kuunteluun,  tutustu Hetki itselle -Rauhoittavaan äänipalveluun, joka sisältää yli 100 sisäisiä voimavaroja vahvistavaa meditaatiota – vain 8,90€/kk ilman sitoutumista. Tutustu palveluun TÄÄLLÄ

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image