Tästä syystä rajojen asettaminen on elintärkeä taito – 7 tapaa määrittää omat rajat ja pitää niistä kiinni

 

Selkeämpien rajojen tarve on teema, jota käsittelen asiakkaitteni kanssa vuodesta toiseen. Valtaosa asiakkaistani on kilttejä, miellyttämisenhaluisia, empaattisia, erilaisia traumoja kokeneita ja usein hukassa rajojensa kanssa. He tulevat tyypillisesti hakemaan apua uupumukseen, ihmissuhdeongelmiin, itseluottamuksen puutteeseen tai selittämättömiin fyysisiin vaivoihin, ja taustalta löytyy rajattomuutta.

Terveet rajat liittyvät erottamattomasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kaikilla elämän osa-alueilla ja liian löyhät, olemattomat tai joustamattomat rajat aiheuttavat hankaluuksia. Jatkuva myötäily ja omista rajoista joustaminen aiheuttaa kuormittuneisuutta, joka voi näkyä esimerkiksi väsymyksenä, masentuneisuutena, ihmissuhdeongelmina tai kehollisena oireiluna. Henkilökohtaisten rajojen asettaminen, niiden ylläpitäminen ja vahvistaminen on jatkuva prosessi. Se edellyttää itsetuntemusta ja selkeää viestintää. Jos uumoilet, että hyötyisit selkeämmistä rajoista, tässä tiivistetyt vinkit rajojen määrittelemiseen ja asettamiseen.

  1. Määritä rajasi: Ensimmäinen askel rajojen asettamisessa on tunnistaa, mikä on sinulle tärkeää. Pohdi arvojasi, periaatteitasi, uskomuksiasi ja prioriteettejasi. Tunnista alueet, joilla tunnet olosi epämukavaksi tai joissa sinusta tuntuu, että rajasi on ylitetty. Tunnista käytös ja tilanteet, jotka saavat sinut tuntemaan olosi turvattomaksi tai epämukavaksi. Mieti millaisia rajoja tarvitset, jotta voit suojata hyvinvointiasi ja fyysistä tilaasi tai omaisuuttasi. 
  2. Kerro rajasi selkeästi: Kun olet tunnistanut rajasi, on tärkeää viestiä nämä rajat muille selkeästi. Voit kommunikoida rajasi kehonkielellä, kirjallisesti tai suullisesti. Kun kommunikoit rajoista, varmista, että olet jämäkkä mutta kohtelias. Jos olet töykeä, viestisi ei mene yhtä hyvin perille ja se voi hankaloittaa ihmissuhteitasi. Voit selittää, miksi raja on sinulle tärkeä ja miltä sinusta tuntuu, kun rajat ylitetään, mutta älä sorru liialliseen selittelyyn ja puolusteluun.
  3. Ole johdonmukainen: On tärkeää pitää kiinni luomistasi rajoista väärinkäsitysten ja konfliktien välttämiseksi. Jos annat jollekulle mahdollisuuden ylittää rajasi, hän todennäköisesti tekee sen toistekin. Ole johdonmukainen käyttäytymisessäsi, jotta ihmiset tietävät, mikä on ok ja mikä ei.
  4. Pysy vahvana: Opi sanomaan ei, sen sanominen voi olla jopa elintärkeää. Älä anna sanojen tai ihmisten tekojen vesittää rajojasi. Monet kamppailevat ei:n sanomisen kanssa, jotta he eivät vaikuttaisi töykeiltä. Sen voi kuitenkin tehdä kunnioittavasti ja neutraalisti. Ole selkeä ja ytimekäs sanoessasi ei ja vältä pyytelemästä rajojasi anteeksi. 
  5. Ota vastuu rajoistasi: Rajojen asettaminen itsellesi on sinun ja yksin sinun vastuullasi. Kukaan ei tule tekemään sitä puolestasi.  Se on askel, josta sinun on otettava vastuu.
  6. Hallitse tunteitasi: Rajojen asettaminen voi tuntua vaikealta, jos pohdit toisten tunteita ja tarpeita omiesi sijaan. On tärkeää oppia hallitsemaan tunteitaan ja sietämään hankalaltakin tuntuvia tunteita kun asetat rajoja. On hyväksyttävä se, että se ei aina tunnu mukavalta ja joku saattaa suuttua kun asetat rajasi. 
  7. Huolehdi itsestäsi ja hanki tukea: Itsestäsi huolehtiminen ja itsesi riittävä tunteminen auttaa kommunikoinnissa ja rajojesi noudattamisessa. Toisinaan rajojen asettaminen voi olla haastavaa yksin, ja tuen hakeminen ystävältä tai asiantuntijalta voi olla suureksi avuksi. 

Rajojen oppiminen vaatii itsetutkiskelua, rehellisyyttä ja uskallusta, mutta on vaivan arvoista. Rajat tuovat elämään selkeyttä, parempia ihmissuhteita, helpotusta ja parempaa menestystä.


Kaipaatko tukea rajojen kanssa? Kurkkaa täältä Kiltin voimakortit. 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image