Kuinka hyväksyä asia, jota ei voi hyväksyä? – Vaikeassa tilanteessa on nämä 4 keinoa

Sanotaan että kipu kuuluu elämään, mutta kärsimys on valinta. Radikaali hyväksyntä vapauttaa meidät antamaan itsellemme luvan olla ratkaisematta tilannetta, johon emme voi vaikuttaa.  Se on hellittämistä ja suostumista siihen, mikä on.

Mielemme usein vastustaa tosiasioita silloinkin, kun meillä ei ole mitään mahdollisuutta muuttaa tapahtunutta. Mieli haluaa silti pitää kiinni siitä, minkä se omakseen kokee.  Radikaali hyväksyntä voi näissä tilanteissa olla tärkeä itsensä johtamisen työkalu, koska se auttaa irrottautumaan ja pääsemään eteenpäin. Olennaista radikaalissa hyväksymisessä on tehdä päätös sietää tämä hetki sellaisena kuin se juuri nyt on. Huomaathan, että hyväksyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun pitäisi arvottaa tapahtunut asia hyväksi.

Radikaali hyväksyntä on psykologi Marsha Linehanin kehittämän dialektisen käyttäytymisterapian menetelmä, jota psykologi Tara Brach on kehittänyt edelleen. Radikaali hyväksyntä on oivallinen näkökulma kaikille, jotka haluavat vahvistaa hankalien tilanteiden ja muutosten kohtaamisen taitojaan. Radikaali hyväksyminen tähtää kärsimyksen vähentämiseen. Päämäärä on selkeä: pyrkimys hyväksyä todellisuus ja tapahtunut asia sellaisena kuin ne ovat.

Vaikean tilanteen keskellä meillä on neljä keinoa suhtautua vastoinkäymisiin. Nämä vaihtoehdot ovat:

  • Tilanteen ratkaiseminen

Tämä on paras vaihtoehto, jos se vain suinkin on mahdollista. Meillä voi olla useitakin mahdollisuuksia korjata tapahtunut. Elämässä kuitenkin tapahtuu myös asioita, joita ei voida muuttaa ja silloin tarvitaan muita keinoja.

  • Asenteen muuttaminen

Alat katsoa tilannetta uudesta näkökulmasta ja pyrit löytämään tapahtuneelle jonkin merkityksen, joka auttaa sinua hyväksymään sen paremmin. Moni vaikea asia johdattaa meitä kohti uutta ymmärrystä ja auttaa samalla vahvistamaan kiitollisuutta.

  • Kärsit ja vastustat asiaa ja jäät jumiin tilanteeseen

Kärsiminen kuuluu luopumiseen, mutta kiinnittyminen siihen ei hyödytä meitä. Isoissa menetyksissä tarvitsemme aikaa suremiseen ja muihin vaikeisiin tunteisiin. Niiden tehtävä on auttaa meitä pääsemään eteenpäin, ei jäädä kiinni kipuun.

  • Radikaali hyväksyntä

Antaudut todellisuudelle sitä kieltämättä. Kuinka hyväksyä asia, jota ei voi hyväksyä? Monet isot oivallukset elämässä perustuvat paradokseille: joudumme tekemään päinvastoin kuin haluaisimme saavuttaaksemme sen, mitä tarvitsemme.

Kärsimys on kovimmillaan silloin, kun vastustamme tapahtunutta. Kun pääsemme siirtymään asioiden kieltämisestä niiden hyväksymiseen, kipu vähenee ja lopulta loppuu. Radikaali hyväksyminen sopii myös tilanteisiin, jotka ovat tapahtuneet kauan sitten, vaikkapa lapsuudessamme, koska se on ennen kaikkea tapa muuttaa omaa ajatteluamme, ei tapahtunutta asiaa. Radikaali hyväksyntä on todellisuuden kohtaamista sellaisena kuin se on. Se on sen myöntämistä, että et voi tehdä enää mitään muuttaaksesi asiantilaa oman asenteesi muuttamista lukuun ottamatta.

Huomaathan, että radikaali hyväksyntä ei ole luovuttamista, alistumista, periksi antamista tai häviämistä. Voimme ajatella ennemmin, että se on oman hallinnan tunteen ylläpitämistä. Kuten logoterapiassa sanotaan: arvokkaan asenteen valitsemista tilanteessa, jolle emme mitään voi.


Haluatko luoda levollisempaa ja ymmärtäväisempää suhdetta tunteisiisi? Haluatko oppia ilmaisemaan paremmin ajatuksiasi ja tunteitasi? Tutustu täytettävään Tunnekarttakirjaan tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image