Ruoka on rohtomme – luonto tarjoaa ilmaiseksi tärkeät suojaravintoaineet

Teksti: Virpi Raipala-Cormier on Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja, yrttien ja luontaishoitojen kouluttaja ja Frantsilan tuotekehitysvastaava sekä meditaatio- ja joogaopettaja.


Villivihanneksina käytetyt luonnonkasvit sisältävät jopa useita kymmeniä kertoja enemmän hivenaineita ja vitamiineja kuin tavallinen lehtisalaatti tai muut kasvikset. Esimerkiksi nokkosessa on 60 kertaa enemmän piitä kuin lehtisalaatissa, 3 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa ja 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa sekä 5 kertaa enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa. Saamme näin ilmaiseksi ja luonnon omissa suhteissa tärkeät kehomme suojaravinteet.

Luonnonkasvit ovat myös ns. lieviä rohtokasveja. Ne toimivat ennalta ehkäisevinä ja myös hoitavina poistaen kehosta kuona-aineita ja stimuloiden ruoansulatus- ja muita erityiselimiä. Kuona-aineita on kertynyt elimistöömme vuosien varrella ja varsinkin talven usein yksipuolisen ruoan jälkeen. Saamme mm. kevätväsymystä, iskias-särkyjä ja niveliämme kolottaa. Kannattaa siis maistella luonnon villivihanneksia pihamaalla kulkiessa ja kerätä niitä ruoanlaittoon, salaatteihin, muhennoksiin, keittoihin ja juoma-aineeksi. Muista kerätä vain kasveja, jotka tunnet olevan myrkyttömiä ja joiden mausta pidät.

Myös tuoreet ja kuivatut mausteyrtit ruoanlaitossa ja leivonnaisissa ovat ruoansulatuksen kannalta edullisia. Ruoka sulaa paremmin, kun ruoansulatusentsyymit stimuloituvat toimimaan. Samalla suolisto toimii paremmin ja yleinen hyvä olo kasvaa. Mausteyrtit ovat myös keuhkojen toimintaa voimistavia ja sitä kautta puhtia ja vitaalisuutta riittää. Tukkoinen olo saattaa häipyä näin ruoan ansiosta. Kokeile saksankirveliä, mäkimeiramia, liperiä ja minttuja, joita on helppo kasvattaa ja jotka talvehtivat erinomaisesti.

KEVÄÄN VILLIVIHANNESSALAATTI

Kerää mm. mustaviinimarjan, vuohenputken, koiranputken, voikukan, siankärsämön, poimulehden, piharatamon ja koivun lehtiä sekä kuusen vuosikasvaimia. Voit kokeilla myös myöhemmin kesällä yksivuotisia rikkaruohoja kuten kanankaalia, pihatähtimön ja jauhosavikon lehtiä. Revi lehdet kerroksittain kulhoon. Voit lisätä siihen myös juuresraasteita. Tarjoile salaattikastikkeen kera, jossa on esim. 1 osa kylmäpuristettua kasviöljyjä ja ½ osaa sitruunamehua ja maun mukaan vähän hunajaa.

KEVÄINEN KASVIS-NOKKOSKEITTO

 • ½ litraa nokkosen lehtiä
 • yht. noin 2dl porkkanan, sellerin, palsternakan, perunan ja tomaatin paloja – kasvikset voi jättää myös kokonaan pois
 • 1-2l vettä (osa maitoa jos haluat), maissitärkkelystä 1/2dl
 • mausteeksi kuminaa, meiramia, basilikaa, persiljaa, valkopippuria ja soijakastiketta tai suolaa.

Suurusta vesi maissi- tai kokojyväjauhoilla sileäksi. Paloittele kasvikset ja lisää ne seokseen ja keitä noin 5 minuuttia niin, että juurikkaat ovat puolikypsiä. Lisää huuhdellut ja murskatut nokkoset ja mausteet ja anna hautua vielä noin 5 minuuttia. Tarjoile vaikka lämpimän ruisleivän tai rieskan kera, jonka valmistuksessa voit myös käyttää nokkosta ja muitakin villivihanneksia. Jos käytät pelkkää nokkosta laita mausteeksi meiramia ja valkopippuria suolan lisäksi ja tee samalla tavalla kuin pinaattikeitto.

VOIKUKAN LEHTIKÄÄRYLEET  

 • isoja voikukan lehtiä
 • keitetty ohra-, riisi-, hirssi- tai tattaripuuro
 • porkkana- tai punajuuriraastetta
 • timjamia, kuminaa, meiramia ja mustapippuria
 • soijakastiketta tai suolaa

Ainekset sekoitetaan keskenään ja levitetään kokkareeksi suurikokoisten huuhdeltujen voikukan lehtien päälle. Lehdet kääritään sivuistaan ensin keskelle ja sitten lehden pituussuunnassa kerälle. Kääriminen tapahtuu helpoiten, jos lehdet on kastettu ensin kuumaan veteen.

Kääryleet paistetaan uunissa noin 20 minuuttia 175 asteessa tai pannulla öljyssä tai voissa pari minuuttia ja tarjoillaan esim. keväisen villivihannessalaatin ja nokkosmuhennoksen kera.

YRTTITEE

Kerää mm. seuraavia yrttejä ja käytä tuoreena tai kuivattuna: vadelman lehdet, siankärsämön kukat, mansikan ja horsman lehdet, mustaviinimarjan lehdet. Käytä kuivattua rouhetta noin 1 tl / 1 tkp. Tuoretta kasvia tarvitset 3-5 kertaa enemmän. Hauduta lähes kiehuvassa vedessä 5-15 minuuttia. Älä keitä, sillä maku heikkenee. Nauti lämpimänä tai kylmänä janojuomana.

MUSTAVIINIMARJAN LEHTISIMA (Louhisaaren juoma)

 • 1,5l tuoreita lehtiä
 • 6 l vettä
 • nokare hiivaa
 • 2 dl hunajaa tai tummaa sokeria
 • 1 sitruuna siivuina

Valmista sima tavallisen siman tapaan niin, että ensin kaadat kiehuvan veden lehtien päälle ja annat jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää hunaja (sokeri) ja hiiva. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1-2 vrk, siivilöi ja pullota. Pidä viileässä.

Voit valmistaa siman myös kuusen vuosikasvaimista. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja tekevät terveellisen ja pirteän makuisen siman. Kuusenkerkkä myös irrottaa limaa keuhkoista ja auttaa näin ollen yskässä.

Voit tehdä siman myös nokkosen lehdistä ja voikukan kukista.

KUUSENKERKKÄ- TAI VOIKUKKASIIRAPPI

Juomiin, voileivän tai esim. lättyjen päälle

 • 1 osa kuusen vuosikasvaimia tai voikukan kukkia
 • 3 osaa kylmää vettä

Lämmitetään hitaasti lähes kiehuvaksi. Seoksen annetaan jäähtyä itsekseen useita tunteja, jonka jälkeen yrttimassa puristetaan pois.

Jäljelle jäänyt liuos annetaan olla liedellä ilman kantta pienellä lämmöllä niin, että liika neste haihtuu pois. 1/10 osaan haihtunutta liuosta lisätään sama määrä sokeria ja annetaan kiehahtaa.

Siirappi säilytetään jäähtyneenä jääkaapissa.

KUUSENKERKKÄ-KORVAPUUSTIT

Leivo pullataikina kokojyvävehnästä, kaaviloi se ja levitä väliin vähän alla olevaa kuusenkerkkälevitettä, rouhittua pähkinää, mantelia tai kookoshiutaleita. Tee korvapuusteiksi ja paista.

KUUSENKERKKÄLEVITE

 • ¼ – ½ l kuusenkerkkiä
 • 1 l vettä
 • 1 dl hunajaa tai sokeria tai 3dl liotettua taatelia
 • 1,3 dl maissijauhoa

Vesi, maissijauhot ja hunaja yhdistetään ja lämmitetään. Kun seos alkaa lämmetä, aloitetaan hämmennys niin, että kiisselistä tulee sileä. Keitetään vielä noin 5 minuuttia. Seokseen lisätään hienoksi murskatut kerkät ja hienonnettu taateli. Jos käytät hunajaa, se täytyy lisätä heti alkuvaiheessa, sillä kuumaan suurustuskiisseliin lisättynä sen entsyymit imellyttävät maissitärkkelyksen ja kiisselistä tulee uudelleen kuin vettä.

Levitettä voidaan käyttää myös leivoksien, täytekakun ja heti syötävien pikkuleipien välissä. Levite säilyy noin 4vrk jääkaapissa. Levitteen voi tehdä myös miedoksi ja nauttia siitä pelkkänä kiisselinä tai keittona.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image