Narsistisen ihmisen viestintä voi herättää pelkoa ja ahdistusta – Terapeutin 6 neuvoa viesteihin vastaamiseen

Narsistisen ihmisen viestintä, erityisesti niinä hetkinä, kun hän on kokenut olonsa loukatuksi tai uhatuksi voi olla hyvin uhkaavaa. Yleinen reaktio lähisuhteissa narsistisen ihmisen painostavaan viestintään on ahdistus, epävarmuus ja pelko.

Jos joudut olemaan kanssakäymisissä narsistisen ihmisen kanssa ja vastaanottamaan hänen agressiivisia viestejä, toivon seuraavista kuudesta neuvostani olevan sinulle apua.

1. Lopeta perustelu, selittely ja väittely

Älä turhaan perustele tai selittele toimiasi loputtomiin. Voit perustella kerran ja se riittää. Hän tuskin hyväksyy tai uskoo vastaustasi, joten älä turhaan kuluta tähän aikaasi ja energiaasi.

Väittely ei myöskään hyödytä, koska narsismi itsessään estää toisen ihmisen näkökulmien huomioon ottamisen.

2. Vedä raja

Voit rajata keskustelua sanomalla:

“En aio keskustella asiasta kanssasi” ja sama hieman pehmeämmin sanottuna (sopii esim.työpaikoille):

“En mielelläni keskustele asiasta enää, olen sanonut kantani ja tulen myös pysymään siinä.”

“Päätän keskustelun nyt tähän, kiitos ja hyvää päivänjatkoa!” Poistu paikalta tämän jälkeen .

“Olen sanonut kantani tähän asiaan . Minulla saa olla oma kantani ja sinulla omasi.”

3. Vastaa neutraalisti

Neutraalissa vastauksessa ilmaiset kuulleesi häntä, mutta et jatka keskustelua suuntaan tai toiseen saatikka ilmaise omaa kantaa asiaan. Annat asian siis vain olla.

“Kiitos viestistäsi, olen huomioinut mielipiteesi ja näkökulmasi.”

4. Vetäydy keskustelusta

Ilmaise, että olet saanut hänen viestin, mutta et ole kiinnostunut enää keskustelemaan mistään.

“Minulla ei ole tähän mitään sanottavaa tai lisättävää. Hyvää jatkoa!”  Tämän jälkeen älä enää vastaa taikka viestitä hänelle.

5. Viivyttele

Jos huomaat hänen olevan tunteiden vallassa ja esimerkiksi purkamassa sinuun omaa pahaa oloaan tai turhautumistaan vaatien sinulta kaikenlaista turhaa ja epäolennaista, tai hän uhkailee tai pelottelee sinua, voit vastata esimerkiksi näin:

“Olen juuri nyt varattu (tai lääkärissä, kokouksessa, kassajonossa tms.). Palaan asiaan myöhemmin.”

6. Älä vastaa ollenkaan

Joskus se, että et vastaa tai reagoi ollenkaan, et siis yhtään mitenkään on kaikista paras vaihtoehto ja varsinkin silloin, jos useat aikaisemmat keskustelut eivät ole johtaneet mihinkään, tai ne ovat pelkästään pahentaneet tilannetta, tai sinä olet aina päätynyt syntipukiksi kaikkeen.

Suosittelen tätä vaihtoehtoa kaikista eniten erityisesti silloin, jos sinulla ei ole mitään pakollisia siteitä häneen (esim. yhteiset lapset tai omaisuutta).

Ja lopuksi muistathan: ettei sinun kannata käyttää voimiasi myöskään siihen, että pyrkisit selittämään ja saamaan narsistista ihmistä ymmärtämään omaa narsistista ja haitallista käytöstään. Narsismi estää itsen ja oman toiminnan rehellisen tarkastelun, joten suuntaa voimasi itseen ja omaan toimintaan.


Lue lisää aiheeseen liittyvää: Jenni Kiviniemi: Näin voit suojautua, jos suhteessasi tapahtuu manipulointia


 

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image