Jatkuva vertailu vie voimat ja ruokkii riittämättömyyden tunnetta – Pysäytä vaativat ajatukset tällä konstilla

Suuri osa elämään liittyvästä kärsimyksestä johtuu siitä että vertailemme itseämme muihin. Mieli mittaa ja arvioi, se muistuttaa meitä siitä kuinka jossain on joku toinen joka onnistuu meitä paremmin. Usein se joku on ihminen jonka tunnemme, mutta kyllä  oman itsen vertaaminen onnistuu hyvin myös aivan tuntemattomiakin ihmisiä kohtaan.  Onpa kyseessä sitten oma ulkonäkö, ammattitaito,  parisuhde, lahjakkuus, tyyli, menestyminen tai mikä tahansa.

Nykymaailma on luonut optimaaliset olosuhteet vertailulle. Sosiaalinen media vahvistaa meille omaa tulkintaamme siitä, ettemme ole tarpeeksi. Riittämättömyyden tunne on kansantauti, joka aiheuttaa pahaa mieltä ja saa pahimmassa tapauksessa eristäytymään lisää, kun emme tunne pääsevämme tavoitteisiimme.  Itsemyötätuntoatutkija Kristin Neff haastaa meidät pohtimaan mitä tapahtuisi jos luopuisimme vertailusta ja arvostelusta? Jos pyrkisimme olemaan arvottamatta ja mittaamatta asioita ja ihmisiä? Voisimmeko vain nähdä asiat  ja ihmiset sellaisina kuin ne ovat? Vahvistaa katseessamme myötätunnon voimaa ja kauneuden näkemistä sielläkin, missä sitä ei ensivilkaisulla näe?

Hyvä alku tälle voisi olla se, että alamme puhua itsellemme kauniimmin. Vaativuuden ja tuomitsevien ajatusten vähentäminen on tässä olennaisessa asemassa. Se onnistuu harjoittelemalla uudenlaista tapaa suhtautua omiin ajatuksiiin, kohdistuvatko ne sitten omaan itseen tai toiseen ihmiseen. Ensin pitää havainnoida mitä ja miten ajattelee eli  huomata mitä omassa mielessä liikkuu. Ole utelias millaisin tuntein mietteesi ovat värittyneet? Mitä se kertoo tarpeistasi?  Kateus on tunne joka voi herätä vertailun tuloksena. Voisiko ajatuksillasi olla sinulle jokin viesti siitä, mikä kaipaa tulla näkyväksi omassa elämässäsi?

Hyvistä ajatuksista voi nauttia ja niistä saa olla kiitollinen. Emme kuitenkaan voi hallita kaikkia pohteitamme ja joskus ne voivat myös ahdistaa ja aiheuttaa meissä häpeää.  Silloin voi opetetella suhtautumaan oman mielen tuotoksiin  kyseenalaistaen ja ihmetellen.  Mielen tehtaan tehtävänä kun on tuottaa kaikenlaisia ajatuksia, sinun tehtäväsi on valita kuinka suhtaudut niihin.  Ajatuksiimme  vaikuttaa myös  se kuinka hyvin olemme nukkuneet tai syöneet,  haittaako stressi tai olemmeko käyttäneet päihteitä.  Et ole vastuussa ajatuksistasi, mutta olet vastuussa siitä, kuinka ilmaiset niitä. Huomaa myös hyvät ja lempeät ajatukset ja vahvista niitä. Anna kaunista palautetta silloin kun huomaat sen syntyvän sinussa.  Kaikki ihmiset tykkäävät kehuista kun sanat ovat aitoja ja vilpittömiä.

Kun siis haluat vahvistaa omaa hyvinvointiasi, ala vahvistaa itsessäsi olevaa hyvää.  Huomaa myös muissa oleva ainutlaatuisuus. Meistä jokainen on tärkeä ja rakkauden arvoinen.


Haluatko luoda levollisempaa ja ymmärtäväisempää suhdetta tunteisiisi? Haluatko oppia ilmaisemaan paremmin ajatuksiasi ja tunteitasi? Tutustu täytettävään Tunnekarttakirjaan tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image