Pelkäätkö, että toinen suuttuu, kun ilmaiset rajasi? – Pelko toisen reaktiosta voi johtua tästä

Monelle (minulle myös) on enemmän kuin tuttua pelätä, että miten toinen reagoi jos ilmaisen rajani/toiveeni.

Vertauskuva on ehkä hiukan kömpelö, mutta se on sama, kun pelkäisi millainen sää huomenna on. Kun se mitä taivaalta tulee tai ei tule, ei ole käsissämme. Me voimme vaikuttaa siihen, että laitetaan sopivat vermeet päälle, sää on mitä on. Ja samalla, se ei ole ollenkaan säähän verrattavissa oleva asia, sillä olemme sosiaalisia olentoja, jotka kaipaamme kuulua joukkoon ja pelkäämme jäädä ulkopuolelle ja tulla hylätyksi.

Jos tunnistat pelkääväsi jonkun toisen reaktioita, kokeile vaikka ihan tässä ja nyt sitä, että hengität oikein syvään sisään ja sanot itsellesi mielessä: “X saa reagoida ja tuntea juuri kuten hän reagoi – se ei ole minun käsissäni” JA “Minä saan täysin tuntea mitä tunnen siitä, miten X reagoi”.

Silloin kun pelkäämme toisen reaktioita, pelkäämme itse asiassa sitä, mitä se saisi meidät itsemme tuntemaan. Tunnistatko itselläsi jonkin tällaisen kuvion? Jos XXX reagoi näin…., sitten minä tuntisin itseni hylätyksi/ avuttomaksi/ syylliseksi/ häpeälliseksi?

Omien tunteiden radikaali hyväksyntä auttaa myös siinä, että pystymme hippusen helpommin hyväksymään (ja se ei tarkoita että pitäisimme siitä) sen, että toinen reagoi ja tuntee kuten hän tuntee. Ja aikuisena ihmisenä, hän on itse vastuussa siitä, miten hän toimii taikka itseään ilmaisee.

Ja se mihin taas voimme vaikuttaa, on se MITEN ilmaisemme itsellemme tärkeitä asioita ja millaisia valintoja teemme, mikäli toinen toistuvasti esimerkiksi mitätöi sitä, mitä tuomme esiin. 

Turvallisissa suhteissa on tilaa tuoda esiin ajatuksia, tunteita, toiveita ja myös rajoja. 

Tutustu omiin tunteisiin syvemmin

Eevi Vuoriston Ymmärrä tunteitasi -korttipakan kortit sopivat hyvinvoinnin tueksi Sinulle, joka

…haluat olla syvemmin yhteydessä tunteisiisi
…haluat oppia terveitä tunnetaitoja
…haluat lisätä itseymmärrystä ja myötätuntoa niin itseäsi kuin muitakin kohtaan.

Korteista on apua erityisesti vähän hankalammin lähestyttävien tunteiden kanssa. Voit esimerkiksi poimia pakasta tunteita, jotka ovat ennalta tuttuja, sinun on vaikea kohdata tai välttelet niitä tai sellaisia, joita sinun on vaikea sallia itsellesi.

Ymmärrä tunteitasi -korttipakan löydät TÄÄLTÄ

Kirjailija Eevi Minkkinen kortit Ymmärrä tunteitasi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image