Monelle (minulle myös) on enemmän kuin tuttua pelätä, että miten toinen reagoi jos ilmaisen rajani/toiveeni.
Vertauskuva on ehkä hiukan kömpelö, mutta se on sama, kun pelkäisi millainen sää huomenna on. Kun se mitä taivaalta tulee tai ei tule, ei ole käsissämme. Me voimme vaikuttaa siihen, että laitetaan sopivat vermeet päälle, sää on mitä on. Ja samalla, se ei ole ollenkaan säähän verrattavissa oleva asia, sillä olemme sosiaalisia olentoja, jotka kaipaamme kuulua joukkoon ja pelkäämme jäädä ulkopuolelle ja tulla hylätyksi.
Jos tunnistat pelkääväsi jonkun toisen reaktioita, kokeile vaikka ihan tässä ja nyt sitä, että hengität oikein syvään sisään ja sanot itsellesi mielessä: “X saa reagoida ja tuntea juuri kuten hän reagoi – se ei ole minun käsissäni” JA “Minä saan täysin tuntea mitä tunnen siitä, miten X reagoi”.
Silloin kun pelkäämme toisen reaktioita, pelkäämme itse asiassa sitä, mitä se saisi meidät itsemme tuntemaan. Tunnistatko itselläsi jonkin tällaisen kuvion? Jos XXX reagoi näin…., sitten minä tuntisin itseni hylätyksi/ avuttomaksi/ syylliseksi/ häpeälliseksi?
Omien tunteiden radikaali hyväksyntä auttaa myös siinä, että pystymme hippusen helpommin hyväksymään (ja se ei tarkoita että pitäisimme siitä) sen, että toinen reagoi ja tuntee kuten hän tuntee. Ja aikuisena ihmisenä, hän on itse vastuussa siitä, miten hän toimii taikka itseään ilmaisee.
Ja se mihin taas voimme vaikuttaa, on se MITEN ilmaisemme itsellemme tärkeitä asioita ja millaisia valintoja teemme, mikäli toinen toistuvasti esimerkiksi mitätöi sitä, mitä tuomme esiin.
Turvallisissa suhteissa on tilaa tuoda esiin ajatuksia, tunteita, toiveita ja myös rajoja.
Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi verkkokurssi aikuisista kiintymyssuhteista
Koetko usein suhteessa ollessasi hylätyksitulon pelkoa ja tunnet että olet suhteessa enemmän mukana kuin toinen?
Kaipaatko aina enemmän yhteyttä kumppaniisi ja ahdistut voimakkaasti, jos tunnet kumppanisi vetäytyvän?
Kiintymyssuhdetyylimme vaikuttavat siihen miten reagoimme kun koemme olomme uhatuksi suhteessa.
Ristiriitaisesti kiintynyt on usein taipuvainen ylikeskittymään suhteessa toiseen ja se aiheuttaa usein ahdistavaa ylikelaamista ja turvatonta oloa. Ristiriitaisesti kiintynyt on usein suhteessa välttelevästi kiintyneen kanssa ja on taipuvainen ikäänkuin ”jahtaamaan” toista, jotta voisi kokea olonsa viimein turvalliseksi.
💜 Et ole ainoa. Toista emme voi muuttaa, mutta voimme vaikuttaa itseemme.
Siihen miten ilmaisemme toiveemme ja tarpeemme, siihen miten tunnistamme rajamme ja kommunikoimme niistä.
✨ Jos haluat oppia lisää kiintymyssuhdetyyleistä ja ennenkaikkea siitä miten turvattomia kiintymystyylejä voi lähteä eheyttämään kohti turvallisempaa, Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi verkkokurssi on sinulle!
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä ➡️
Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi – verkkokurssi aikuisista kiintymyssuhteista