Aikuisten kiusaaminen tapahtuu usein piilotellusti – Kiusaaminen ei kerro kiusatusta, vaan kiusaajasta itsestään

Kiusaaminen on vaativa, surullinen ja samaan aikaan kovin olemassa oleva ilmiö. Joka on myös minulle henkilökohtaisesti tuttu, kummaltakin puolilta (valitettavasti).

Kiusaaminen voi ottaa monia muotoja. Se voi olla väheksyntää, ohittamista, selkeää alistamista ja haukkumista, mutta usein varsinkin aikuisuudessa kiusaaminen tapahtuu enemmän tai vähemmän piilotellusti. Kiusaaminen voi olla valheellisen tiedon levittämistä, henkilökohtaisien ominaisuuksien arvostelua, se voi olla yritystä hankaloittaa toisen elämää jollain tavoin. 

Samaan aikaan kun kiusaamisen ilmiö on surullisen totta, on sen rinnalle tullut toinen ilmiö – kiusaamisesta syyttäminen kiusaamisen muotona. Tämä on erityisen surullista niitä ihmisiä ajatellen, jotka ihan aidosti oikeasti kokevat kiusaamista. 

Miksi sitten kiusaamis syytöksiä heitetään ilmaan paikoin aiheetta? Syyt ovat varmasti tähänkin moninaisia, mutta uskoisin että tällöin kiusaus syytöksen tarkoitus on viedä huomio pois jostain oleellisesta, kenties jostain epäkohdasta tai aiheesta, joka herättää itsessä vaativia tunteita. Ehkä sen tarkoitus on vahvistaa itsestä tietynlaista kuvaa ja maalata toisesta toisenlaista. Tällöin kyse on jonkinlaisesta sumuttamisesta.

Kiusaamiseen liittyy usein tietoinen tai tiedostamaton halu tuottaa toiselle psyykkistä kipua. Alistaa, nöyryyttää, saada tuntemaan pelkoa. Kiusaaja alitajuisesti uskoo, että tätä kautta oma olo vahvistuisi, ja hetkellisesti kiusaaja saattakin tuntea ylivertaisuutta ja paremmuutta, mutta sellainen ei tietenkään rakennu mihinkään aitoon.

Toivon, että jos olet kohdannut kiusaamista, että tietäisit nämä 4 asiaa.

  1. Ihminen jolla on hyvä olla itsessään, ei tarkoituksellisesti satuta tai alista toista.
  2. Kiusaaja koittaa siirtää omaa pahaa oloaan toiselle- ikäänkuin se auttaisi. Siinä ei ole kyse sinun viallisuudesta – vaan toisen kyvyttömyydestä. Se miten toinen käyttäytyy on hänen vastuullaan, se ei koskaan kerro sinun arvostasi.
  3. Kiusaajaa on usein laiminlyöty tai kiusattu itse. Hänellä ei ole välineitä kohdella itseään eikä toisia arvostavasti.Kiusaamista ei silti pidä yliymmärtää eikä oikeuttaa toisen pahalla ololla – mutta sen voit ymmärtää, että siinä ei ole kyse sinusta. Sinun ei tarvitse ottaa toisen pahaa oloa kantaaksesi. Älä ota sitä kantaaksesi. 
  4. Vaikka kiusaaja voi satuttaa, ja herättää valtavan tuskallisia tunteita, hän ei voi voi viedä sinulta oikeutta arvostaa itseäsi, hän ei voi viedä sinulta lupaa tuntea. 

Jos olet kohdannut kiusaamista, olen syvästi pahoillani puolestasi. 

Oli tilanteesi minkälainen hyvänsä, toivon ettet jää yksin ja toivon sinulle rohkeutta asettaa ne rajat jotka ovat tilanteessasi mahdolliset. 

Ole sinä oma itsesi joka tapauksessa, elä sinä sinun arvojesi mukaan joka tapauksessa ja vaikka elämässä olisi vaativia ja raastavia tunteita, tee kaikkesi jotta löydät elämääsi niitä asioita, jotka ovat sinun valon lähteitäsi, joita kiusaaja ei voi sinulta viedä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image