Sinulle, joka et halua enää pelätä – Kahdeksan kohdan lista ahdistuksesta irti pääsemiseen

Ahdistuneisuus on minullekin tuttua, se on ollut seuranani monessa kohtaa elämää.  Se on varoittanut aiheesta tai tunne on ollut vain pelkoa tuntematonta kohtaan.  Ahdistuksen vältteleminen voi saada jo itsessään aikaan ahdistusta. Tiedän kuinka rankkaa on elää tuollaisesten ajatusten kanssa.

Ahdistusta voidaan ajatella tunteena tai sen voidaan ajatella olevan oire siitä, että se peittää mielessämme olevia tiedostamattomia elämäämme vaikuttavia asioita.  Osa ihmisistä on geneettisesti alttiimpia ahdistuksen tunteelle ja myös menneisyyden kokemuksilla on merkitystä sille, kuinka käsittelemme ahdistusta . Ahdistus aiheuttaa kärsimystä ja niinpä me  haluamme siitä eroon hinnalla millä hyvänsä. Yleensä keinot ovat kyseenalaiaisia ja johtavat vielä huonompaan tilanteeseen. Näin voi käydä esimerkiksi kun vaikeita tunteita aletaan vältellä vaikkapa turvautumalla alkoholiin tai muihin päihteisiin. Myös muu addiktiivinen toiminta voi olla merkki siitä, että ihminen pakenee asioita, jotka pitäisi kohdata.

Kaikilla ikävilläkin tunteilla on aina jokin hyvä tarkoitus. Ahdistus auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja se voi suojella meitä tilanteilta, jotka uhkaavat. Joskus kuitenkin mieli voi alkaa liioitella uhkia ja elämämme alkaa kaventua. Ja mitä enemmän suojaudumme, sitä enemmän ahdistumme. Turvattomuuden tunteemme kasvaa ja toimintamme johtaa siihen, että vaikka kuinka yritämme räpiköidä eroon vaikeasta tunteesta, se ei jätä meitä rauhaan. Monet mielemme hyvinvointiin liiittyvät asiat ovat paradokseja. Ahdistuskin talttuu suostumalla olemaan sen kanssa.  Se ei ole helppoa ja  tarvitset siihen tukea toiselta ihmiseltä.  Onneksi meillä on mahdollisuus opetella tunnetaitoja yksin ja yhdessä. Tässä parhaat konstit, joiden avulla minä olen päässyt ahdistuksen käsittelyssä eteenpäin ja kyllä, minäkään en selvinnyt yksin. Ahdistus ei enää haittaa elämääni liikaa, vaan vain sen verran, mikä on tarkoituksenmukaista.

  1. Pyri hyväksymään kaikki tunteesi sellaisina kuin ne ovat, myös ahdistuksen tunne.

  2. Ota tunteet vastaan raakana, älä blandaa niihin päihteitä tai muuta haitallista toimintaa.

  3. Pidä mielessäsi, että sinä et ole sama asia kuin tunteesi tai ajatuksesi, vaan paljon enemmän.

  4. Anna aikaa ajatukselle, että ahdistuksen hyväksyminen ei ole sama asia, kuin siitä pitäminen.

  5. Muista, että murehtiminen tulevassa tai märehtiminen menneessä vain vahvistaa ahdistuksen tunnetta.

  6. Kun ajatukset ahdistavat, muista että et voi aina valita mitä mieleesi juolahtaa, mutta voit valita kuinka suhtaudut ajatuksiisi.

  7. Palauta itsesi nykyhetkeen, kun alat katastrofoida.

  8. Ole lempeä itseäsi kohtaan.

 

Lisää neuvoja vaikeiden tunteiden kanssa selviytymiseen löydät Marikan uudesta kirjasta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image