Ahdistuksen välttely saattaa vain kasvattaa pahaa oloa – Kivuliaan tunteen kohtaaminen on hetken helpotusta kestävämpää

Hankalien tunteiden välttely on helppo tapa joutua vaikeuksiin itsensä kanssa, koska niiden intensiteetti kasvaa vastustuksen myötä. Kun haet lohdutusta ja turvaa sopeuttamalla ihmissuhteitasi pienentämällä itseäsi tai pakenemalla vaikeita tilanteita, vahvistat vain niiden vaikeaa dynamiikkaa. Samoin käy kun pakenet oman mielesi ahdistavia ajatuksia, pyrit kontrolloimaan niitä tai turvauduit päihteisiin tai muuhun addiktiiviseen toimintaan.  Koet ehkä hetken helpotuksen, mutta vaikea tunne vahvistuu vain ajan kanssa kun väistelet sitä. Näin haitallisten menetelmien käyttäminen voi lisääntyä ja vahvistaa vaikeaa tunnetta.

Ahdistuksen tunne ei ole vastaus, jota pitäisi paeta, vaan kysymys joka kaipaa huomiota: oletko valmis olemaan tämän tunteen kanssa tänään ja tutkimaan mikä sen viesti on sinulle?  Nykyhetkessä oleminen on tässä olennainen taito.  Hyväksyvä tietoinen läsnäolo on tilanteen ottamista vastaan sellaisena kuin se on sellaisena kuin se on, vaikka se tuntuukin pahalta. Tämä ei ole hyvä uutinen kenellekään ahdistusta potevalle, mutta tiedän kokemuksesta, että ahdistukseen tutustumalla ja tunnustamalla  sen voima alkaa talttua. Kun et enää säiky ja pakene, annat mielellesi viestin siitä, ettei epämiellyttävästä kivusta huolimatta ole mitään hätää.

Tunteita ei voi valita, vaikka niitä onneksi voi oppia säätelemään. Harjoittelemalla läsnäolotaitoja ja lempeyttä itseäsi kohtaan opit pikku hiljaa ettei tunteita tarvitse pelätä. Ne ovat arvokasta  tietoa itsestäsi.  Kun harjoittelet säännöllisesti tunteen kanssa olemista, se ikään kuin kesyyntyy. Huomaat tämän, kun jatkat harjoittelua sinnikkäästi vaikka se olisi vaikeaakin. Sinun tehtäväsi on olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan vaikean tunteen hallitessa itseäsi.

Elämään kuuluvat kaikki tunteet. Kuten sinä, kaikki muutkin  ihmiset kokevat välillä kärsimystä, vaikka emme sitä useimmiten päältä huomaakaan. Märehtimällä mennyttä tai murehtimalla tulevaa viemme voimaa tärkeimmältä, eli nykyhetkeen keskittymiseltä.  Kun mielesi on kiireinen ja katastrofoi, kasvaa sinussa samalla ahdistus ja paniikin tunne  Havainnoimalla ajatuksiasi  vain ajatuksina eikä tosiasioina luot turvaa nykyhetkeen. Onneksi myös hyviä aikoja on luvassa  ja niitä on sitä enemmän mitä vähemmän pelkäät elämää. Valitse siis olla oman elämäsi rohkelikko. Ota tunteet vastaan raakana ja anna niiden opettaa sinusta lisää. Luota elämään silloinkin kun ahdistaa ja on vaikeaa. Tämäkin hetki menee ohitse ja jotain hyvää on todennäköisesti luvassa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image