Älä pelkää ajatuksiasi tai tunteitasi – Ne ovat tietoa sinusta, eivät sama asia kuin sinä

Se minkälaisia me olemme on monen tekijän summa. Psykologian professori Liisa keltikangas-Järvinen kutsuu meitä  hahmottamaan temperamentin, persoonallisuuden ja käytöksen keskinäistä suhdetta kuvittelemalla ihminen kolmikerroksiseksi taloksi, jonka kerrokset toimivat hyvin itsenäisesti. Alimpana on temperamentti, joka on suhteellisen pysyvä synnynnäinen ominaisuus eli eräänlaista talon raakamateriaalia, josta ei voida vielä tehdä liian pitkälle johtavia päätelmiä siitä mitä kaikkea mahdollisuuksia se tarjoaa. Keskikerros on persoonallisuus, joka kehittyy kasvaessamme vuorovaikutuksen ja elämäntapahtumien myötä, siellä tapahtuvat päätökset ja otetaan tavoitteita sekä vahvistetaan arvoja. Talon ylin kerros on käytös, jossa näkyy toiminta, johon ovat johtaneet alemmissa kerroksissa tehdyt päätökset.

Temperamentti vaikuttaa meissä monella tavoin. Se ohjaa mm. avoimuuttamme, innostustamme,neuroottisuutta, tunnollisuutta ja sovinnollisuuttamme. Vaikka temperamentti vaikuttaakin meissä läpi elämän, on huojentavaa ettei kukaan meistä ole oman temperamentin vanki. Emmekä voi myöskään mennä sen taakse piiloon. Meillä on aina mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. Ikäkään ei tule siinä vastaan. Ollaksemme hyviä lähimmäisiä tosillemme, voisi ajatella meillä olevan jopa velvollisuus kehittyä. On totta, että oman temperamenttityylin mukaan eläminen säästää meitä kuormituksella, mutta välillä on hyvä myös tehdä asioita, jotka eivät tunnu itselleen luonteenomaisilta. Näin kehitymme ja opimme sietämään myös tilanteita, jotka eivät ole meille helppoja. Kehitymme kun altistamme itsemme uusille asioille.

Tunnetaidot ovat keskeisiä elämäntaitoja, joiden vahvistamisesta hyödymme. Niihin kuuluu tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen, tarpeiden huomaaminen, tunnesäätely, läsnäolotaidot, kuunteleminen, vuorovaikutus ja oman itsensä täsmällinen ilmaiseminen. Mitä parempia olemme tunnetaidoissamme, sen helpompi meidän on olla yhteydessä itsemme ja muiden kanssa.

Tutustuminen itseen kannattaa aina, eikä se ole koskaan liian myöhäistä. Sinä et kuitenkaan ole sama asia kuin tunteesi ja ajatuksesi. Ne kertovat kyllä tietoa sinussa tapahtuvista prosesseista, mutta ihmisenä olet paljon enemmän. On tavattoman tyydyttävää opetella havainnoimaan itsessä tapahtuvia prosesseja ja oppia miten omalla asenteellaan voi vaikuttaa tunteisiinsa.

Jos huomaat olevasi tunteidesi kanssa hankaluuksissa, olet jo pitkällä omassa prosessissasi. Kaikki alkaa siitä, että tunnistat mitä sinussa tapahtuu. Huomaaminen edellyttää olemista läsnä tässä hetkessä. Et voi havainnoida tunteitasi ja käytöstäsi, jos mielesi on jatkuvasti kiireinen. Läsnäolo ei ole  useimmille ihmisille helppoa ilman harjoittelua. Se on kuitenkin jokaiselle mahdollista. Ahdistus, viha, syyttely, tuomitsevat ajatukset eivät ole tietoa siitä että sinussa on jotain vikaa, vaan siitä että tarvitset lisää tunnetaitoja pärjätäksesi paremmin ja pystyäksesi elämään mielekkäämmin.


Haluatko luoda levollisempaa ja ymmärtäväisempää suhdetta tunteisiisi? Haluatko oppia ilmaisemaan paremmin ajatuksiasi ja tunteitasi? Tutustu täytettävään Tunnekarttakirjaan tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image