Tähän hyvinvointrendiin kannattaa hurahtaa – ”Alaston” treeni on paluuta siihen, mistä elämässä pohjimmiltaan on kysymys

Helsingin Sanomat julkaisi (3.1.2020) taannoin artikkelin, jossa asiantuntijat ennustivat vuoden 2020 nousevat hyvinvointitrendit. Toisena listalla oli ”alaston treeni”, jolla ei suinkaan tarkoiteta nakuna urheilua vaan liikuntaa, jossa sykemittareiden ja älykellojen sijasta keskitytään kuuntelemaan omaa kehoa.

HS 3.1.2020: ”YKSI tulevan vuoden kuumimmista liikuntatrendeistä on alaston treenaaminen, asiantuntijat arvelevat. Kuulostaa äärimmäiseltä, mutta ei oikeasti vaadi alastomuutta. Vaatteiden sijaan kotiin jätetään teknologia: älykellot, sykemittarit, älypuhelimet ja kaikki muu suoritusta mittaava laitteisto. Alastomassa treenissä liikutaan niin kuin ”ennen vanhaan”, kehoa kuunnellen.”

 Vaikka teknologiasta on eittämättä hyötyä paitsi huippu-urheilussa, myös silloin kun yhteys omaan kehoon on hakusessa, on kehon kuuntelu trendi, joka voi parhaimmillaan mullistaa monen ihmisen elämän. Sen vaikutukset eivät ulotu pelkästään liikuntaan, vaan kokonaisvaltaiseen ihmisenä olemiseen ja kokemiseen.

Tässä 7 tapaa, joilla kehon kuuntelu tukee kokonaisvaltaista hyvinvointiasi:

1. Huomaat ylikuormituksen ajoissa. Kehosi hiljaiset viestit kertovat, milloin elämässä on liian paljon vauhtia ja kuormittavia asioita meneillään. Kun otat todesta liiasta rasituksesta kertovat signaalit (kuten öisen heräilyn, sydämen tykytykset tai mielialan laskun), voit viheltää pilliin ajoissa ja palata tasapainoon ennen kuin uupuminen yllättää.

2. Autat mieltäsi palautumaan. Moni meistä elää arjessa pitkälti omassa päässään. Asiaa ei helpota yhtään jatkuva tietotulva ja viestintäteknologian kulkeutuminen yöpöydältä aina vessaan saakka. Kehon kuuntelu edellyttää huomion siirtämistä mielestä kehoon, ajatuksista tunteisiin.

Kun otat säännöllisesti aikaa oman kehosi tarkkailuun, annat samalla mielellesi tarvittavan hengähdyshetken. Yksinkertaisin tapa suunnata huomio kehoosi on sulkea silmät ja keskittyä hengitykseen.

3. Parannat itsetuntemustasi. Kehotuntemus on yksi itsetuntemuksen osa-alueista. Hyvä kehotuntemus auttaa sinua muun muassa aistimaan sisältäsi tulevia viestejä paremmin, tunnistamaan fyysiset rajasi herkemmin ja liikkumaan entistä tietoisemmin.

Mitä paremmin tunnet oman kehosi, sitä syvempiä ulottuvuuksia kehollisuus sinulle tarjoaa.

 4. Tunnistat paremmin, mikä sinulle on hyväksi. Tunteet asuvat kehossa ja ilmenevät kehollisesti. Kun osaat havainnoida ja tulkita kehollisia reaktioitasi, tunnistat paremmin, mikä sinulle on hyväksi ja mikä ei. Se, minkä itse tiedostat, on helpompi sanoittaa myös muille.

5. Saat kokonaisvaltaisempaa nautintoa liikunnasta. Kun laskeudut suorittavasta mielestä keholliseen kokemiseen, tulee liikunnasta meditatiivista. Älykellon sijaan voit keskittyä tunnustelemaan kehosi asentoa, hengityksesi virtausta ja sisäisiä tuntemuksia. Ne kertovat vähintään yhtä paljon kuin numerot.

Kehotietoinen harjoittelu auttaa nauttimaan itse tekemisestä pelkkien saavutusten sijaan. Sama pätee myös liikunnan ulkopuolella, vaikkapa makuuhuoneessa. Kun päästät hetkeksi irti analysoivasta mielestä, voit heittäytyä täysin aistein käsillä olevaan hetkeen. 

 6. Voit ennaltaehkäistä rasituksesta aiheutuvia vammoja. Vaikka älylaitteet ja -kellot tarjoavat paljon arvokasta dataa, on joitakin kehollisia signaaleja, joita laitteet eivät suoraan tunnista. Tällaisia ovat esimerkiksi kipu ja asennon hallinta.

Kun pysyt hereillä kehosi lähettämille viesteille, voit ennaltaehkäistä monia rasituksesta aiheutuvia kremppoja.

7. Syvennät yhteyttä itseesi – ja muihin. Kehon kuuntelu on parhaimmillaan paljon muutakin kuin sen tunnustelua, milloin – ja miten on aika syödä, liikkua ja levätä. Mitä tietoisemmin olet läsnä omassa kehossasi, sitä syvemmin olet läsnä tässä hetkessä. Tietoisesta läsnäolosta käsin on mahdollista kohdata itsensä, toiset ja koko ympäröivä maailman syvemmin.

Olisiko jo aika hurahtaa teknologian, ihmedieettien ja bootcampien sijasta siihen, mikä on aina tässä ja nyt? Kun olet tietoinen kehostasi, olet tietoinen elämästä – niin sisällä kuin ulkopuolella. Mikä voisi olla sen arvokkaampaa?

HUOM. Mikä tahansa liikunta voi olla ”alastonta treeniä”, kun sen tekee tietoisesti ja kehoaan kuunnellen. On myös erilaisia lajeja, joissa keskitytään erityisesti kehotietoisuuden lisäämisen. Tällaisia ovat esimerkiksi jooga, pilates, Tai-chi, Alexander-tekniikka, Feldenkrais-menetelmä, Body-Mind Centering ja monet muut, yhä lisääntyvät keho-mieli -harjoitukset.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image