Hyvän suhteen merkki ei ole ongelmattomuus vaan tämä valinta

Eroon päättyvissä suhteissa on ollut vaikeuksia usein jo suhteen alusta asti ja monet jo alkuun ilmenneistä on ongelmista nousevat uudelleen esiin suhteen loppumetreillä. Voi käydä myös niin, että seikka joka sai sinut tuntemaan vahvaa vetovoimaa kumppaniasi kohtaan suhteen alussa, muuttuukin luotaantyöntäväksi ominaisuudeksi.

Olet vaikkapa viehättynyt puolisosi ihastuttavaan välittömyyteen ja herkkyyteen, ja äkkiä näetkin hänet rasittavana muiden asioihin puuttuvana analysoijana. Tai puolisosi turvaa tuova jämäkkyys ja vakaus, joka veti sinua puoleensa vuosia sitten, rupeaakin ärsyttämään, koska et saa hänestä mitään irti ja tunnet teidän tämän vuoksi etääntyvän toisistanne. Onkin syytä ymmärtää, että pariterapiaan ei voi mennä liian aikaisin eikä ajan varaaminen terapeutilta ole merkki huonosta suhteesta.

Hyvän suhteen merkki ei ole siis se, ettei siinä olisi ongelmia, vaan se, että siinä halutaan pysyä niistä huolimatta. Se että kumppani alkaa ärsyttää sinua toden teolla ei tarkoita sitä, että mitään ei olisi tehtävissä, Peter Lang kirjoitti: “Behind every problem lies a frustrated dream”. Jos siis pystyt näkemään mihin olet turhautunut, sinulla on todennäköisesti yhteys myös siihen, minkä olisit halunnut toteutuvan.

Suuren osan elämästämme elämme automaattiohjauksella. Päivät täyttyvät rutiineista, tehtävät seuraavat toisiaan. Se on osalle ihmisistä hyvin tyydyttävää, koska kun asiat ovat tarpeeksi hyvällä tolalla, ei meidän tarvitse kiinnittää huomiota nykyhetken parantamiseen, vaan meillä on mahdollisuus antautua arjen syliin huolehtimatta huomisesta.

Mukavuudenhalu voi kuitenkin etäännyttää meidät elämän tärkeämmistä merkityksistä. Mukava sohva ja tv-sarjaputki on paikallaan silloin tällöin, mutta se voi myös jatkuessaan luoda oman turvakuplan, jonka sisään voi kadota ajattelematta oman elämän haasteita. Monet parit alkavat etääntyä toisistaan ajan kuluessa huomaamattaan. Suhteessa ei ole välttämättä riitoja tai erimielisyyksiä. Päivät seuraavat toisiaan ja täyttyvät työllä, lasten harrastuksiin kuskailuilla, arjen haasteilla ja omilla menoilla.

Perheen ulkopuolella vietetty aika voi alkaa merkitä enemmän ja ydintarpeiden tyydyttyminen siirtyy kodin ja parisuhteen ulkopuolelle. Näitä voivat olla esimerkiksi nähdyksi tuleminen, arvostuksen saaminen, yhdessä jakaminen, innostuminen, onnistumisen kokemukset, jopa kauniit sanat ja kokemus läsnäolosta. Ei ihme, että suuri osa sivusuhteista syntyy työmaailmassa. Jos seksuaalinen uskollisuus on sinulle luovuttamaton arvo, kannattaa pysähtyä, kun huomaat kulkevasi kohti sivusuhdetta. Ennen varsinaista pettämistä on yleensä otettu jo monta askelta. Tunne siis rajasi ja uskollinen omalle mielellesi, kun huomaat houkutuksen. Ystävänä olemisessa viehättävän kollegan kanssa ei ole mitään pahaa, jos luotat itseesi. Eikä seksissäkään ole mitään pahaa, jos parisuhteessasi on sellaiset säännöt.

Tahto pysyä yhdessä tulee kuitenkin olla aito valinta. Päätös pysyä kumppanin kanssa perustuu parhaimmillaan omaan haluun. Jos haluat aloittaa pariterapian kumppanisi kanssa, ole  rehellinen siitä, mitä tavoittelet sen avulla. On molempia kohtaan väärin, jos teeskentelet haluavasi jatkaa, vaikka olet tehnyt jo päätöksen lähteä. Se on myös puhdasta rahojen ja ajan hukkaamista.

Pidä kuitenkin mielessä, että terapia on hyvä vaihtoehtoa myös silloin, kun tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman hyvä ero. Kaikki, joka vahvistaa ymmärrystä välillänne tuottaa todennäköisesti hyvää myös tulevaisuudessa suhteellenne. Päätätte sitten pysy yhdessä tai erota.


Katkenneen yhteyden uudistamiseen ja läheisyyden palauttamiseen: Parisuhteen keskustelukortit

Miten keskustella puolison kanssa suhteesta? Miten saada yhteys puolisoon tai parantaa yhteyttä, joka on päässyt katkeamaan?

Parisuhteen keskustelukortit auttavat rakentamaan yhteyttä uudelleen. Kortit sopivat hyvin sekä tutustumisvaiheeseen että pidempään suhteeseen.  Korttipakka sisältää 45 korttia ja nostattavat esiin teemoja menneisyyden opeista, tästä hetkestä sekä tulevaisuuden toiveista.

Parisuhteen keskustelukortit sopivat teille, jotka…

…haluatte vaalia suhdettanne

…haluatte tutustua toisiinne yhä uudelleen ja syvemmin

…haluatte ymmärtää toisianne paremmin.

Lue muiden kokemuksia Parisuhteen keskustelukorteista ja tutustu kortteihin TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image