Nämä 3 asiaa ovat tasavertaisen parisuhteen tunnusmerkkejä

Olen kirjoittanut paljon  turvattomista kiintymyssuhteista. Mitä tasavertaiseen suhteeseen sitten kuuluu?

On toki hyvä muistaa, että hyvissäkin suhteissa on joskus haasteita, konflikteja ja kriisejäkin. Se miten näitä vaativia asioita käsitellään on ratkaisevaa. Jokainen meistä tuo myös suhteeseen mukanaan menneisyydessä opittuja malleja, jotka eivät ole välttämättä aina kovin toimivia. Vaatii rohkeutta uskaltaa katsoa myös omia varjoja ja ottaa ne vastuulleen.

Onneksi suhteessa on myös mahdollista lisätä turvaa ja tasavertaisuuden kokemusta, kun kumpikin sitä haluaa ja on oikeasti valmis tuomaan asioita sanoista tekoihin. Ihmisyys on myös keskeneräisyyttä ja parisuhteessa jos missä tämän kohtaamme.

Mitä osa-alueita tasavertaiseen suhteeseen sitten kuuluu? (Ja onneksi kaikkia näitä asioita voi harjoitella!)

1️⃣ Me- henki. Tämä näkyy toisen huomioimisena mm. päätöksien teossa (versus sooloilu). Tämä tuo tunteen kunnioituksesta. Luonnollisestikaan toisen huomioiminen ei tarkoita sitä, että kaikki tulisi tehdä yhdessä tai aina tulisi olla prikulleen samaa mieltä. Jo toisen huomioiminen ja yhdessä keskustelu siitä mikä on meille hyväksi, tuo turvaa. Jos toinen taas toimii aina oman mielensä mukaan keskustelematta ja huomioimatta toista, voi tästä tulla olo että toinen ei oikein arvosta suhdetta. Siitä ei ole välttämättä kyse, vaan ehkä ihan opitusta tavasta. 

Mistä asioista on sinun mielestäsi hyvä keskustella ja sopia yhdessä? 

2️⃣Avoin kommunikaatio. Joo joo, miten tähän muka itsestään selvään asiaan aina palataan kun puhutaan parisuhteista? Varmasti siksi, että kommunikoimattomuus tai epäsuora kommunikaatio johtaa helposti oletuksiin ja tulkintoihin, jotka voivat mennä hyvin paljon pieleen. Avoimuus on myös mahdollisuus aitoon läheisyyteen. Kun kertoo avoimesti vaikkapa omista toiveista, tunteista ja yhtälailla peloista, päästää toisen lähelle. Se on arvatenkin pelottavaa ja voi nostaa esiin kysymyksiä siitä, tuleeko torjutuksi tai hylätyksi.

Avoimuuden ilmapiiriä voi vahvistaa myös sillä, että harjoittelee kuuntelemaan. Avoimuus kysyy luottamusta ja turvallista tilaa. Luokaa suhteeseen tilaa, jossa viestitte omasta kokemuksesta käsin ja ottakaa tavaksi tarkistaa: Ymmärsinkö oikein että ….? Tarkoitatko sitä että ….? Huomaan että tämä herättää minussa tulkinnan että …..

Mitä asioita sinun on vaikea kommunikoida? Mitä pelkäät että tapahtuu, jos tuot nämä aiheet näkyville?

3️⃣ Kunnioitus. Tasavertainen suhde on kunnioittava suhde. Mitä se sitten tarkoittaa? Se on myös sen ymmärtämistä ja hyväksymistä, että toinen on oma yksikkönsä, oma persoonansa jolla on omat näkemykset, taipumukset ja tahto.

Toisen ihmisarvioa, persoonaa ja oikeutta tehdä elämässä omat valintansa tulee kunnioittaa. Kunnioitus ei tarkoita sitä, että mikään ei koskaan ärsyttäisi tai etteikö meillä olisi omasta mielestämme parempia ideoita ja tapoja mielessä….mutta me kunnioitamme toisen yksilöllisyyttä. Läheisriippuvissa ja epäterveissä suhteissa on lähes aina jotain pyrkimystä muuttaa toista tai toisen käytöstä. Siihen voi olla monia syitä (ja myös hyvin ymmärrettäviä sellaisia). On tärkeää muistaa, että se kuka toinen on ihmisenä ja se miten hän KÄYTTÄYTYY ovat kaksi eri asiaa. Jos ei pysty hyväksymään kumppania sellaisena kuin hän on tai jos suhteessa on jokin niin turvaton kuvio meneillään, että voidaakseen kokea turvaa jonkin olisi isosti muututtava, on ehkä tarpeen pysähtyä sen vaikean kysymyksen äärelle: Voinko voida tässä suhteessa hyvin?

Tasavertaisessa suhteessa täytyy olla tila kertoa, jos jokin toisen käyttäytymisessä loukkaa tai herättää turvattomuutta.

Erilaisuus on lahja ja rikkaus. Miten kauniit voivatkaan olla sanat ”En halua muuttaa sinussa mitään”. (Ja silti sukkasi lattialla saattavat joskus ärsyttää).


Tunteet vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme itseemme, muihin ihmisiin ja maailmaan. Hankalat tunteet saattavat kuitenkin kuormittaa kohtuuttomasti. Tunteiden kanssa on onneksi mahdollista opetella pärjäämään missä tahansa elämänvaiheessa. Tässä apuna voi olla esimerkiksi täytettävä Tunnekarttakirja, jonka voit tilata täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image