Miksi ihminen pettää?

Tiedän mitä on pettää ja tulla petetyksi. Kummastakin on jo aikaa pitkän aikaa, mutta muistan edelleen raastavan kivun, joka kumpaankin puoleen liittyy. Ja omalla kohdallani silti petetyksi tuleminen sattui lujasti enemmän. Omalla kohdalla se tuntui kuin maa olisi vedetty jalkojen alta. Olo oli aivan murskattu. 

”Miksi?”- on kysymys jota moni petetyksi tullut miettii. Enkö ollut riittävä? Onko minussa jotain vikaa? Onko joku toinen ”parempi”? 

Se miksi ihminen pettää voi johtua monista syistä, eikä yhtä ainoaa vastausta useinkaan ole. 

Tyypillisimpiä syitä pettämiselle ovat: 

  • Jännitteen haku – salaisuus ja ”kiellettävyys” voi tuntua tuovan kipinää ja tämä voi toimia harhautuksena mm. oman suhteen haasteiden käsittelyn sijaan
  • Jokin toinen kohtaa tavalla jota on kaivannut, mutta ei ole ehkä osannut pyytää  – ”Se näki minut naisena, ei vain äitinä”
  • Alitajuiset haasteet sitoutua tai käsitellä jotain parisuhteen vaihetta /haastetta 
  • Trauman toisinto: jos on itse kasvanut ympäristössä jossa pettäminen on ollut läsnä, voi tästä tulla malli rakkaudesta (”rakkaus on draamaa”)
  • Jokin oma identiteetti kriisi. Pettäminen vie niin paljon energiaa että jotain omaa kasvun aluetta tai kipuilua ei ”kerkeä” huomaamaan
  • Suhde jossa on tuntuu epätyydyttävältä ja sen sijaan että työstäsi suhdetta/päättäisi suhteen, etsii tarpeilleen täytettä muualta

Pettäminen on hyvin latautunut aihe, joka sisältää paljon tunteita. Vihaa, pettymystä, syvää loukkaantumista, häpeää, hylätyksi tulon kokemusta, jne. Ja taas se joka oli uskoton kokee tyypillisesti syyllisyyttä, häpeää ja hyvin ristiriitaisia tunteita. Parasta vastalääkettä pettämiselle on itsereflektio taidot, rehellinen kommunikaatio omista tunteista ja tarpeista sekä parina yhdessä selkeiden pelisääntöjen sopiminen. 

Tänä päivänä on toki monenlaisia suhde muotoja, joissa on yhdessä sovittu suhteen avoimuudesta. Tämä kirjoitus käsittelee oletuksena monogamista suhdetta jossa pettäminen on toisen selän takana tapahtunutta. Se minkä kukakin mieltää pettämiseksi on toki tärkeä kysymys sekin, sillä tämän asian saatamme kokea hyvin eritavoin. Ei voi siis liiaksi korostaa selkeän kommunikaation merkitystä. Mikä on suhteessa ok ja mikä ei? Älkää jääkö oletuksien varaan. Selkeys on hemmetin hot. Ja myös edellytys turvan kokemukselle.

On täysin normaalia että pitkässä ja hyvästäkin suhteessa oleva voi kokea vetoa toista kohtaan, mutta ei sille vetovoimalle oikeastaan tarvitse tehdä yhtään mitään. Jos ihastumisia tulee usein, voi olla hyvä reflektoida mistä se kertoo? Onko ihastus jonkinlainen pakopaikka vai tärkeä viesti, että kaipaisit jotain elämääsi lisää? Ihastumisen tunteiden nousua ei voi estää, mutta voimme valita: lähdenkö ravitsemaan tätä vai annanko sen kulkea lävitseni ja olla mitenkään ruokkimatta asiaa. Mutta itseään ei kannata syyllistää siitä. Osa siitä, on ihan biologiaa. Mutta me olemme paljon enemmän kuin biologiamme ja kykenemme ihmisinä tekemään valintoja. 

Tästä kirjoituksesta voit lukea lisää siitä, voiko pettämistä antaa anteeksi?

Haluaisitko kehittää parisuhdetaitojasi? Tutustu parisuhteen keskustelukortteihin tästä:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image