6 läheisen ihmissuhteen tärkeää edellytystä – Nämä ovat merkkejä siitä, että ihminen on tunnetasolla tavoitettavissa

Olen moneen kertaan maininnut videoillani ja kirjoituksissani sanaparin emotionaalinen etäisyys.

Emotionaalinen etäisyys tuntuu varsinkin läheisissä suhteissa haastavalta kohdata. Olemme kuitenkin ihmisinä olentoja jotka kaipaavat yhteyttä. Tunneyhteys onkin yksi keskeinen teema turvallisessa vuorovaikutuksessa. Emotionaalinen etäisyys on usein ymmärrettävää seurausta siitä, että emme ole itse saaneet tulla jonkin herkän ja kenties vaativankin asian kanssa turvassa nähdyksi ja hyväksytyksi. Tällöin on täytynyt itsekin katkaista yhteyttä tiettyihin puoliin itsessään, enemmän tai vähemmän.

Ajattelen, että itsetuntemus ja eheytyminen on paljolti sitä, että uskaltautuu olemaan kokonainen ja myös kontaktissa niihin puoliin itseään, jotka on täytynyt laittaa syrjään. Itsetuntemuksen lisääntyminen ja eheytyminen lisäävät kykyämme olla emotionaalisesti saatavilla, niin itsellemme kuin toisillekin. 

Erityisesti ristiriitaisesti ja välttelevästi kiintyneen suhdedynamiikassa ja vuorovaikutuksessa tulee herkästi ristiriitoja ja turvattomuutta. Ristiriitaisesti kiintynyt pelkää yhteyden menettämistä ja ahdistuu herkästi toisen etäisyydestä. Välttelevästi kiintynyt taas menee helposti lukkoon, omiin tunteisiin voi olla vaikeus olla itsekään yhdessä. Tällöin ristiriitaisen toiveet tuntuvat helposti vaatimuksilta, jotka taas vetävät enemmän lukkoon. Ja kehä on valmis. Onneksi tätä kehää on mahdollista purkaa.

Hyvä uutinen on se, että emotionaalista saatavilla oloa on mahdollista harjoitella, niin itsensä kanssa kuin suhteessakin.

Mitä emotionaaliseen saatavilla oloon oikeen kuuluu?

  1. Pystyt jakamaan omaa haavoittuvaisuuttasi
  2. Pystyt kohtaamaan kumppanin, joka kokee emotionaalista kipua, mitätöimättä tai ratkomatta hänen tunteitaan
  3. Olet aidosti läsnä ja kiinnostunut siitä mitä sinussa, toisessa ja välillänne olevassa vuorovaikutuksessa tapahtuu
  4. Syvemmille keskusteluille ja vaativillekin aiheille tehdään tilaa – niitä ei vältellä
  5. Tunteisiin ja tarpeisiin hyväksyvä suhteutuminen – niin itseään kuin toistakin kohtaan
  6. Vastaavuus, eli et jätä kumppania täysin vaille vastetta tai ignooraa häntä tärkeiden asioiden äärellä. Kiintymyssuhdenäkökulmasta toiselle on ahdistavinta jäädä täysin vaille vastetta. Jos tarvitset ensin aikaa prosessoida asiaa, kerro siitä!

Katso lisää aiheesta videolta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image