Epäonnistumisiin ei toimi kritiikki ja parannusehdotukset – vaan lempeys

Usein ajattelemme, että saamme tehtyä asiat paremmin, kun osoitamme virhettä ja näin ”autamme” itseämme onnistumaan. Sisäinen puhe saattaa nousta sättimään epäonnistumisen hetkellä. Kuinka julmaa se onkaan: ensin epäonnistut ja tunnet olosi kurjaksi, ja sitten vielä haukut itsesi ja tunnet olosi vielä kurjemmaksi. Tuossa olotilassa ei voi kyllä onnistuakaan, koska ei ole energiaa eikä fiilistä yrittää uudelleen.

Saatamme kohdata samanlaista ”auttamista” muiltakin: heti sen jälkeen, kun epäonnistuminen on tapahtunut, joku saattaa alkaa neuvoa ja ehkä joskus myös kritisoida. Kun olemme epäonnistuneet, moni meistä ihmisistä kokee häpeää, hylkäämisen pelkoa tai vaikka riittämättömyyttä. Tuossa tunnetilassa kukaan meistä ei ole parhaimmillaan yrittämässä uudelleen onnistumista. Kritiikki ja neuvot eivät välttämättä mene lainkaan perille. Ne saattavat jopa pahentaa tilannetta.

Jos haluaa saada itsensä tai toisen kukoistukseen, kannattaa ohjeiden, vinkkien ja kritiikin sijaan sanoa: ”Me kaikki epäonnistumme joskus, koska olemme ihmisiä.” On tärkeää saada kokea, että epäonnistuminen ja siihen liittyvät tunteet ovat tuttuja kaikille. Olemme silti osa porukkaa, vaikka olemme epäonnistuneet. Kaikki, jotka yrittävät joskus jotain, epäonnistuvat joskus. On tärkeää tulla ihmisyyden äärelle sen sijaan, että yritetään saada asioita toimimaan tai hoidettua. Asioita ei nimittäin hoideta ilman ihmistä. Eikä ihminen pysty toimimaan ilman tunteita. 

Itselle tai toiselle voi myös sanoa: “Tekemiseen kuuluu aina se, ettei kaikki mene kuten on ajatellut. Joskus menee, mutta on kohtuutonta vaatia sitä aina. Nyt on näin.” 

Myöhemmin on ehkä oppimisen ja jäsentelyn aika, mutta ei heti. Tunnetta ei tarvitse eikä kannata ratkaista. Asioita ei tarvitse saada heti onnistumaan ja ”paremmaksi”. Tärkeintä luoda ymmärrys, että ok olla ihminen – ja ihmisyyteen kuuluu se, ettei kaikki aina onnistu suunnitelmien mukaan.

 

Jos haluat kasvattaa lempeyttä itseäsi ja muita kohtaan, tutustu Hetki itselle  – Rauhoittavaan äänipalveluun, joka sisältää yli 100 meditaatiota. Äänitteet auttavat sinua löytämään levollisen suhteen itseesi ja lisäämään sisäisiä voimavarojasi välillä haastavissakin olosuhteissa. Tutustu palveluun TÄÄLLÄ.

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image