Näin osoitat toiselle ihmiselle, että kohtaamisenne on tärkeä – Läsnäolo luo turvaa ja syvää yhteyttä ihmisten välille

Läsnäolo vuorovaikutuksessa tuo turvan kokemusta ja välillä myös maagista yhteyden kokemusta. Tuntuu tärkeältä tulla nähdyksi ja kuulluksi – kokea itsensä kokonaan vastaanotetuksi ja hyväksytyksi. Hyväksyvä huomioiminen tuo lämpöä kohtaamisen hetkiin.

On myös jotakin muuta, jota voi tuoda läsnäolon kautta vuorovaikutukseen. Toiselle ihmisille voi ammentaa vapauden kokemusta. Toiselle voi antaa vapautta olla oma itsensä, laajentua ja kasvaa.

 

Ihmisaivot haluavat säästää resursseja määrittelemällä asioita

Ihmismieli haluaa säästää resurssejaan uusien tilanteiden käsittelyyn. Siksi aivot määrittelevät ja luokittelevat asioita ja ilmiöitä. Näin niiden kohtaaminen onnistuu suuremmalla rutiinilla seuraavalla kerralla ja huomiota vapautuu muuhun.

Tämä tapahtuu myös ihmisten kanssa. Aivot laittavat aivan kuin keltaisia post it -lappuja toisen ihmiseen liittyvän mielikuvan päälle. Tässä on omat hyvät puolensa. Voi esimerkiksi ymmärtää toisen ihmisen erityistarpeita ja ennakoida niitä myönteisellä tavalla.

Post it -lapuilla voi olla myös vapautta vievä vaikutus. Tietoisesti tai alitajuisesti voi vuorovaikutuksessaan kohdata ihmisiä niin, että pyrkii viemään tilanteita sellaiseen suuntaan, jossa toinen toteuttaisi oman mielikuvan hänestä. Tällöin vie toisen kuin tanssiin, jossa haluaa itse yksipuolisesti viedä askelia ja liikettä. Jos nämä tarinat toisesta ovat myönteisiä, tämä voi olla joskus hetkellisesti inspiroivaa ja voimaannuttavaa.

Näitä vuorovaikutuksen tuttuja ja ennalta aseteltuja askelia voi usein selvästi kokea sukulaisten ja vanhempien kanssa. Samoin vuorovaikutus läheisten, ystävien ja työkaverien kanssa voi toistaa ennalta määriteltyjä askelia.

 

Voitko katsoa tuttuja ihmisiä kuin ensimmäistä kertaa?

Voitko antaa tutuille ihmisille lahjan, että usein katsot heitä kuin ensimmäistä kertaa? Omassa vuorovaikutuksessa annat tilaa olla, ilmaista ja kasvaa mihin tahansa suuntaan, joka on heille luontaista.

Vapauden antaminen on tavallaan myös syvää rakkautta. Yksi rakkauden laatu on se, että se ei halua muuttaa mitään. Rakkaus vain hyväksyvästi antaa tilaa kaikelle olla niin kuin se on.

Tässä viisi tapaa, joilla voit vapauttaa toista. Kun tapaat tutun ihmisen

1) Kohtaa hänet kuin ensimmäistä kertaa.
Katso ja kuuntele aivan kuin tapaisit hänet ensimmäistä kertaa. Ole kiinnostunut kaikessa hänessä. Kiinnostuksella ja hyväksyen katso hänen pieniäkin liikkeitä, eleitä ja tapaansa ilmaista itseään.

2) Ole itse syvästi läsnä.
Ole itse vahvasti läsnä ja oivalla, että oikeasti menneisyyttä ei ole olemassa kuin muistoissa. Muistoja ja tulevaisuuden kuvitelmia rakentavat aivosolutkin ovat vain tässä ja nyt.

3) Tajua, että kaikki on rajallista.
Vaikka jätätkin tulevan ja menneen sikseen ja olet läsnä, niin tajua, että tämä ihminen ei ole olemassa ikuisesti ja kaikki on rajallista. Tämä hetki on erityisen merkityksellinen. Merkityksellisyyden kokemus imee huomion pois ajatuksiin uppoutumisen tilasta ja rutinoituneesta vuorovaikutuksesta tähän ja nyt. Tämä ihminen jakaa myös hetken sinun omasta rajallisesta ajastasi tällä planeetalla.

4) Tajua, että hän on elämän lahja sinulle.
Vaikka on tärkeää osata pyytämään toiselta mitä tarvitsee ja haluaa, niin kokeile, että hetkeen et halua toiselta mitään. Usein haluamiseen tuntuu liittyvän suoraa tai epäsuoraa kaipausta kontrolloimiseen. Rentoudu. Anna itsesi tajuta, että toinen on lahja sinulle – elämän lahja. Kohtaa toinen ihminen tällaisessa kiitollisuuden tilassa haluamatta hetkeen mitään.

5) Ole autenttinen itsesi.
Ole toisen seurassa vapaasti oma autenttinen itsesi. Se vapauttaa myös toisen olemaan vapaammin oma itsensä.

 

Päästä myös tärkein ihmisesi vapaaksi

Kun annat muille ihmisille hyväksyvää läsnäoloa ja päästät heidät vapaiksi, niin voi tulla ajatus, että on yksi erityisen tärkeä ihminen, joka pitäisi päästää vapaaksi määrittelevistä post it -lapuista. Tällä henkilöllä on enemmän määritelmiä nahoissaan kuin äidilläsi, lapsellasi tai kumppanillasi. Arvaatko jo kenestä puhutaan? Olet ollut hänen kanssaan koko elämän ja liimannut hänen päälleen eninten määritelmiä koko maailmassa. Tämä ihminen on sinä itse.

Anna itsellesi hyväksyvää huomiota ja kuuntele itseäsi. Ja sitten päästä itsesi hetkeksi vapaaksi hyvistä ja huonoista määritelmistä ja katso itseäsi tuoreesti. Heitä post it -laput pois päältäsi.

Päästä itsesi vapaaksi. Tällöin myös muut voivat olla vapaampia seurassasi. Voit soveltaen käyttää myös edellistä viittä tapaa myös itsesi tuoreesti kohtaamiseen.

 

Kun vapautat muut, vapautat myös itsesi.

Kun vapautat itsesi, vapautat myös muut.

 

Luonnon taikaa ja hyviä meditatiivisia metsäharjoituksia löydät  Metsässä – uppoudu metsään, itseesi ja elämään -kirjasta.

 

 

 

 

Unsplash kuvat:  Christopher Beloch/  Toa Heftiba

 


Katso täältä seuraavat metsäkoulutukseni – lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image