Nämä kysymykset voivat paljastaa hiipivän uupumuksen – 4 palauttavaa vinkkiä uupuneelle

Tämä teksti on syntynyt mainosyhteistyössä Atena Kustannuksen kanssa.

Outi Pikkuoksa on psykologi, joogaopettaja ja joogaterapeutti. Hänen uutuuskirjansa Mielijoogaa – Irti huolista, alakulosta ja kielteisistä ajatuksista (Atena / Kustannusosakeyhtiö Otava 2022) syntyi yli 30 vuoden rakkaussuhteesta joogaan sekä ammatillisesta kiinnostuksesta kehollisiin menetelmiin. Kirjan helpot joogaharjoitukset lievittävät stressiä, auttavat sietämään hankalia ajatuksia ja purkamaan kehosta tunteita, joita voi olla muuten vaikea tavoittaa. 


Koetko usein, että stressi kasaantuu ulkopuolelta etkä mahda ulkoisille tekijöille mitään? Työelämän, opiskelun ja joskus vapaa-ajankin stressiä aiheuttaviin vaatimuksiin saattaa tuntua vaikealta vaikuttaa. Omasta palautumisestaan voi kuitenkin aina pitää huolta. Jos tunnet olevasi uupunut, tärkein askel kohti tervehtymistä on asennemuutos ja omien hyvinvoinnin tarpeiden asettaminen etusijalle.

Tässä 4 palauttavaa vinkkiä sinulle, joka tunnet väsymyksen merkkejä ja mietit, miten voisit katkaista kuormituksen kehän. Sisältö on poimittu Outi Pikkuoksan kirjasta Mielijoogaa (Atena, 2022).

1. Kartoita oma palautumisen tilasi.

Yksi helpoimpia tapoja testata omaa palautumisen tilaansa on kysyä itseltään seuraavat kysymykset:

  • Heräänkö viikon useimpina aamuina virkistyneenä ja innostuneena odottaen, mitä uusi päivä tuo tullessaan?
  • Riittääkö virtaa vielä iltapäivälläkin hoitaa myös kohtalaisen vaativia tehtäviä?
  • Jaksanko työpäivän tai vastaavien velvoitteiden jälkeen tehdä myös itselleni tärkeitä vapaa-ajan asioita?
  • Nukahdanko illalla rauhallisin mielin, viimeistään tunnin sisällä nukkumaanmenosta ja nukun yöni niin, että tunnen aamulla saaneeni riittävästi unta?

Jos vastaat johonkin kysymykseen kieltävästi, kannattaa omaan palautumiseen kiinnittää enemmän huomiota.

2.  Kiinnitä huomiota siihen, miten suhtaudut itseesi.

Sanonta: ”Aseta ensin happinaamari omalle naamallesi ja auta sitten muita” on varmasti tuttu, mutta toimitko sen mukaisesti? Itsensä huomioimisessa kyse ei ole itsekkyydestä, vaan itsearvostuksesta ja myötätunnosta. Jostain syystä olemme taitavampia osoittamaan sitä toisille ja asettamaan muiden tarpeet omiemme edelle. Jos kuitenkin kysyisit läheisiltäsi, haluaisivatko he sinun kärsivän heidän vuokseen, mikä mahtaisi olla vastaus?

3. Kysy itseltäsi seuraava kysymys: Mikä elämässäni on oikeasti tärkeää?

Vastaus saattaa antaa suuntaviivoja kohti sitä, mihin kannattaa jatkossa keskittyä. Onko prioriteettisi työnantajan liikevaihto vai sinun terveytesi? Onko se tahraton koti, isompi auto vai onnelliset muistot yhteisistä hetkistä läheisten kanssa?

4. Panosta palautumiseesi.

Hyvä palautuminen alkaa elämän perusasioista, kuten riittävästä levosta, terveellisestä syömisestä, sopivasta liikunnasta, hyvistä ihmissuhteista ja palautumista tukevista ajatusmalleista. Yksi tutkitusti palautumista edistävistä keinoista on jooga. Jooga auttaa muun muassa vähentämään stressiä ja masennusoireita. Se on todettu auttavan myös traumasta toipumisessa.

Jos haluat tutustua syvemmin joogaan ja löytää tutkitusti toimivan keinon arkisen palautumisen tueksi, tutustu psykologi Outi Pikkuoksan kirjaan Mielijoogaa:

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image