Mikä tekee meidät ihmisiksi, tekee meidät myös terveiksi

Olen halunnut jo pitkään kirjoittaa aiheesta ”Kuinka vahvistaa omaa vastustuskykyään luonnollisesti”

Asia, josta ennen osasin kirjoittaa välittömästi, muuttui asiaksi, josta en voi enää kirjoittaa. Koska, jos keskityn erilliseen kehon mekanismiin, minulla tulisi ymmärtää sen vaikutus, toisiin erillisiin mekanismeihin kehossa. Ja silloin tajusin, että en enää ajattele ihmisyyttä sillä tavalla. Ne ketkä tutkivat erillisiä osia, ovat valtavan tärkeässä roolissa, koska silloin voi syventää yksittäistä kehon toimintaa, jota voi tutkia sitten osana kokonaisuutta. Ja heiltä pyrin ammentamaan jatkuvasti ajatuksia, myös omaan ajatteluuni kehon toiminnoista.

Tässä on siis minun näkemykseni, ”Kuinka vahvistaa ihmistä, osana koko kokonaisuutta” – teema, joka tuntuu minun alueeltani, tänä päivänä enemmän, kuin koskaan ennen.

Eli, tässä tulee. Oletko valmis? Varaa hetki lukuun ja tutki, mitä sinussa herää.

Perusteet terveyteen

1. Elinvoimaa kehostasi

Minun näkemykseni mukaan ihminen ei ole hauras ja jokaiselle pikku pöpölle altis, vaan ihmisen perus ja synnyinoikeus on terve, elinvoimainen ja rakkauteen kykeneväinen. Ihmistä ei siis tarvitse suojella ulkoiselta maailmalta, vaan varustaa ja antaa parhaat mahdolliset eväät siihen, että ihminen pystyy kohtaamaan ulkoisen ympäristön.

Jatkuva steriiliin ympäristöön pyrkiminen ei ole mielestäni mitenkään toivottavaa.

Voi miettiä lähestymiskulmaa, jossa elämää tuetaan, eikä taistella sitä vastaan jatkuvasti. Hyväksyä elämän lainalaisuuksia ja sitä, että eletään isommassa kokonaisuudessa, muiden eliöiden kanssa, ei niistä erillään. Pistää resursseja enemmän siihen, että kuinka saadaan elämää tuettua ja vahvistettua, eikä pelkästään pelastettua sairauksista. Me pystymme pelastamaan äärimmäisistä akuuteista onnettomuuksista ihmisiä, mutta pystymmekö ylläpitämään terveyttä tukevaa ilmapiiriä?

Harvoin vielä mietitään sitä, että ”mitä kokonaisuudessa on epätasapainossa ja miten voisin tukea elämää ja ekosysteemiä sisälläni kaikista parhaiten”. Kuinka paljon meillä olisi enemmän hyvinvointia, jos keskittyisimme myös yksilön, yhteisön ja luonnon hyvinvointiin ennalta, ei ehkäisevästi, vaan tukevasti?

2. Mielen vaikutus

Se, millä uskomuksilla katsomme omaa olemassaoloamme, vaikuttaa meidän mielemme kautta suoraan meidän kehoomme ja sitä kautta myös konkreettisiin asioihin, joita teemme, tai emme tee, arjessamme.
Jos uskon, että keho on hauras, tulen myös toimimaan sen mukaisesti. Mikäli uskon, että se on vahva, terve, elinvoimainen, teen yleensä myös toimia, jotka tukevat tätä ajatusta. Niinpä ihan ensimmäiseksi on hyvä miettiä sitä, miten näet oman kehosi tässä kosmisessa maailmankaikkeudessa? Tai jos se tuntuu liian isolta, niin miten näet oman kehosi lähikauppasi kulmalla?

3. Perusturva

Se, kuinka turvassa olemme, vaikuttaa siihen, kuinka maailman koemme. Tämä näkyy tänä vuonna hyvin eri tavoilla, eri ihmisillä. Osa pitää maskia jatkuvasti, osa ei koskaan. Osa hamstraa ruokaa, toinen ei ollenkaan. Yksi eristää itsensä ihmisistä, toinen etsiytyy heidän seuraan. Mitä näillä kaikilla on yhteistä, on perusturvan hakeminen. Sen takia en näe, että toimimme eri tavoilla.

Näen erillisyyden sijaan paljon samankaltaisuutta, yhtenäisyyttä ja samassa hetkessä elämistä. Tarvetta kokea turvaa, rakkautta ja nähdyksi tulemista.

Mutta mikä on erilaista, on se, kuinka hankimme ja mistä saamme perusturvan kokemista. Sen takia, en näe hirveästi järkeä siinä, että keskustellaan siitä, mikä on paras lähestymistapa, koska se vaihtelee yksilöllä. Mikäli ihminen viedään perusturvasta pois, hän kokee helposti turvattomuutta.

Ja kun koetaan pitkään turvattomuutta, niin se tuo kuormitusta keholle ja tätä kautta altistuu monille ulkoisille tekijöille suuremmin. Sen takia pelko vaikuttaa perusturvaan, niin suuresti. Mitä enemmän pelkoa, sitä vähemmän perusturvaa. Mitä vähemmän perusturvaa, sitä enemmän tarvetta korjausliikkeille, jotta kokisi taas turvaa. Silloin vahvan tunteen saattelemana saatamme turvautua nopeisiin ratkaisuihin, jotta kokisimme taas turvaa.

Tänä vuonna, ensi vuonna ja kymmenen vuoden päästä, olisi hyvä pysähtyä miettimään näitä kolmea ensimmäistä teemaa, terveyden linsseillä.

Kuinka vahvasti uskon siihen, että olen turvassa? Kuinka vahva on kehoni ja kuinka paljon pystyn siihen luottamaan? Mitkä asiat tuovat minulle turvan kokemista ja mitkä vievät sitä? Miten oma mieleni toimii arjen keskellä? Näkeekö mieleni siellä jatkuvia uhkia ja pelkoja, vai mahdollisuuksia ja tilanteita, joissa voi vahvistua? Missä tilassa kehoni on nyt ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että se on kyseisessä tilassa? Voinko tehdä asialle jotain? Voinko vahvistua, tulla terveemmäksi, lähemmäs itseäni?

Nämä tulevat vaikuttamaan myös kehollisesti siihen, mitä hormoneita, välittäjäaineita ja tiloja keho luo. Keho ja mieli ovat yksi ja sama paketti. Ja lyhyt vastaus minun näkökulmasta – aina voit vaikuttaa ja tukea kehosi terveyttä – usein se vaatii tosin pientä hienosäätöä ja työskentelyä myös mielen, tunteiden ja uskomusten kanssa.

Terveyden tukipilarit

Oletpa sitten mitä ikäpolvea tahansa, edustatpa (tai et edusta) mitä sukupuolta hyvänsä tai tulitpa mistä tahansa maailmankolkasta, sinuun vaikuttavat tietyt lainalaisuudet. Paljon puhutaan nykyään siitä, kuinka jokainen ihminen on yksilö ja häneen on siis oltava yksilöllisiä lähestymistapoja terveyteen. Joo, osittain pienissä asioissa, mutta suurimmalta osin, isossa kuvassa, täysin samat asiat vaikuttavat meihin. Niin paljon, kuin me halutaankin yksilöllisyyttä, tässä yksilöä korostavassa ajassa – meihin vaikuttavat tasan samat lainalaisuudet.

Tässä mielestäni tärkeimmät:

  • Uni

Uni vaikuttaa meihin kaikkiin. Jos halutaan olla terveitä ja elinvoimaisia, jokainen tarvitsee palauttavaa, uudistavaa, korjaavaa ja puhdistavaa unta. On ollut itselle tosi selkeää huomata, että aina, kun on tullut jotain taudintynkää, niin siihen on liittynyt huonoa unta. Lapset pitää hereillä tai sairastavat tai jostain muusta syystä ei saa useampana yönä hyvää unta, niin silloin keho on alttiimpi monille epätasapainotiloille, joista voi mm. saada vaikka pienen flunssan.

  • Ulkoilma

Me olemme tulleet linjastosta, jossa olemme metsästäneet ja keräilleet kymmeniä ja taas kymmeniä vuosituhansia. Olemme eläneet luonnon kanssa huomattavasti syvemmin, koska se on ollut meidän elinehto. Olemme olleet suorassa yhteydessä luontoon, kasveihin, sieniin, eläimiin ja ulkoilmaan. Tässä kokonaisuudessa elää tolkuton määrä bakteereja, viruksia, sieniä ja erilaisia pieneliöitä. Samassa sopassa, jatkuvassa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Vuorovaikutus, josta seuraa väistämättä geneettisiä päivityksiä ja jatkuvaa mukautumista ihmiselle, ympäristön luomasta ärsykkeestä. Sen takia tai juuri siitä syystä, olen itse valinnut polun, jossa pyritään vahvistumaan siinä ympäristössä missä päättää elää.

Sen sijaan että yrittää eristää itseään siitä, altistaa ja mahdollistaa keholle mukautumisen erilaisiin ärsykkeisiin. Vahvista itseäsi siinä ympäristössä, missä haluat elää.

Nykyään tiedetään se, kuinka ympäristö vaikuttaa meidän terveyteemme. Ympäristö antaa signaaleja, merkkejä keholle, joihin se reagoi tai mikäli signaalit uupuvat, ei reagoi.

Ympäristön vaikutus meihin on valtava ja uskon, että seuraavat vuodet paljastavat enemmän sitä, kuinka ilman laatu, jatkuva ärsykkeiden määrä, muuttuvat sosiaaliset rakenteet, ulkoilman vähäinen saanti, auringonvalon vähäinen saanti ja vähäinen vuorovaikutus kasvien, eläinten, maaperän bakteerien, virusten ja sienten kanssa, vaikuttaa meihin.

On päivän selvää, että emme voi elää ilman luontoa, mutta luonto voi elää vallan hyvin ilman meitä. Me emme ole kaikkeuden keskipiste, vaikkakin se kokijalle itselleen voi siltä välillä tuntua. Maailma ei ole olemassa meitä varten, mutta me voimme elää maailmassa ja olla siinä hyvin mukana. Ulkoilma on osa tuota kokonaisuutta.

Ruuan ja veden laatu vaikuttavat suuresti meidän terveyteemme. Ruoka olkoon lääkkeesi ja lääke ruokasi, toteaa vanha sananlasku. Me koostumme vedestä isossa määrin, joten sen ja ruuan laatu on vaikuttamassa meidän hyvinvointiin joka päivä.

Jatkossa tullaan varmasti näkemään sitä entistä enemmän, kuinka maaperä ja bakteeristo, sekä käytetyt (tai ei käytetyt) myrkyt, vaikuttavat ruuan vaikuttavuuteen kehossamme. Mikäli maaperä on terve, eikä siellä käytetä turhia myrkkyjä, se antaa ruualle terveemmän kokonaisuuden, jota me sitten pääsemme nauttimaan. Laatu koostuu maaperän, veden, ilman laadun ja viljelyperiaatteiden yhteispelistä.

  • Kuormituksen tasapainottaminen

Kun elimistö on jatkuvassa kuormituksessa, se ei pääse palautumaan, uudistumaan ja puhdistautumaan optimaalisella tavalla. Kun elimistö saa säännöllisesti palauttavia hetkiä, kaikki edellämainitut pääsevät toteutumaan. Lisää aiheesta uudessa kirjassani Miehen vuoro tuntea.

  • Yksinäisyys, yhdessä kokeminen ja yhteys yhteisöön

Mikäli valitsen eristäytyä ympäristöstäni, missä elän, se tarkoittaa eristäytymistä myös muista ihmisistä.

”Lukuisissa, satoja tutkimuksia yhdistelevässä meta-analyyseissa on toistuvasti osoitettu, että sosiaaliset suhteet ja niiden laajuus ovat tärkeimpiä ennenaikaiselta kuolemalta suojaavia tekijöitä. Niiden painoarvo on jopa suurempi, kuin esimerkiksi normaalin painoindeksin, tupakoimattomuuden, kohonneen verenpaineen lääkehoidon tai raittiuden, jotka myös suojaavat ennenaikaiselta menehtymiseltä merkittävästi. Ihmisen mieli ja ruumis tarvitsevat läheisiä ihmissuhteita voidakseen hyvin.”

Lauri Nummenmaa kirjassa Tunnekartasto – kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä

Henkilökohtaisesti koen, että paras tapa valmistaa itseään maailmalle, missä elää, on luoda merkityksellisiä ihmiskontakteja ja pyrkiä saamaan vähintään seitsemän halausta päivässä läheisiltä ihmisiltä, esimerkiksi oman perheen kanssa.

Tämä vuosi on osoittanut sen, että me emme ole tasapainossa ympäristön kanssa tai ympäristö, jota muokkaamme, ei ole tasapainossa ja luonnollisessa tilassa enää. Mikään yksittäinen lääke, lisäravinne, yrtti tai synteettinen aine, ei tule muuttamaan sitä tosiasiaa, että me emme ole tasapainossa itsemme, toisten ihmisten ja luonnon kesken. Ja se on myös osoittanut sen, että me voimme olla ja mennä kohti tasapainoisempaa olemisen tilaa kohti.

Kysyn itseltäni kysymyksen, luotanko elämään, luotanko kehooni ja sen kykyyn mukautua? Ellen, niin miksen, mitä voin korjata ja tehdä toisin, että luotan. Mikäli jo nyt luotan, niin kuinka vahvistan ja tasapainotan olemistani entisestään? Tehdään valintoja, jotka kasaavat ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä ja tasapainoisempaa olemista, mikäli haluamme täällä pallolla elää toistemme kanssa. Itse ajattelin sen valinnan tehdä, elää, kokea ja nauttia ihmisistä, luonnosta ja yhteydestä suurempaan viisauteen.

Voimia jokaiselle matkalle, riippumatta uskomuksista, valinnoista tai tämän hetken tilasta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image