5 askelta liiasta kiltteydestä vapautumiseen – Opettele olemaan terveesti itsekäs

Suvi Bowellan. Kuva Arto Wiikari 2017.

 

Kiltiksi tytöksi kasvanut kokee usein kiltteyden haittaavan elämäänsä aikuisenakin. Toisten auttamisessa, hyväntekeväisyydessä, kuuntelevana korvana toimimisessa ja positiivisen ilmapiirin luomisessa ei ole mitään pahaa. Päinvastoin. Kyse onkin toiminnan taustalla olevista motiiveista ja siitä, onko ihmisellä tilaa olla kaikkea, mitä hän on näiden roolien ulkopuolella.

Kukaan ei ole ainaisen ymmärtävä, kykenevä, jaksava ja hymyileväinen superihminen. Jos siihen pyrkii, lopputuloksena on yleensä jonkin sortin loppuun palaminen.

Henkisen hyvinvoinnin ohjaaja ja tunneterapeutti Suvi Bowellanin uutuuskirja Kiltin tytön voimakirja kertoo, miten liiasta kiltteydestä pääsee eroon ja mitä hyvää muutoksesta seuraa.

Kirjan avulla voi opetella tervettä itsekunnioitusta ja selkeitä rajoja, tarvitsematta muuttua itsekeskeiseksi ja ikäväksi ihmiseksi. Kun oppii kohtelemaan itseään hyvin, alkaa löytää elämästä enemmän iloa, vapautta ja nautintoa.

Tässä Suvin 5 askelta liiasta kiltteydestä vapautumiseen:

1. Mieti mitä tarvitset voidaksesi hyvin. Sen sijaan, että laitat omat tarpeesi syrjään, opettele pitämään itsestäsi huolta. Sinun hyvinvointisi on ihan yhtä tärkeää kuin muidenkin. Harjoittele myös toiveittesi ilmaisemista jämäkän ystävällisesti. Aikuisina ihmisinä olemme itse vastuussa tärkeiden tarpeittemme täyttymisestä.

2. Haasta omat ajatuksesi. Jos huomaat tekeväsi toistuvasti jotain sellaista, mitä et oikeastaan haluaisi tehdä, kysy itseltäsi miksi teet niin. Mitä pelkäät tapahtuvan, jos kieltäydyt? Ajatukset ja uskomukset eivät ole kiveen hakattuja totuuksia, vaan käsityksiä, jotka olemme muodostaneet elämän varrella. Niitä voi muuttaa mukavammalta tuntuviksi ja sellaisiksi, jotka auttavat meitä toimimaan viisaasti.

3. Harjoittele hankalalta tuntuvia tilanteita. Etukäteen varautuminen vaikkapa mielikuvaharjoittelun avulla auttaa toimimaan halutulla tavalla kun jokin kinkkinen tilanne tulee eteen. Onko elämässäsi joku, joka saa sinut aina pyörtämään päätöksesi? Huomaatko miellyttäväsi tietyissä tilanteissa itsesi kustannuksella? Mieti etukäteen mitä oikeasti haluat, miten ilmaiset sen fiksusti ja mitä teet jos joku loukkaantuu. On hyvä muistaa, että emme ole vastuussa niistä tunnereaktioista mitä toisissa ihmisissä syntyy, kun ilmaisemme rajojamme.

4. Kanna vastuu omista tunteistasi, älä toisten. Moni kiltti kantaa toistenkin tunteet, murheet ja vastuut. Opettele sietämään hankalaltakin tuntuvia tunteita. Jos aina perääntyy ja joustaa kun joku älähtää, saa olla myötäilemässä lopun ikänsä.

5. Katso itseäsi ja näe se kaikki hyvä ja kaunis mitä sinussa on. Miten kohtelisit itseäsi, jos olisit itsesi paras ystävä? Miten puhuisit itsellesi? Miten käyttäisit aikaasi ja kenen kanssa, jos haluaisit olla itsellesi hyvä? Meidän ei tarvitse ostaa rakkautta ja hyväksyntää muilta.

Kiltin tytön voimakirja Hidasta elämää -verkkopuodissa.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image