4 tapaa selkiyttää ajatuksia ja jäsentää sisäistä elämää

Moni meistä kirjoittaa nuorempana päiväkirjaa, mutta myöhemmin tapa syystä tai toisesta vain jää. Vanha kirjoitustyyli voi tuntua raskaalta tai päivän tapahtumien raportointi ajanhukalta. Parhaimmillaan kirjoittaminen on kuitenkin voimakas itsetutkiskelun väline. Sen avulla voi selkiyttää ajatuksia ja jäsentää sisäistä elämää. Kun epämääräisenä myllertävät tunteet ja mielen risteilevät rönsyt saavat konkreettisen muodon, on niitä myös helpompi käsitellä.

Päiväkirjan kirjoittamistyylejä on niin monta kuin on kirjoittajaakin. Jos et tiedä, mistä lähtisit liikkeelle, kannattaa kokeilla erilaisia kirjoitustyylejä ja -menetelmiä.

Tässä 4 erilaista tapaa kirjoittaa päiväkirjaa, joita voit testata:

1. Kiitollisuuspäiväkirja. Kirjoita vaikka joka ilta ennen nukkumaanmenoa lista asioista, joista olet kiitollinen tänään. Ne voivat olla kuinka pieniä kiitollisuuden hippuja tahansa. Ehkä tuntematon ihminen hymyili sinulle ja katsoi silmiin kauppajonossa tai ehkä kollegasi sanoi sinulle jotakin kannustavaa. Kenties aurinko sai jotakin sisälläsi heräämään tai koko päivän jatkunut tihkusade auttoi sinua ottamaan aikaa levolle.

Huomaa, miltä kiitollisuudesta kirjoittaminen saa olosi tuntumaan. Ehkä löydät kiitollisuuden aiheita myös sieltä, mistä et normaalisti osaisi niitä etsiä.

2. Tajunnanvirtapäiväkirja. Yksi hyvä tapa päästä käsiksi tajunnanvirtaan on ottaa lyhyt kirjoitushetki heti herättyäsi ennen aamupalaa tai muita aamutoimia. Voit laittaa ajastimen hälyttämään esimerkiksi 5 minuutin päähän tai päättää, että kirjoitat vähintään yhden sivullisen tekstiä. Tartu vain kynään ja muistikirjaan ja anna ajatuksesi tulla paperille sellaisenaan – ilman, että mietit kielioppia, kirjoitusvirheitä tai sitä, onko sanoissasi ylipäänsä mitään järkeä. Kun et päätä aihetta etukäteen tai sensuroi mitään, mitä mieleesi juolahtaa, annat alitajuntasi puhua ja saatat löytää jotain hyvin kiinnostavaa.

Jos et millään löydä sanaa, josta aloittaa, voit antaa katseesi vaeltaa ja alkaa kirjoittamaan jostakin mitä näet ympärilläsi. Kun aika – tai sivu – tulee täyteen, silmäile tekstisi läpi ja poimi intuitiivisesti ne sanat tai lauseet, jotka tuntuvat sinulle kaikkein merkityksellisimmiltä tässä hetkessä. Mitä ne sinulle kertovat?

3. Itsemyötätuntopäiväkirja tai itsensä tsemppauspäiväkirja. Tämä päiväkirja on sinun paras ystäväsi. Aina kun tarvitset tsemppausta tai lohdutusta, istu päiväkirjasi ääreen ja kirjoita itsellesi ne sanat, joita juuri nyt tarvitset. Se voi olla kannustusta, lohdutusta, kiitosta tai mitä tahansa kauniita sanoja, joita sisimpäsi kaipaa juuri sillä hetkellä. Jos et ole ihan varma, mitä tarvitset, voit ottaa pienen hiljentymishetken ennen kirjoittamista. Laita vaikka ajastin hälyttämään 5 minuutin päähän, hae mukava asento, sulje silmät ja keskity hetken aikaa vain kuuntelemaan hengitystäsi.

Voit lopuksi lukea tekstin myös ääneen. Huomaa, miltä tuntuu sanoa kauniit sanat itsellesi.

4. Luontopäiväkirja. Luonto ja neljä vuodenaikaa tarjoavat loputtomasti inspiraation lähteitä kirjoittamiselle ja itsereflektiolle. Tämä päiväkirjatyyli sopii erityisen hyvin luonnonystäville ja kuvailevasta tekstityylistä nauttiville. Voit auttaa luontoa peilaamaan omia tunteitasi tai ajatuksiasi tai kirjoittaa siitä, mitä näet ympärilläsi. Aina ei tarvitse matkata metsänreunaan tai meren rannalle asti kirjoittamaan, myös ikkunasta voi tuijotella taivasta ja bongailla kiinnostavia luontokappaleita.

Luonto muuttuu ja elää jatkuvasti – niin kuin mekin. Huomaa, miten luonto auttaa sinua katsomaan sisälläsi tapahtuvaa liikettä uudella tavalla.

Voit kirjoittaa ajatuksiasi Sielun sopukoita -päiväkirjaan, josta löytyy myös Susanna Jussilan ihanan toiveikkaita Sielun sopukoita -runoja.

Kurkkaa kirja:

Lisää päiväkirjatyöskentelyn tueksi soveltuvia kirjoitusmenetelmiä ja -harjoituksia löydät Sielun sopukoita -kirjoituskorteista:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image