Etsitkö helpotusta tukalaan oloon? 4 tapaa työstää tunnelukkoja

En oikein usko pikaratkaisuihin, mutta uskon syvästi käytännöllisiin harjoituksiin, jotka auttavat vaikeiden tunteiden äärellä.

Tässä kirjoituksessa jaan harjoituksen joka on auttanut minua omalla tielläni tunnelukkojen kanssa työskentelyssä. Harjoitus on mielestäni ihanan inhimillinen ja salliva. Vaikein osio on oikeastaan se, että suostuu aloittamaan ja pysähtyy itsensä äärelle.

Harjoitus on inspiroitunut  Tara Brach -nimisen meditaatioopettajan kehittämästä RAIN-menetelmästä.

RAIN on akronyymi sanoista Recognize, Investigate, Nourish/Non-attachment. Avaan alla suomeksi, miten itse nämä kohdat ymmärrän ja miten olen näitä harjoittanut.

Recognize – Tunnista

Allow – Salli

Investigate – Tutki

Nourish / Non-attachment – Hoivaa itseäsi/Suojaa itseäsi


1. Tunnista

Ensiksi täytyy tunnistaa, että sattuu. Että ahdistaa, että pelottaa. Että olo on levoton. Että jokin tunnelukko on aktivoitunut.

Vaikka voisi ajatella tämän olevan helppoa, se ei ole ollenkaan itsestäänselvää. Joskus keho voi olla hyvä väylä huomata, että olo on jotenkin tukala tai turvaton. Huomaatko ylivirittyväsi tai meneväsi kierroksille? Vai lamaannutko? Tuntuuko kurkussa pieni kuristus, sydämessä puristus? Onko olo jotenkin epämääräinen? Uskalla pysähtyä epämääräisenkin tunteen äärelle. Varaa itsellesi aikaa 10–20 minuuttia. Voit todeta mielessäsi tai miksei vaikka ääneenkin itsellesi: ”Nyt huomaan että minua ahdistaa/koskee/pelottaa/tms. ”.

2. Salli

Luontainen taipumuksemme on koittaa päästä vaikeista tunteista mielellään äkkiä eroon, ja toivomme löytävämme pikaista helpotusta. Inhimillistä ja maailman ymmärrettävintä, mutta harvoin pitkäkestoisesti kovin toimivaa. Tässä kohdassa tarkoituksena onkin sallia epämiellyttävä tunne, lakata taistelemasta sitä vastaan. Voit ajatella että hengität tunnetta kohti. Tässä kohdassa voit myös nimetä tunteen, jos kykenet. Itse usein myös arvioin tunteen voimakkuutta asteikolla 1–10. Jos tunne tuntuu 8 voimakkuudella, kysyn tunteelta että onko sen tarpeen vielä voimistua. Ajattelen, että tunne saa nousta huippuunsa. Sillä mikään tunne ei kestä ikuisesti. Kun tunne on kohdannut huippunsa, se alkaa ennemmin tai myöhemmin hellittämään.

Saatan sanoa itselleni mielessä:

”Ok, nyt saa tuntua”

”Olen tässä”

”Huomaan sinut, en jätä sinua yksin”.

3. Tutki

Kun tunteen voi sallia, tulee tilaa tutkia sitä. Tässä esimerkkejä kysymyksistä, joita voi itseltään kysyä. Huomaathan silti, että sinun ei täydy löytää ”oikeaa vastausta” tai ratkaisua. Tutki halulla ymmärtää.

Mikä tämän tunteen laukaisi?

Onko tämä tunne tai tilanne tuttu jostain menneisyydestä?

Liittyykö tunteeseen jokin kipeä muisto tai pelko?

Mitä minun olisi nyt hyvä saada kuulla?

Mitä tarvitsisin nyt?

4. Hoivaa / Suojaa itseäsi. 

Neljännen kohdan tärkein kysymys on: Mikä olisi minulle nyt rakkautta?

Joskus riittää, että hoivaamme itseämme hyvällä ruualla, raittiilla ilmalla, päiväunilla, suihkussa käymisellä, ystävälle soittamisella, tai ihan vaan hengittämällä itsemme kanssa rauhassa. Joskus kuitenkin tarvitsemme myös itsensä suojaamisen taitoja.

Jos päällä on ollut repivä ihmissuhdekuvio, on aiheellista miettiä rajojaan. Jossain tilanteissa saattaa olla viisasta kieltäytyä jatkamasta kommunikaatiota. Jossain tilanteissa suojautuminen voi olla sitä, että ei käy enää stalkkaamassa exänsä Facebookia, tai mitä hyvänsä.

Hoivaa ja suojaa sinua. Mikä olisi sinulle nyt rakkautta?

______________________________________________________________________

Haluatko löytää lisää ymmärrystä tunnelukoista ja työkaluja niiden inhimilliseen eheyttämiseen?

Eevin verkkokurssi tunnelukoista on nyt ostettavissa tarjoushintaan 44,90€ (norm. 69€)

Verkkokurssilla tutkitaan 18 eri tunnelukon syntymekanismia, sitä miten ne näkyvät käyttäytymisessä ja mitä tunnelukoilla yritetään ”ratkaista” – varsin usein tavalla, joka tuo elämäämme henkistä kipua ja kärsimystä. Sen lisäksi käsitellään sitä, mikä on kunkin tunnelukon vapautumisessa ja työstämisessä tärkeää.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan  tarjoushintaan!

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image