4 tapaa ottaa oppia luonnosta – Luonto opettaa sitä, jolla on silmät nähdä ja korvat kuulla

Metsät, rannat, vuoret, tasangot ja kaikki luonnon paikat kuiskaavat ikiaikaisista elämän periaatteista kaikille, joilla on korvat kuulla ja silmät nähdä.

Luonto saattaa mielemme muotoilemaan erilaisia konsepteja ja ymmärrystä elämästä. Voimme oppia syntymästä, kasvusta, kukoistuksesta, kuihtumisesta ja kuolemasta. Luonto opettaa myös kuinka tärkeää tasapaino on kukoistuksen kannalta. Voimme oppia paljon elämästä, kun pohdimme asioita rehellisesti. Luonto opettaa myös hiljaisuudessa, ja ohi mielen, suoraan olemuksemme syviä puolia ja tunteita koskettaen.

Miten voi antaa luonnon opettaa syvemmin? Miten voin antaa elämän opettaa syvemmin? Tässä on neljä periaatetta, jotka voivat auttaa sinua oppimaan vielä enemmän luonnon ja elämän äärellä.

 

1 Löydä tyhjyys ja tila olemuksessa

Vain tyhjää tilaa voi täyttää. Vain tyhjään kuppiin voi kunnolla kaataa uutta teetä. Kupin tyhjänä pitäminen on nöyryyttä. Toisaalta myös uteliaisuus luo tilaa. Aivan kuin mielen kupin pohjaan porattaisiin reikä. Uteliaalle maailma on täynnä tutkimusmatkoja ja vaivatonta uuden oppimista.

Tyhjänä oleminen on myös syvää rohkeutta. Se on elämää ilman mielen turvaa antavia rakenteita. Se on luottamista johonkin juurevampaan, alkuperäisempään ja perustavanlaatuisempaan kuin myöhemmin opittuihin mielen sisältöihin.

On rohkeaa olla kuin lapsi tai oppilas elämän äärellä yhä uudestaan ja uudestaan. Aloittelija. Kuitenkin jokainen hetki on aina tuore ja siten aloittelijan asenteen taitaminen on olennaista.

 

2 Altistuminen

Anna luonnon vaikuttaa sinuun. Anna itsesi tulla vaikutetuksi. Maailmassa on tietoa, vaikutuksia ja ihmisiä, joille ei ole ravitsevaa avautua ja tulla vaikutetuksi. Välillä on terveellisempää olla kuin merenrantakallio, joka ei hievahdakaan aaltojen iskuista. Voi olla kuin sinisen taivaan avaruus, joka ei muuta omaa laatuaan, vaikka pilvet ja sääolosuhteet sen sisällä muuttuisivat.

Sitten on olemassa myös taito tulla vaikutetuksi ja altistua jollekin. Liikuttua. Luonto on usein paikka, jossa voi antaa itsensä altistua ja tulla luonnon ravitsemaksi. Hyvälle on hyvä avautua. Altistumista vaaditaan oppimisessa, etenkin sanattomassa oivaltamisessa. Jos ei anna itsensä vaikuttua, ei voi muuttua ja kasvaa.

3 Aistit auki 

Kuinka kaikki aistit voivat herkistyä? Salaisuus on aisteissa huomionsa kanssa oleminen sen sijaan, että olisi huomiolla uppoutunut ajatuksiinsa. Tässä metsään uppoutumisen menetelmä voi auttaa paljonkin. Aistien herkistämiseen auttaa myös tietoinen eroavaisuuksien huomaaminen. Mikään luonnon muovaama asia ei ole koskaan täsmälleen samanlainen jonkun toisen kanssa.

 

4 Tunteissa läsnä oleminen

Minusta kaikki aisti-informaatio yhdessä luo tunnelman. Tunnelma on synteesi. Se ei ole kognitiivinen yhteenveto, vaan sanaton yhteenveto.

Jotta voi todella kokea erilaisia luontotunnelmia, tarvitaan tunteissa ja kehossa läsnä olemista. Onkin sanottu, että tunteet ovat vasta sitten tunteita, kun ne muuttuvat fysiologiksi. Siksi kehollisuus on tunteissa läsnä olemisen yksi tärkeä ulottuvuus.

Toinen tärkeä ulottuvuus on se, että jos haluaa tuntea lisää, pitää olla valmis tuntemaan kaikkea: iloa, surua, pelkoa, vihaa, ekstaasia – eli aivan kaikkea. Voi sanoa, että tunteminen tapahtuu siis tietyllä väylällä olemuksessa, ja se on ihmisellä enemmän tai vähemmän auki. Kun herkistyy tunteilleen, voi huomata, että on esimerkiksi olemassa valtavasti erilaisia ekstaasin ja surun sävyjä.

 

Edelliset neljä kohtaa ovat Metsässä – uppoudu metsään, itseesi ja elämään -kirjasta otteita luvusta nimeltä: “Anna luonnon opettaa”.

Näitä periaatteita voit nyt tutkia myös kaupungissa, työssä, ihmissuhteissa ja elämässä yleisesti. Tosin luonto opettaa aina syvästi elämästä, jos sille vain altistuu. Luonto kertoo elämästä, joka oli jo ennen ihmistä.

 

Kurkkaa Jarkon uutuuskirja Metsässä.

Unsplash kuvat: Kristina Wagner / Mark Harpur


Pian taas tulossa loistavat metsään uppoutumisen menetelmän ohjaajakoulutukset – lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image