Onnellisuuden 5 eri olomuotoa – ”Kun saa olla omana itsenään läsnä omassa elämässään, voi rentoutua ja luopua suojamuureistaan”

Jokainen meistä tietää, miltä onnellisuus tuntuu. Mutta jos meidät laitetaan määrittelemään, mitä onnellisuus on, joudumme todella vaikean tehtävän eteen. Onnellisuus tuntuu ilmenevän eri lailla eri hetkinä, erilaisessa tilanteissa ja eri elämänvaiheissa.

Tässä 5 onnellisuuden eri ilmentymää – tunnistatko näistä jonkun?

1. Onnellisuus ei löydy muita matkimalla

Onnellisuus on omanlaisensa jokaiselle ihmiselle. Voimme määritellä onnellisuutemme hyvin eri tavoin. Tärkeintä on tietää, mitä hyvä olo ja onnellisuus tarkoittavat sinulle. Mitkä asiat elämässäsi tuottavat sinulle hyvää mieltä, iloa ja onnellisuutta?

Kun tunnistaa omat luontaisesti onnellisuuteen liittyvät positiiviset tunteensa, vertailun tarve muiden kokemuksiin vähenee, mikä sinänsä on jo onnellisuuden kannalta hyvä asia.  Senpä takia sinun kannattaakin tutkailla itseäsi ja tunnustella onnen tunteita.

2. Onnellisuutta ei mitata elämän huippuhetkinä vaan arjen tyytyväisyytenä

Yleisimmin onnellisuuden ajatellaan olevan yhtä myönteisten tunteiden kanssa. Yksinkertaistaen voitaisiin luulla, että ihminen on onnellinen silloin, kun hänelle on enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita. Asia ei ole kuitenkaan näin yksioikoinen. Myönteiset tunteet tulevat ja menevät kestäen vain muutamia sekunteja tai minuutteja kerrallaan. Niinpä jos oletamme onnellisuuden olevan pelkästään myönteisiä tunteita, koemme tippuvamme pois onnellisuudesta todella usein, jolloin onnellisuus tuntuu häilyväiseltä ja sattumanvaraiselta.  Siksi onnellisuutemme horjumaton perusta saattaakin olla arkinen tyytyväisyys.

3. Onnellisuus on sitä, että tietää kaiken järjestyvän

Onnellisuutta voidaan kuvata myös tietynlaisena rauhoittumisena tai asettumisena omaan elämäänsä. Sanomme silloin olevamme sinut itsemme ja elämämme kanssa. Tällaista rentoa ja seesteistä olotilaa pidetään onnellisuuden kulmakivenä. Kun saa olla omana itsenään läsnä omassa elämässään, voi rentoutua ja luopua suojamuureistaan.

Aivan kuin tutussa ja turvallisessa ympäristössä ei tarvitse pyrkiä mihinkään tai yrittää olla mitään muuta kuin on. Tällainen onnellisuuden tila edellyttää sisäistä rauhaa. Silloin ei edes oma mieli uhkaa tai vaadi, vaan olotila on tyyni ja rauhallinen. Kun hyväksyy elämän juuri sellaisena kuin se eteen tulee, ei ole tarvetta vastustaa tai taistella. Mielen täyttää luottamus, että kaikki on hyvin nyt, elämä kantaa ja kaikki järjestyy.

4. Onnellinen voi olla ilman syytäkin

Aina onnellisuuteen ei tarvita syytä. Voimme yhtäkkiä tuntea olevamme onnellisia ilman minkäänlaista onnellisuuden lähdettä. Se saattaa yllättää meidät ihan tavallisissa tilanteissa, kun hälinä mielessäsi hiljentyy. Tiskatessa, nurmikkoa leikatessa tai heti aamulla herättyämme tajuamme vain olevamme onnellisia.

5. Onnellisuus on läsnäoloa

Vain läsnä olevina voimme kytkeytyä onnellisuuteemme. Mitä useammin olemme läsnä kussakin hetkessä, sitä herkemmin opimme tunnistamaan onnellisuuden osana itseämme. Onnellisuus voidaan siis nähdä otollisena olemisen tilana, joka saa meidät suhtautumaan suopeasti elämäämme ja joka tuo myönteisen vivahteen elämämme laatuun. Valitettavasti läsnäoloa ei voi oppia ja hallita lopullisesti kuten pyörällä ajamisen osaa aina kerran sen opittuaan. Pikemminkin läsnäolo on kuin pyörällä polkemista: pysyäkseen liikkeellä on polkaistava aina uudelleen. Samoin meidän on tultava läsnä oleviksi aina uudelleen ja uudelleen.

Teksti perustuu Auli Malimaan kirjaan Onni asuu jo sinussa – 9 tapaa olla onnellinen. Nyt voit kuunnella tämän kirjan ja kaikkia muita Storytelin kirjoja ilmaiseksi  (30 päivän ajan).

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image