Onko arkesi kiireistä ja ihan liian täynnä kaikkea? – Löydät ratkaisun elämäsi tärkeimmistä asioista

Hukassa? Liikaa ihan kaikkea? Painaako?

Oletko kokeillut ainakin kymmentä eri stressinhelpottajaa, ja lopputuloksena ehkä se, että olet entistä enemmän huolissasi omasta jaksamisestasi?

Itseapuguruilla ja -oppailla on tapana tarjota yleisölleen monenlaisia, sekä pitkän tähtäimen hallintakeinoja että pika-apuja stressin poistamiseksi. Tarkoitus on tietenkin hyvä, mutta usein käy niin, että stressinsä kanssa painiva ihminen vain vakuuttuu entistä vahvemmin pahasta olostaan ja muuttuu sen uhriksi, ihan turhaan.

Pikkuniksit eivät ratkaise perusongelmaa

Ihmisen mieli on helposti vietävissä ja alkaa helposti kiinnittää liikaa merkitystä tavalliseen elämään kuuluviin asioihin ja ajatuksiin. Kun alat kiihtyvällä tahdilla etsiä helpotusta jokaiseen arkihaasteeseen, oletkin jo hyvää vauhtia matkalla ojaan. Lisäksi vielä se, että monet meille tarjoilluista apukeinoista itseasiassa sopivat paremmin ojan kaivamiseen kuin sieltä ylös hinaamiseen. Onko sinun tarpeellista yrittää hoitaa joka ikistä pientä oiretta?

Unohda koko juttu. Keskitytään siihen, mikä on sinulle oikeasti tärkeää.

 

Mihin sitten pitäisi keskittyä?

Tutkitusti vakavin haitallista stressiä aiheuttava tekijä ihmiselämässä on omien arvojen vastainen tapa olla ja elää. Ja itsekritiikki siitä, että kokee, ettei elä ”oikein”, niin kuin ”kuuluisi”. Tätä tietenkin pahentaa tilanne, jossa ihminen ei edes tiedä omia arvojaan eikä ole koskaan yrittänyt niitä itselleen selvittää.

”Arvot” ovat aika abstrakti käsite, mutta älä tee tästä itsellesi liian hankalaa. Nämä ovat asioita, ajatuksia ja uskomuksia, jotka ovat sinulle tärkeitä. Näitä kuvaavia lauseita voivat olla vaikka:

”Haluan viettää aikaa perheeni kanssa”,
tai ”Haluan elää päivittäin uskontoni mukaisesti”,
tai ”Liikunnan harrastaminen päivittäin on minulle tärkeää”,
tai ”Haluan auttaa muita ihmisiä”.

Arvoja voi olla paljon ja ne muuttuvat elämän edetessä, mutta kaikilla meillä nämä ovat olemassa, edes haaleina ajatuksina jossain mielen sisällä. Näiden itselle selkeyttäminen (vaikka paperille kirjoittaminen) on vain ja ainoastaan hyödyllistä. Voi olla, että koet ajelehtivasi vähän holtittomasti, kun mielestäsi tiedät, mitä haluat, mutta et oikein saa toteutettua sitä.

Kokeile vaikka, ota nyt kynä käteen ja kirjoita ylös vähintään viisi ja korkeintaan kymmenen asiaa, jotka koet itsellesi tärkeiksi arkielämässäsi. Miltä lista mielestäsi näyttää? Lohdullisesta? Motivoivalta? Haastavalta? Sinulta? Yllätyitkö?

Näin löydät elämäsi suurimmat stressinaiheuttajat

Hyvä! Seuraavaksi, piirrä ympyrä jokaisen arvosi ympärille ja jätä sanojen alle vähän tilaa. Nyt katso jokaista sanaa yksi kerrallaan ja mieti asteikolla 1–10, kuinka tärkeä tuo yksittäinen asia sinulle on. Älä laita arvojasi tärkeysjärjestykseen, anna niille vain tärkeysnumero. Kymppi on sinulle elintärkeä, palavan tärkeä asia.

Seuraavaksi piirrä kauttaviiva jokaisen numeroin perään. Tämä on tärkein osuus: Sana kerrallaan, kerro numeroilla 1–10, kuinka paljon olet viime aikoina panostanut kuhunkin näistä arvoistasi, kirjoita numerosi kauttaviivan perään. Älä vertaile, älä rankaise itseäsi, vaan ota yksi arvo kerrallaan ja ole itsellesi rehellinen. Vähennä vasemmanpuoleisesta numerosta oikeanpuoleinen, ja – abrakadabra! Pienellä laskutoimituksella olet juuri selvittänyt elämäsi tulevan suunnan.

Arvo, jonka kohdalla kahden antamasi arvosanan erotus on suurin, on todennäköisesti se, joka aiheuttaa sinulle eniten painetta ja haitallista stressiä. Mikäli olet tästä samaa mieltä, mitä jos nyt alkaisit keskittyä tämän asian petraamiseen. Ongelmat auttavat toisiaan, joten poistaessasi yhden vaivaavan asian, tulevat muut osa-alueet perässä. Lupaan, että jos parin viikon ajan aktiivisesti keskityt yhteen tai kahteen näistä kymmenestä sinulle tärkeästä asiasta ja panostat siihen, tulee koko arvokarttasi (jonka juuri piirsit) muuttumaan selkeästi.

Koska olet nyt niin innoissasi tästä, haluat luonnollisesti alkaa panostaa yhtä aikaa moneen elämän osa-alueeseen. Suosittelen, että olet kuitenkin kärsivällinen ja valitset listalta korkeintaan kaksi asiaa kerrallaan. Kuten aiemmin mainitsin, ongelmat todellakin auttavat toisiaan. Toiminnallasi on valtava vaikutus – koko kartta muuttuu kun keskityt vain osaan siitä. Hyvä nyrkkisääntö on: korkeintaan kaksi asiaa kerrallaan.

”Priorities are like arms, if you think you have more than two, you´re probably crazy”

Ja sitten vielä seuranta: parin viikon jälkeen, ota karttasi uudelleen esiin. Miltä tilanne tänään näyttää? Minkä antaisit nyt arvosanaksi itsellesi arvoihisi keskittymisen suhteen? Uskon että tulet yllättymään muutoksesta. Voi olla, että olet epähuomiossa edennyt jopa kaikilla osa-alueilla. Voi myös olla, että jokin aiemmin kirjoittamasi aihe on tänä aika vanhentunut, sen tärkeys sinulle on muuttunut tai se on korvautunut jollain muulla ajatuksella tai asialla. Jos näin on, hienoa! Arvothan muuttuvat koko ajan elämän edetessä. Pääasia on, ettei niistä tule sinua vaivaavia harmin aiheuttajia.

Tässä vielä tiivistettynä ongelmanratkaisun askelmerkit:

1. Valitse yksi tai kaksi asiaa, joihin keskityt seuraavan parin viikon ajan
2. Mieti, millaisia toimia näiden osa-alueiden petraaminen vaatii. Kirjoita nämä toimet ylös.
3. Mitä näistä asioista voisit tehdä seuraavan 24 tunnin sisällä?
4. Tee ne.
5. Keskity näihin parin asiaan parin viikon ajan.
6. Palaa arvokarttaasi ja arvostele tilanteesi uudestaan – missä nyt mennään?
7. Päätä seuraava osa-alue tai kaksi, joihin haluat seuraavaksi keskittyä.
8. TOISTA 😊

Blogin voit myös kuunnella podcastina alta. Jos tarvitset lisäapua tai sinulla on kysyttävää, ota ihmeessä yhteyttä!

PS. Tässä mielenkiintoinen linkki aiheeseen muualla.


Joulukuun puolivälissä tulossa Tampereen Pesässä workshop mm. tästä aiheesta, Facebook-tapahtuman löydät täältä. Tervetuloa!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image