Nämä persoonallisuuden piirteet altistavat addiktioille

Kirjoitin aiemmin, kuinka riippuvuuksien takana on lähes aina kaipuu yhteyteen.

Tässä kirjoituksessa, ja kirjoituksen lopussa olevalla podcastilla avaan niitä persoonallisuuden piirteitä, jotka altistavat riippuvuuksille.

Hieman yleistäen, jaan addiktiot kahteen kategoriaan.

Toisessa kategoriassa addiktiossa keskeistä on kontrollointi. Minun kohdallani anoreksia ja sen jälkeen terveellinen addiktio oli juuri tätä.

Toisessa kategoriassa taas tyypillistä on ns. impulssikontrollin puute ja hallitsemattomuus. Tästä esimerkkejä ovat mm. bulimia, rahan tuhlaus, ja kaikki sellainen addiktiivinen toiminta, joka on äkillistä ja impulsiivista. Tässä addiktiomuodossa vaihtelevat usein kaudet, jossa vertauskuvallisesti mässäillään ja sen perään taas paastotaan. Missä muodossa hyvänsä.

Kumpikin addiktion muoto on valtavan kipeä ihmiselle itselleen ja usein läheisille.

Kirjoitan alle muutaman esimerkin niistä persoonallisuuden piirteistä, joita näillä erilaisilla addiktiotyypeillä on. Nämä piirteet eivät missään tapauksessa ole vikoja. Ne ovat osa ainutlaatuista kokonaisuutta, ihmisyyttä, mutta niihin kuuluu kolikon kaksi puolta. Kukaan ei kuitenkaan ole persoonansa uhri. Persoonallisuuden piirteitä voi niiden hyväksynnän kautta harjoitella tasaamaan ja oppia hyödyntämään piirteidensä vahvuuksia.

Esimerkiksi minun taipumukseni on olla herkkä emotionaaliselle kivulle. Se oli yksi tekijä, joka on ajanut minut kontrolloimaan. En osannut käsitellä tätä piirrettäni, joten yritin tiedostamattani tukahduttaa herkkyyteni kontrollikuoren alle. Ruuan kontrolloiminen loi illuusion hallinnasta.

Toipumisen tielläni  jouduin harjoittelemaan sen hyväksymistä, että en voi kontrolloida tunteitani, mutta voin opetella kohtaamaan niitä, armollisesti ja myötätuntoisesti. Tämän taipumuksen lahja on se, että en säikähdä muiden ihmisten kipua ja aistin herkästi myös muista, mikä koskee.

En tule koskaan pääsemään eroon tästä taipumuksesta, mutta olen oppinut elämään niin, että huolehdin siitä osana itseäni. Minulle se tarkoittaa sitä, että pidän huolen ja käyn säännöllisesti itse ohjauksessa ja terapiassa. Ajan myötä olen huomannut, että kykenen itse löytämään itsestäni armollisuutta ja tukea silloin, kun minuun koskee. Se tekee kivusta paljon helpommin kohdattavaa. Vähemmän dramaattista.

Yleisiä persoonnallisuuden piirteitä addiktioiden takana on:

 • Perfektionismi (Mustavalkoisuus, kaikki tai ei mitään)
 • Taipumus intensiivisyyteen siinä mihin ryhtyy (Keskinkertainen ei kuulu sanavarastoon, vaan kun tehdään niin tehdään tosissaan)
 • Herkkyys emotionaaliselle kivulle (eikä terveitä keinoja tunnesäätelyyn)

Persoonallisuuden piirteitä, jotka ovat tyypillisiä kontrollointiaddiktiolle:

 • Kurinalaisuus
 • Ei ota mielellään riskejä, rutiininomaisuus
 • Yksityiskohtaisuus, tarkkuus, säännöt
 • Ei palkitse itseään, vaikeus ottaa vastaan kehuja
 • Kyky viivästää nautintoa/helpotusta (Syömishäiriössä näkyy esim. “kykynä” siirtää nälkää, kun tämän piirteen kääntää toipumisensa hyväksi, se voi tarkoittaa esim. kykyä istua epämukavien tunteiden kanssa. )

Persoonallisuuden piirteitä, jotka ovat tyypillisiä impulssikontrollin puute -addiktiolle:

 • Impulsiivisuus/Spontaanius
 • Kaipaa vaihtelua ja voimallisia kokemuksia
 • Rutiinit ja toistot tylsistyttävät
 • Riskin ottokyky

Yleisesti ottaen rajoittamiseen taipuvaisempien tyyppien on hyvä harjoitella rutiinien ohelle joustavuutta ja harjoitella elämässä kontrolloimattomuuden hyväksymistä.

Ääripäästä toiseen -tyypille tekee hyvää luoda jotakin itselleen aidosti hyvää tekeviä rutiineja ja tasaisuuden hyväksymistä ja harjoittelua. Kumpikin tyyppi tarvitsee myötätuntoharjoitusta ja inhimillisyyden hyväksymistä perfektionismin sijaan.

Addiktioihin liittyy lähes aina häpeää ja syyllisyyttä ja haluan vielä lopuksi sanoa, että et ole yksin. Älä anna häpeän tai syyllisyyden tulla esteeksi eheytymiselle. Me olemme kaikki inhimillisiä olentoja, jotka olemme toimineet kivuistamme käsin tavoilla, joita meidän on vaikea antaa itsellemme anteeksi.

Meillä on kuitenkin, koska tahansa, mahdollisuus alkaa omistamaan omaa elämäämme, valintojamme ja myös historiaamme. Tiedän, että se ei ole helppoa, eikä se tapahdu viikossa, mutta se toden teolla on mahdollista.

Alla olevalta podcastilta voit  kuunnella aiheesta lisää. Pienenä varoituksena, äänityskaverinani oli ihana koiraystävä, jonka luun syöminen kuuluu muutamaan otteseen taustalla.

Ole itsellesi armollinen -uutuuskirjani käsittelee addiktiosta toipumista, hellittämistä ja turvan löytämistä itsestään.

Voit ostaa kirjan Hidasta elämää puodista täältä: https://hidastaelamaa.fi/puoti/ole-itsellesi-armollinen/

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image