Tunteiden säätely voi parantaa ihmissuhteitasi – 2 tunnetaitojen kompastuskiveä, joihin voit yhä vaikuttaa

Mitä ihmeen tekemistä tunnesäätelyllä on asenteen kanssa? Hyvä kysymys, joka minulle esitettiin ja jota tässäkin pohdin. 

Eipä liene asiaa, jonka kanssa tunteilla ei olisi tekemistä. Myös asenteemme pääainekset: ajatukset uskomukset ja arvot ovat varsin tunnepitoisia. Tunteet ovat asenteen suola, pippuri ja kaikki muutkin mausteet. Ne saavat elämän maistumaan elämältä.

Tunteet vaikuttavat siis vahvasti asenteessamme ja niiden myötä myös tunnesäätely.

Tunnesäätely on taito, jota voi opetella ja oppia. Se on kykyä tunnistaa, hyväksyä, nimetä ja ilmaista tunteita viisaalla ja hyvää tuottavalla tavalla.

Erityisen tärkeitä tunteet ovat ihmistenvälisyydessä ja siksi tunnesäätelytaidot tai niiden puute näkyvätkin juuri ihmissuhteissamme.

Yhteys omiin tunteisiin edistää hyvinvointia ja mahdollistaa yhteyden myös toisten ihmisten tunteisiin ja niiden ymmärtämiseen.

Tuntuvissa ja usein ulospäinkin näkyvissä tunteissa on kyse pinnalla olevista, niin sanotuista suojatunteista. Suojatunteita ovat esimerkiksi ärtyneisyys, viha, turhautuminen, epätoivo ja tuska. Pinnan alla piilee kuitenkin se varsinainen tunne, jota kutsutaan pohjatunteeksi. Pinnan alla oleva pohjatunne voi olla esimerkiksi riittämättömyys, huonous, sivuutetuksi tuleminen tai pettymys.

Taitamattomuutemme olla tunteiden kanssa aiheuttaa usein niiden ali- tai ylisäätelyä.

Tunteitaan ylisäätelevän ihmisen toiminta on hillittyä, hallittua ja harkittua. Hän saattaa näyttäytyä muille vaikeasti lähestyttävänä, etäisenä, kylmänä ja järkiperäisenä. Hän on usein tunnollinen suorittaja, joka kaihtaa noloja tilanteita ja kasvojensa menettämistä. Tekemisestä ja elämästä uupuu usein innostus, ilo, rentous ja nautinto.

Ihmissuhteet, kuten parisuhdekin, saattavat jäädä hyvin pinnallisiksi. Parisuhteessa esimerkiksi päällisin puolin kaikki näyttää olevan hyvin, erimielisyyksiä ja riitoja on saatu välteltyä ja arjen rutiinit sujuvat, mutta suhde tuntuu kuitenkin jotenkin ontolta, etenkin kumppanista. Suhteesta puuttuu syvä tunneyhteys, tunneturva.

Tunteiden alisäätely ilmenee puolestaan pikkulapselle ominaisena reagointitapana. Tunteiden säätelemättömyys onkin pääosin perua lapsuudestamme. Lapsella ei ole vielä taitoja työstää tunteitaan, hän ilmaisee niitä voimakkaasti ja estottomasti. Lapsen mieli on kiukutteleva, vastuuton ja herkästi puolustuskannalla, jos joku on sanonut tai tehnyt hänen mielestään jotain ikävää. Syy tunteisiin on aina jossain ulkopuolella. Kun kerran olen loukkaantunut, niin minua on loukattu.

Aikuisen purkauksen taustalla on myös tuo lapsen avuttomuuden tunteesta johtuva paha olo, jos ja kun ei ole aikuisenakaan ottanut vastuuta tunnetaitojen opettelemisesta.

Tunteiden alisäätely aiheuttaa ärtymystä, kiukkua, epätoivoa, vihaa ja verenpaineen nousua. Mitä voimakkaampi tunnepurkaus on, sen loitommalle loogiset ajatukset pakenevat, sen kapeammaksi ajattelumme muuttuu ja sen omituisemmilta saattavat syyttelymme ja selittelymme kuulostaa. Me tyhmennymme.

Samankaltaisten hankalien tunteiden ja niiden aikaansaamien ennalta ennustettavien ja haitallisten reaktioiden toistuessa kaavamaisesti, on tärkeä päästä käsiksi niiden taustalla vaikuttaviin pohjatunteisiin.

Utelias ja hyväksyvä tunteiden ja reaktioiden tarkkailu ja tutkiskelu paljastaa todennäköisesti myös johtolankoja pohjatunteeseen liittyviin uskomuksiimme, jotka ovat useimmiten muodostuneet jo varhaisessa lapsuudessamme.

Kun haitallisen kaavan tunnistaa ja tunnustaa, sen syntysyihin voi päästä kiinni esimerkiksi apukysymysten avulla.

  • Mitä tapahtui ja mitä ajattelin, kun tunne taas kerran nousi?
  • Miten se vahvistui?
  • Miltä ja missä se tuntui kehossani?
  • Miten reagoin siihen?
  • Mikä mahtaakaan olla tunteen takana oleva tarve, pettymys tai pelko?

Tunnetaidoista ehkä tärkein onkin juuri pohjatunteiden tunnistaminen ja ymmärtäminen ja sitten näkyvämpien suojatunteiden ja niistä aiheutuvien reaktioiden viisas ja vastuullinen säätely.

 


Voit lukea lisää asenteesta, tunteista ja tunnesäätelystä uudesta kirjastani Muuta asenteesi, muuta elämäsi. Voit ostaa kirjan tästä. 

 

 

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image