Miten EFT Tapping toimii?

Miltä tuntuisi oppia helpottamaan omia tunnejumejaan ja stressejään erilaisissa tilanteissa, itse? Maailma on toki täynnä erilaisia keinoja, ja yksi ihan tieteellisestikin tutkittu menetelmä on EFT Tapping (Emotional Freedom Techniques).

EFT on sekä itsehoitoon että terapeuttiseen käyttöön suunniteltu tunteiden vapauttamis- ja stressinpurkumenetelmä, jossa akupunktiopisteiden (itse)stimulointia yhdistetään kehotietoiseen, hyväksyvään läsnäoloon sekä terapeuttiseen työskentelyyn.

EFT-prosessin lähtökohta on se, että tunnistat sinussa tapahtuvia tuntemuksia oman kehosi kautta. Me kaikki saatamme ajoittain tai jatkuvasti tunnistaa epämääräistä pahaa oloa, jolle ei tunnu löytyvän mitään erityistä syytä. Mitä me sitten tyypillisesti teemme tällaisessa tilanteessa?

Saatamme joskus pyrkiä ensisijaisesti väistelemään tätä epämukavuutta vaikkapa ryhtymällä suorittamaan jotakin, sukeltamalla nettiin tai kävelemällä jääkaapille. Siinäkin hetkessä teemme parhaamme juuri senhetkisillä voimillamme, mutta mikä voisi auttaa meitä kohtaamaan tämä epämukava tuntemus ja ymmärtämään, ettei ole vaarallista olla tässä epämukavuuden olotilassa, hetken aikaa.

Sama tapahtuu usein kiputuntemusten kanssa. Kipu on useimmiten epämiellyttävä kokemus, jota emme haluaisi tuntea. Kivussa on siis aina emotionaalinen osa, joka saa meidät tuntemaan ja suhtautumaan tietyllä tavalla kipuun. Kipu voi pahimmillaan lamauttaa meidät toimintakyvyttömiksi ja turruttaa kehomme kaikki muut tuntemukset. Tai lievemmässä kivussa pyrimme olemaan välittämättä kivusta suuntaamalla huomiomme muualle – tai ottamalla kipulääkkeen ja jatkamalla päivää kuuntelematta kivun viestiä.

HE Virtaavatko tunteesi

Mikä tahansa negatiivinen olotila meillä onkaan, aivojen pelkokeskus aktivoituu. Sympaattisen hermoston aktivoituminen sytyttää aina tiettyjä kehon ja mielen reaktioita, joista kirjoitin mm. tässä artikkelissa. Akupistestimuloinnin on tutkitusti todettu vapauttavan juuri aivojen pelkokeskuksen eli mantelitumakkeen ”hätätilareagointia” ja sitä kautta stressiä. Tutkimuksissa on myös havaittu, että tapping alentaa merkitsevästi syljen kortisolitaso.

EFT Tappingissa kehossa olevien meridiaanien tiettyjä päätepisteitä stimuloimalla voimme vapauttaa jumittavan tunteen, joka liittyy senhetkiseen olotilaamme. Kuitenkin, jotta EFT toimii, meidän tulee olla läsnä itsellemme ja tuntemuksillemme. Läsnä oleminen tarkoittaa kehotietoista, hyväksyvää läsnäoloa ja itsensä kuuntelua.

Voitko mielikuvissasi kuvitella nämä kehosi meridiaanit jokina? Kun jokin tunnejumi syntyy, voit nähdä sen jonkinlaisena esteenä tai patona joessa (omassa kehossasi), joka estää vettä virtaamasta vapaasti.

EFT on yhtä aikaa sekä kehoon että mieleen vaikuttava menetelmä, koska siinä huomioidaan samanaikaisesti sekä keholliset että mielen ja ajattelun tasojen vaikutukset. Tämä tapahtuu virittäytymällä samanaikaisesti tunteisiin, ajatuksiin ja kehollisiin tuntemuksiin. Voit siis olla joko valmiiksi ”virittynyt” jossakin tilanteessa, tai voit virittää itsesi työskentelemään EFT:n avulla silloin, kun sinulla on sopiva hetki työskentelylle.

Tässä pieni ”maistiaisharjoitus” sinulle! Lähdetään liikkeelle EFT-prosessin hyväksyntävaiheesta, jota voit alkaa heti kokeilemaan päivittäin:

  1. Jos sinulla on juuri nyt jokin epämukava tunne tai kipu, huomaa tarkalleen mitä sinussa on tapahtumassa. Istu ja tunne kehosi alustaa vasten. Jos taas tunnistat olosi nyt neutraaliksi, voit halutessasi ”virittäytyä” johonkin menneeseen stressiin tai tulevaan asiaan, josta olet huolissasi.
  2. Tee itsellesi seuraavia kysymyksiä: Voinko antaa itselleni luvan olla tässä tunteessa hetken? Mistä tiedän että minulla on tämä olo? Miten kehoni reagoi, mistä kohtaa, ja millä tavoin? Tuntuuko alue jännittyneeltä, painavalta, puristavalta tai joltakin muulta?
  3. Mitä tämä tunnetila saa minut ajattelemaan?
  4. Mitä mielikuvia tunnetilaan liittyy? Onko kehollisessa tuntemuksessani esimerkiksi jokin muoto ja väri, josta tunnistan sen? Tai nouseeko tietoisuuteeni jokin muisto tai mielikuva tilanteesta, johon tämä tunnetila liittyy?
  5. Ja lopuksi; jos tämä kehollinen tunnetila haluaisi kertoa minulle jonkin tärkeän viestin, mitä se sanoisi?

Kun olet tällä tavoin pysähtynyt itsesi äärelle ja tutkinut olotilaasi, saat siitä sanallista materiaalia itse EFT-naputtelua varten. Käymme tässä läpi ainoastaan EFT:n hyväksyntäosuuden, joka useimmiten jo auttaa arjen eri tilanteissa pysäyttämään negatiiviselta tuntuvien tunteiden kierteen, kohtaamalla ja hyväksymällä itsesi.

IMG-20150419-WA0002

Naputtele kuvan mukaan kämmensyrjän luun puolivälissä olevaa aluetta, samalla kun toistat itsellesi ääneen seuraavan tyyppisen lauseen: ”Vaikka minulla on ____________________, voin olla tämän tuntemukseni kanssa tässä ja nyt. Avaudun sille mahdollisuudelle, että tämä voi helpottua” Toista lause kolme kertaa ja päätä prosessi hengittämällä 2-3 kertaa syvään.

Tässä esimerkki: ”Vaikka minulla on tämä puristava, harmaa pelko palleassa, koska huomaan jännittäväni huomista esitystä työpaikalla, voin olla tämän tuntemukseni kanssa ja avautua sille mahdollisuudelle, että se alkaa helpottua.”

EFT Tappingia voi kokeilla rohkeasti monenlaisiin tunnetiloihin ja jopa kipuun; parhaimmillaan se toimii juuri silloin, kun jokin tunnestressi on päällä. Kun EFT:hen tulee rutiini, se on loistava työkalu arjen stressinsäätelyyn!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image