Terveys ja tunteet: Terveyden polariteetit

Onko terveys sairauden vastakohta? Näen terveyden – ja myös sairauden – prosessina, joka pitää sisällään erilaisia vaiheita. Polariteetin käsite sopii myös terveysprosessin tarkasteluun. Maailmankaikkeus ja ihminen ovat täynnä polariteetteja; on päivä ja yö, aktiivisuus ja passiivisuus, plus ja miinus, sympaattinen ja parasympaattinen, mies ja nainen… Toista ei ole olemassa ilman toista.

Terveyteen ja kehomielen tasapainoon tähtäävä prosessi sisältää kaksi vaihetta: stressivaiheen ja stressistä elpymisen. Jos ajattelemme yksittäistä kehon solua, se ei voi olla yhtä aikaa stressissä ja elpymässä stressistä. Kun laajennamme näkökulmaa kehon elimiin tai kudoksiin, myös tietty kehon osamme on joko stressissä, elpymässä tai terveyden kannalta tasapainotilassa, jossa toteutuu normaali vuorokausirytmi autonomisen hermoston osalta.

Hormonaalisesta näkökulmasta katsoen voimme toisaalta myös ymmärtää, että kun tietyt rauhaset alkavat vapauttaa hormoneja verenkiertoon, ne kulkeutuvat koko kehoon. Voimmeko siis päätellä tästä, että aika ajoin koko kehomme on stressihormonien ”valtaama”, ja joskus taas ns. hyvänolon hormonit ovat aktiivisia kehossamme.

Tämä kuvastaa sitä, miten monitahoisesta asiasta on kysymys. Tarkastellaanpa asiaa subjektiivisesta näkökulmasta. Mistä itse tiedät olevasi stressaantunut? Stressivaiheessa voimme tuntea olevamme taistele-pakene-jähmety -tilassa, pyöritämme samoja toimimattomia ajatuskehiä ja nukumme huonosti tai ei ollenkaan. Yritämme vain selviytyä päivästä toiseen. Keho on kylmä, verenpaine nousee, ruuansulatus ja aineenvaihdunta toimivat huonosti. Ruokahalu joko puuttuu kokonaan tai sitten ahmimme kaikkea sokeripitoista syötävää ja juotavaa, koska aivomme ovat ”hälytystilassa”. Ehkä jotkut näistä ovat sinullekin tuttuja oireita?

Kun stressivaihe jossakin vaiheessa päättyy, mitä kehomielessä silloin tapahtuu? Olo on usein väsynyt ja raukea, ja uni maittaa taas. Ajatuskehät ovat poissa, mieli on rauhallinen. Keho on nyt lämpimämpi, verenpaine laskee ja ruokahalu palautuu vähitellen normaaliksi. Oletko muuten huomannut, että usein saamme erilaisia oireita juuri tässä vaiheessa, esimerkiksi päänsäryn, kuumeen tai flunssan? Miksi usein sairastumme flunssaan loman alkaessa? Tai saamme päänsäryn työpäivän päätteeksi?

Nyt niin ajankohtainen nuha on yksi hyvä esimerkki terveysprosessista ja polariteeteista. Työssä on ehkä ollut iso ja tärkeä projekti ja tiukka aikataulu, mikä on tuntunut hyvin stressaavalta. Ilmapiiri koko työyhteisössä on niin kireä, että sen voi jopa ”haistaa” nenällään! Kun projekti vihdoin saadaan päätökseen ja on tilaisuus hetki hengähtää, huomaa nuhaoireiden ilmaantuvan. Tällöin kehomieli on siirtynyt elpymisen ja tasapainottumisen vaiheeseen, jonka tarkoituksena on korjata stressivaiheen aikana tullut polariteettien epätasapainotila – sekä solujen että mielen ja toiminnan tasolla.

Nuha-esimerkki auttaa ymmärtämään kehomielemme kokonaisvaltaisuutta, ja toisaalta myös sitä, miten tietynlaiset yksilöllisesti koetut tunteet kohdistuvat stressinä sekä mielen tasolle että tiettyyn kehomme osaan. Stressivaiheessa emme siis vielä tunnista juurikaan oireita nenässämme, vaan oireet alkavat vasta, kun keho alkaa tasapainottaa itseään. Kehoomme on rakennettu tällainen älykäs järjestelmä, joka mahdollistaa samalla kehon ja mielen itseään korjaavan prosessin, kohti tasapainoa ja terveyttä!

Jos meidän koko kehomme toimii tällä tavoin, mitä voimme ajatella terveydestä ja sairaudesta? Minulle jokainen oma oireeni on merkki kehoni älykkyydestä. Kehoni ei tee virheitä, vaan kaikilla oireillani on olemassa tarkoitus ja viesti, jota pysähdyn kuuntelemaan ja tiedostamaan <3

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image