4 työkalua tutustumiseen, kun haluat ihmissuhteelta rakkaudellisuutta ja turvaa

1. Anna asioille aikaa

Jotkut suhteet etenevät vauhdilla, ja joskus se on merkki siitä, että kummatkin ovat valmiita eikä esteitä ole. Homma on selvää alusta asti. Joskus vauhdilla eteneminen on traumakiintymyksen merkki. (Traumakiintymys tarkoittaa, että tarjolla on varhaisten olosuhteiden kiintymyshaavoja toistava suhde. Siinä kummankin osapuolen haavat natsaavat loistavasti toisiinsa; tuloksena on usein huimaava seksuaalinen vetovoima mutta todella repivä yhteys, josta puuttuu turva ja tasapaino. Traumabondit etenevät usein nopeasti).

Hyvä työkalu voi olla, että valitsee jo etukäteen tiettyjä reunaspeksejä, esimerkiksi ettei harrasta seksiä ennen kuin tietää, että oikeasti tykkää toisesta. (Tässä voi jeesata esimerkiksi muutamien treffien sääntö: tapaa toista vaikka x määrän kertaa ja kuulostelee rauhassa, mitä haluaa ja tuntuuko turvalliselta. Jos deittikumppani alkaa painostaa seksiin, #redflag)

Erityisesti ristiriitaisesti kiintyneet kiintyvät nopeasti, ja usein jo siinä vaiheessa, kun eivät edes vielä ole selvittänneet itselleen TYKKÄÄVÄTKÖ he toisesta. Olen monta kertaa itse luullut tykkääväni kumppanistani ja edennyt nopeasti ja vasta suhteen aikana tajunnut, etten oikeastaan arvosta kumppanini näkemyksiä tai en ehkä edes pidä hänestä kovin paljon.

Toinen juttu on ihan selkeästi “ottaa selvää” toisen sisäisestä maailmasta. Kohtaavatko arvonne? Mitä toivotte parisuhteelta? Seksiltä? Elämältä? Hyvä tutkailulista tähän asiaan on tämä tekstini.

2. Suhteeseen ei tarvitse / kannata heti sitoutua syvästi

Jos jommalla kummalla on kiire syvään sitoutumiseen ennen kunnolla tutustumista, jälleen #redflag – silloin suhteen kautta yrittää todennäköisesti täyttää omia täyttymättömiä tarpeitaan läheisriippuvaisesti.

Suhteessa saa ihan rauhassa luoda turvaa ja luottamusta ja tutkia, mikä meille sopisi. Elämäni eheyttävimmässä suhteessa etenimme superhiljalleen. Ihana eksäni vitsaili minulle suhteemme alkuvaiheissa pitkään kaikkea varovaisteltuani, että “ei nyt tehdä mitään äkkinäisiä ratkaisuja”. Hän tarkoitti sen kaikella lempeydellä ja supporttasi haluani mennä hissukseen. Hän siis kunnioitti rajojani. Muutimme yhteen, kun olimme seurustelleet 1,5 vuotta vaikka yhdessä asumistilanne oli molempien ajatus parisuhteelle jo suhteen alussa. Harjoittelimme yhdessä asumista pitkillä matkoilla ja harjoitusyhteisasumisella. Availimme eteen tulleita solmuja, ja muutimme varsinaisesti yhteen vasta kun se tuntui oikealta.

Joskus yritämme saada suhteita johonkin tiettyyn ulkoiseen muottiin täyttymättömien tarpeiden vuoksi. Silloin olemme herkkiä ulkoiselle ja sisäiselle paineelle, emmekä tee valintoja sydämen kautta. Siksi on ihan valtavan tärkeää selvittää kumppaninsa kanssa, mikä MEIDÄT tekee onnelliseksi, mikä MEILLE toimii.

Sitoutuminen saa edetä pikku hiljaa ja vaiheittain. Jos suhde edelleen on samassa paikassa vuoden päästä kuin alkaessaan, siinä saattaa olla välttelevästi kiintynyt osapuoli joka edelleen haluaa pitää toista etäällä. Silloin voisi olla hyvä uudelleen tarkastella kumminkin puolin, mihin tässä ollaan menossa vai ollaanko. Avuksi voi myös ottaa terapeutin.

3. Älä jätä itseäsi

Siitä huolimatta, että olet tavannut ihanan, potentiaalisen kumppanisi ja vastassasi asuu perhosparvi, älä jätä itseäsi. Olet edelleen oma rakastettusi, oma sisäinen isäsi ja äitisi. Näitä ei ole missään vaiheessa tarkoituskaan ulkoistaa kumppanillesi. Anna itsellesi aikaa, tee ihania omia juttujasi ja elä myös omaa elämääsi. On ihan okei kuulostella rajoja, sovitella aikatauluja, menoja, kiinnostuksia ja joustaa. Mutta se ei tarkoita oman maailmansa hylkäämistä.

4. Tehkää juttuja JA puhukaa hommeleista

Tavallaan ihan no brainer, mutta ei aina kuitenkaan. Tutustuminen on sitä, että näkee toista ihmistä arjen tilanteissa ja naturaalissa habitaatissaan eli kotielämässä JA pelaamassa pingistä, uimarannalla, ihanalla illallisella, lavatansseissa ja keilaamassa. Tutustuminen on sitä että jaetaan tunteita ja tunnelmia, arjen kuulumisia JA halutaan OPPIA TUNTEMAAN toista ihmistä – ja auttaa toista ihmistä tuntemaan omaa itseä. Jos suhde luiskahtaa tosi nopeasti johonkin arjen rutiiniin jossa ei kovin paljon keskustella, hmmmmmm. Silloin ei aina ehkä halutakaan tutustua toiseen vaan etsitään omille tarpeille täytettä, joku kiva tyyppi sopivasti solahtamaan oman laiffin palapeliin. Turvallinen parisuhde tarkoittaa, että MOLEMPIEN ELÄMÄ MUUTTUU ainakin jollain tapaa.


Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.

Kuva:Unsplash

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image