“Entä minä?” – Huomioitko omia tarpeitasi muiden toiveiden keskellä?

Entä minä? 

Tuleeko tämä kysymys joskus mieleesi arjessasi?

Itselleni on joskus käynyt niin, että olen suorastaan uhriutunut toisten vaatimusten alle. Perhe vaatii, työ vaatii, koti vaatii, remontti vaatii, sähköposti vaatii…

Minusta tuntui silloin siltä, että aikani kuluu toisten toiveiden tai vaatimusten täyttämiseen ja että jään itse paitsi omasta elämästäni.

Osittain en voinut vaatimuksille mitään. Kun verotoimisto vaatii, niin on parasta reagoida. Kun remontti on kesken, kannattaa kääriä hihat. Kun pienet lapset tarvitsevat ruokaa, syliä tai apua vessassa, se menee kaiken muun edelle.

Osittain olisin pystynyt tinkimään joistain vaatimuksista. Jotkut asiat vaativat nopeaa reagointia, mutta eivät läheskään kaikki. Stressaantuneena eksyin silti ajattelemaan, että mitä nopeammin saan tehtyä tämänkin asian loppuun, sitä nopeammin pääsen vain lepäilemään. Olen onneksi myöhemmin oppinut, että nopea prosessi johtaa yleensä syvempään väsymykseen kuin leppoisa prosessi.

Ja olisin myös voinut muuttaa asennettani – “vaatiiko” koti todella huomiotani, vai onko etuoikeus saada pitää huolta omasta, ihanasta kodistaan? Superväsyneelle ihmiselle voi olla turhaa esitellä asennemuutoksen voimaa, mutta kiitollisuudella on todellakin merkillinen taika. Asiat tuntuvat huomattavasti raskaammilta, kun niihin asennoituu velvoitteina eikä etuoikeuksina!

Entä minä? Mitä minä tarvitsen, mistä nautin? Mikä innostaa juuri minua? Mieheni on mahdollistanut minulle monta nollaavaa kirppisreissua, joista olen saattanut palata tyhjin käsin – mutta jostain syystä huomattavasti leppoisampana.

Anna itsellesi huomiota

Jos kaipaat elämääsi enemmän tilaa, ole itsellesi hyvä ystävä ja kysy itseltäsi:

  • Mitä kaipaan tällä hetkellä elämääni enemmän? Mitä vähemmän?
  • Mitä tekisin, jos minulla olisi enemmän aikaa itselleni? Jos et meinaa keksiä, mitä oikeastaan haluaisit tehdä (näin voi todellakin käydä, jos on pidemmän aikaa esimerkiksi ylisuorittanut töissä tai ollut kotona lasten kanssa ja seurannut lähinnä lasten rytmiä), pohdi mistä olet aikaisemmin saanut inspiraatiota – jostain harrastuksesta, kävelylenkeistä, puheluista ystävien kanssa, rauhallisesta saunahetkestä, kumppanin hieronnasta… Pohdi myös, mistä oikeasti nautit? Hiljaisuudesta, kotona olosta, luonnosta, taiteesta, värikkäistä tapahtumista…?

Kuuntele itseäsi. Siitä muutos lähtee. Vaikka muut ympärilläsi haluaisivatkin mahdollistaa sinulle enemmän omaa tilaa, he eivät tiedä, mitä sinulle järjestää, jos et itse tiedä mitä tarvitset. Jätä siis hetkeksi kaikki muu ja keskity vain omaan, ihanaan itseesi – mitä tekisit, jos saisit valita aivan vapaasti? 💖


Mitran suosittu kirja Meidän vuosi – lempeä matka parille löytyy tästä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image