Inspiraation lähteille

TEPPO_KOLUMNI

Mistä ideat tulevat? Millaisia puitteita ne tarvitsevat syntyäkseen?

Muusikon työssä luovuutta tarvitaan monessa kohdassa. Paperille piirretyt nuotit ovat vain pelkistetty kartta ja kokoelma suuntaviittoja matkalla siihen soivaan lopputulokseen, jonka kuulijat saavat kuullakseen. Ne ovat kuin resepti, jossa luetellaan ainekset, niiden määrät ja käyttöjärjestys.

Kokin tehtävä on arvioida saatavilla olevien sesongin ainesten laatu ja yhteensopivuus, hienosäätää osasten suhteet toisiinsa, ajoittaa tekemisensä oikein, valvoa prosessin etenemistä sekä tehdä tarvittaessa korjaavia ja korvaavia valintoja.

Muusikon työ on kuin yhdistelmä keittokirjojen opiskelua, aineksiin perehtymistä, kokkaamista ja tarjoilua, vaikkakin kuulijat usein havaitsevat näistä vain viimeisimmän.

Parhaimmillaan muusikko vielä puhaltaa esitykseensä hengen – ”spiritin” – joka syntyy juuri siinä hetkessä ja saa aikaan maagisen tunnelman. Vahva läsnäolo välittyy kaikille mukana eläville ja jotain ainutkertaista tapahtuu. Kokemus sisäisestä tai ympäröivästä maailmasta on tapahtuneen jälkeen hieman erilainen.

Sanan ”inspiraatio” etymologisesta taustasta löytyy useita merkityksiä: sisään hengitys, Jumalan tai korkeamman voiman välitön vaikutus, henkeen kosketuksissa oleminen: ”in spirit”.

Useissa säveltäjäelämäkerroissa kuvaillaan, miten entisaikojen mestarit luomisprosessinsa keskellä patikoivat mielellään luonnossa  etsimässä innoitusta. Raikas ulkoilma, luonnon muotojen rikkaus ja tuoksujen kirjo ovat ehtymätön vaikutteiden runsaudensarvi avoimelle mielelle. Lisäksi erityisesti epätasaisessa maastossa liikkuminen työllistää sopivasti rationaalisen mielemme, jättäen alitajunnalle tilaa työstää omia keskeneräisiä prosessejaan.

Kiire ja vääränlainen tehokkuusajattelu ohjaavat helposti meitä työskentelemään puurtamalla ja pusertamalla. Oma ”personal trainerimme”, koiramme Luca, on toiminut itselleni lukemattomia kertoja oppaana inspiraation ja luovuuden lähteille. Monta aamulenkkiä olisi jäänyt tekemättä ilman häntä ja monta ideaa jäänyt hakematta metsäpoluilta. Lähes poikkeuksetta siirtyminen työmoodiin käy hyvin sujuvasti ulkoilun jälkeen. Asiat lähtevät rullaamaan omalla painollaan ja toiminnan järjestely on loogista ja selkeää.

Näyttökuva 2015-06-21 kohteessa 16.38.04

Uuden luominen voi olla haurasta, herkkää ja haavoittuvaista. On tärkeää että tässä tekemisessä ympärillä on ihmisiä, joiden kanssa voi olla vapaasti oma itsensä: ei tarvitse varautua ja olla varpaillaan. Tarvitaan riittävä määrä hyväksyntää ja turvallisuutta, jotta uskaltaa lähteä tutkimattomille poluille. Saattaa olla, että tavallisuudesta poikkeava tapa toimia johtaa ulkopuolisuuden tunteeseen, tai jopa hyljeksintään tavanomaisesti toimivien joukossa. Silloin täytyy tutkailla mitkä ovat omat arvot ja hankkiutua tekemisiin niitä kunnioittavien kanssa. Olennaista on myös tunnistaa, milloin tarvitaan aktiivista toimintaa ja energiaa, milloin taas on parempi malttaa odotella. Tällä tiellä kukaan ei kulje suoraan maaliin. Ärsyttäviltä tuntuvien mutkien merkitys avautuu parhaiten vasta jälkikäteen, kokemuksen myötä.

Luovuudelle tärkeää on myös riittävät lepäämisen ja toimettomuuden jaksot. Itselleni on usein vaikeaa jaksottaa elämääni riittävästi lepo- ja latautumishetkiä. Muusikon ammatissa kesäkin on festivaalien sesonkia. Puitteiden ja kollegoiden vaihtuvuus tarjoaa silti omaa inspiraatiotaan ja arjesta irrottautumisen kokemuksia. Samalla on hyvä tiedostaa totaalisen loman ja levon tarpeellisuus.

Kehomme ja mielemme voivat parhaiten kun ne saavat levon lisäksi sopivasti aktivaatiota ja vaihtelua. Monipuolinen, arkirutiineista poikkeava rento puuhastelu ja sopiva liikunnallinen rasitus johtavat myös laadukkaaseen uneen ja lepoon. Hyvän kirjan lukeminen ruokkii mielikuvitustamme aivan eri tavalla, kuin saman tarinan katsominen tv:stä.

Omaan kesääni kuuluu vielä kaksi kokonaista festivaalia, lukuisten hienojen kollegojen kanssa. Haluan nostaa tässä esiin heistä kaksi, jotka ovat mielestäni upealla tavalla löytäneet oman sävelkielensä. Molemmat ovat kulkeneet pitkän ja monisyisen polun, yhdistäneet urallaan vaikutteita eri tyylilajeista ja ovat kuin kotonaan yhtä hyvin klassisen orkesterin edessä kuin rockbändissä. Yhteensattumana molempien pääinstrumentti on sähkökitara. Molemmat ovat olleet itselleni suurina inspiraation lähteinä omalla rohkealla ja ennakkoluulottomalla asenteellaan. Molemmille musiikki on luonnollinen osa omaa ilmaisua. Tässä kaksi inspiroivaa linkkiä ja menovinkkiä:

Marzi Nyman musisoi Porvoossa Avanti:n Suvisoitossa useissa konserteissa torstaista lauantaihin 25.-27.6.

Oheinen video kertoo huikealla tavalla miten huippumuusikko, myös esitellessään vahvistimen ominaisuuksia, on persoonallisen luovan ilmaisunsa ytimessä. Peter Lerche:ä voit kuulla lähietäisyydeltä Joroisten musiikkipäivillä torstaina 30.7.

Laadukasta kesää, levollista lomaa ja sopivasti mielekästä, innostavaa tekemistä: Inspiraatiota ”in spirit”!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image