Aaro Löf: Kieltäminen on yksi vahvimmista defensseistä

Oletko koskaan kuullut kun jostain sanotaan englannin kielellä “he’s in denial”? Tai oletko joskus ajatellut toisesta ihmisestä näin? Väittämä voi tällä kertaa olla perätön, mutta kieltäminen on osa jokaisen ihmisen toimintaa.

Ihminen voi kieltää niin ulkoisen tapahtuman kuin sisäisen kokemuksen. Olemme kykeneviä kieltämään osallisuutemme tapahtumiin, seuraamuksiin ja toisten ihmisten kokemukseen. Mikä parasta, kiellämme kieltävämme.

Tämäkin defenssi on pääasiassa tiedostamaton ja aiheen tarkistelussa ei kannata soveltaa itsesyytöstä, vaan lempeää asennetta.

Jokainen meistä sulkee pois niin pienempiä, kuin isompiakin osia todellisuudesta.
Jokainen meistä sulkee pois niin pienempiä,
kuin isompiakin osia todellisuudesta.

 

Mikäli aiemmat defenssejä koskevat kirjoitukseni menivät ohi, katso seuraavat: Lue miten sinä puolustat itseäsi todellisuudelta & Sijoitamme toisiin sen mitä emme halua itseemme.

Kieltäminen

Kieltäminen on perus defenssi jonka voi sanoa olevan myös monen muun defenssin taustalla. Monen defenssin nähdään syntyvän tukemaan kieltämistä ja toista perus defenssiä, eli torjuntaa.

Kuten muidenkin defenssien kohdalla voidaan todeta, kieltäminen on hyödyllinen toimintatapa oikeassa paikassa. Traumaattisten kokemusten keskellä kieltäminen toimii usein ensimmäisenä vaiheena, jolloin sen tarkoitus on antaa mielelle aikaa kerätä voimavaroja tilanteen kohtaamiseen. Optimi tilanteessa kielletty asia alkaa nousta tietoisuuteen nopeudella joka on yksilön psyykelle sopiva.

Toisinaan kielletty asia pyritään pitämään tiedostamattomassa. Koska elämä tuo eteemme tilanteita jotka muistuttavat kielletystä asiasta, joudumme kohtaamaan sen luomaa jännitettä. Tällöin muut defenssit ryhtyvät usein tukemaan kieltämistä. Kielletyn asian herättämien tunteiden sijoittaminen toisiin ihmisiin (projektio/sijoittaminen) voi esimerkkinä auttaa meitä vähentämään jännitettä tällaisessa tilanteessa. Kielletyn asian pitäminen tiedostamattomassa syö aina henkilön psyyken energiaa.

Kieltäminen liittyy yleensä myös erilaisiin addiktioihin. Addiktion haitallisuus ja vaikutus kiellettään, vaikka todisteet haitallisuudesta voivat olla täysin selvät.

Kieltäminen voi olla myös osittaista. Esimerkiksi perheväkivallan tapauksessa henkilö voi myöntää, että puoliso solvaa häntä mutta ei myönnä lyömistä.

Esimerkkejä kieltämisestä:

  • elät suhteessa jossa pohjimmiltasi et haluaisi enää elää. Koska asian tiedostaminen aiheuttaisi syyllisyyttä ja pelkoa muutoksesta, kiellät tunteesi. Saatat keskittyä tosiasioiden myöntämisen sijaan korjaamaan suhteessa olevia haasteita itsessäsi (sisällytys)
  • pidät kiinni työpaikasta tai urasta jossa olet aina nähnyt itsesi, vaikka olet alkanut voida pahoin. Et suostu tiedostamaan sisäistä kokemustasi, sillä et ole valmis kohtaamaan jännitettä jonka uusille urille siirtyminen toisi tullessaan. Lisäät urheilun määrää elämässäsi ja siitä tuleekin jokapäiväinen tapa irtautua työn aiheuttamasta jännitteestä (sublimaatio)
  • olet sairastunut vakavasti mutta koska sairauden myöntäminen aiheuttaisi pelkoa, kiellät tiedon itseltäsi. Saatat esittää voimakkaita mielipiteitä ihmisistä jotka eivät huolehdi terveydestään (sijoittaminen)
  • oma toimintasi on haitallista sinua tai muita kohtaan mutta koska haittojen kohtaaminen tai vastuun kantaminen aiheuttaa ikäviä tuntemuksia, kiellät asiat itseltäsi ja muilta. Saatat selitellä (rationalisaatio) toimintaasi ja siihen johtavia tekijöitä tai kieltää tapahtuvan kokonaan
  • suljet silmäsi julkivallan epäjohdonmukaiselta toiminnalta sillä toiminnan kyseenlaistaminen tarkoittaisi perusturvallisuuden uudelleen arviointia ja aiheuttaisi sisälläsi epävarmuuden tunteen
  • kiellät tuntevasi aggressiota läheisiä ihmisiäsi kohtaan sillä aiemmin elämässäsi nämä tunteet ovat johtaneet hylkäämiseen ja pelkäät niin käyvän uudelleen. Aggression sijaan saatat osoittaa korostuvaa ystävällisyyttä aggression herättäviä ihmisisä kohtaan (vastareaktio)
  • kieltäydyt ajattelemasta omaa kuolemaasi sillä se herättää sinussa voimakasta ahdistusta

Kysymyksiä:

  • muistatko elämästäsi hetkiä joissa tunsit ikäänkuin “suostuvasi” todellisuuteen? Myönsit asian joka ei ollut täysin tiedossasi mutta oli tuntunut kuin pienenä kutittavana jännitteenä sisälläsi?
  • tuntuuko jokin tiedostamatta kielletty asia juuri nyt kehossasi kutituksena tai jännitteenä?
  • havaitsetko läheisissäsi jonkun joka on “in denial” jonkin asian suhteen?

“On turha armoo viivyttää” lauloi Vesku Vain Elämää-sarjassa Apulannan sanoin. Uskon, että elämämme ottaa askeleen parempaan jokainen kerta kun suostumme todellisuuteen. Mitä sinun elämällesi tapahtuisi, jos antaisit itsellesi hyväksynnän ja tilaa nähdä itsesi ja elämäsi?

sydämellä, aaro

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image