Kaikkeen ei voi elämässä vaikuttaa, mutta näihin 9 asiaan voit – ja sillä on sinun elämääsi suurempi vaikutus

Elämä laittaa monesti polvilleen, alemmas kuin olisit koskaan uskonut. Sellaista elämä on. Tapahtuu asioita, jotka muuttavat elämäämme merkittävästi: joku sairastuu, kuolee tai kohtaamme trauman, joka musertaa.

Silti, niin kauan kuin elämää on jäljellä, on mahdollisuus tehdä valintoja, jotka saattavat muuttaa oman tai tuhansien muiden elämän suuressa elämän verkossa ja jatkumossa. Tässä 9 valintaa, jotka voit itse tehdä – ja joilla on sinun elämääsi suurempi vaikutus:

1. Mitä sanot tai jätät sanomatta?

Kun kohtaat ihmisen, uskallatko sanoa, että rakastat. Vai jätätkö sen sanomatta. Päätöksesi saattaa vaikuttaa elämien ketjuun, kymmeniin, satoihin tai tuhansiin elämiin. Tai siihen, että elämää ei ole.

Joskus sanasi voivat olla käänteentekevä kohta jonkun toisen elämässä. Sinulle sanat ovat ehkä vain sanoja, mutta jollekin toiselle ne voivat olla se hetki, kun elämä alkaa muuttua paremmaksi. Et ehkä saa koskaan tietää, miten sanasi ovat vaikuttaneet, mutta niillä on suuri merkitys. Sinulla ja valinnallasi on suuri merkitys.

2. Miten katsot toista vai katsotko ohi?

Lempeä ja rakastava katseesi voi vaikuttaa toisen elämään niin paljon, että hän kantaa sitä sydämessään loppuelämänsä voimavarana. Älä katso ohi, sillä sekin tallentuu sydämeen.

3. Autatko vai jätätkö auttamatta?

Jos voit auttaa, auta. Se voi pelastaa jonkun elämän tragedian ja se voi saada aikaan hyvän ketjun, jossa tulevat sukupolvet saavat elää parempaa elämää.

Jos et ole varma, voitko olla avuksi: auta varmuuden vuoksi! Sillä että juuri sinä pystyt auttaa, voi olla merkittävämpi vaikutus kuin koskaan pystyt kuvittelemaan. Jos sinun avustuksellasi joku vauva jää henkiin, kuinka monta tulevaa elämää olet pelastanut?

4. Kohtaatko tunteesi vai et?

Kun kohtaat trauman tai vaikealta tuntuvan tunteen, voit valita, kohtaatko sen vai yritätkö paeta sitä. Mikäli tunne on niin suuri, että et pysty sitä kohtaamaan etkä taivu muiden apuun, jätät vastuun tunteestasi tuleville polville – sitä et pysty estämään.

Jos uskallat purkaa traumasi ja tuntea kipeimmätkin tunteesi, pelastat samalla ne ihmiset, jotka ovat lähelläsi. Ja sillä on suurempi vaikutus kuin ehkä osaat omassa elämänpiirissäsi kuvitella. Sinun tunteesi ovat tärkeitä, tosia ja vaikuttavia, älä sulje niitä pois.

5. Jäätkö jumiin asenteisiisi vai vapaudutko niistä?

Meillä saattaa olla vahvoja asenteita, mielipiteitä tai ennakkokäsityksiä, joista pidämme kynsin ja hampain kiinni. Joskus kuitenkin elämä heittää tilanteisiin, joissa kysytään: Haluatko olla oikeassa vai onnellinen?

Haluatko olla niin paljon oikeassa, että olet valmis uhraamaan tärkeitä asioita elämässäsi sille? Ehkä tulevienkin polvien elämän? Suljetko jääräpäisyydelläsi pois jotain hyvää, joka on juuri syntymässä ja kasvamassa?

6. Lähdetkö vai jäätkö?

Jokaisessa tilanteessa voit vain arvella, miten lähtösi tai jäämisesi vaikuttaa. Parhaalla tiedollasi voit valita jäädä tai lähteä.

Jos päätät lähteä ja suljet jonkin oven kokonaan, se vaikuttaa suuresti sinuun ja muihin ympärilläsi oleviin. Se, mitä ennen oven sulkemista on tapahtunut, on tapahtunut – se ei lakkaa olemasta vaikka sulkisit ovet perässäsi. Jos lähdet, voitko lähteä sulkematta ovea perässäsi? Voisiko menneisyys olla osa sitä, mitä olet?

7. Mitä teet, kun läheinen kuolee?

Kuolema koskettaa ihmistä niin kauan kuin on elämää. Kun yksi rakas elämä loppuu, se on traagista niille, jotka tänne jäävät elämään. Mutta miten jatkat elämääsi – ja se että jatkat – on merkityksellistä sinulle ja niille, jotka tätä elämää täällä kanssasi vielä elävät – tai jäävät jälkeesi elämään.

8. Tartutko pulloon vai et?

Monen suvun historiassa on ollut tragedia, johon liittyy viina. Päihtyminen. Turruttaminen. Viina ei vie pelkästään kossua kurkustaan alas kittaavaa, vaan se vie läheisten elämästä turvan, ilon, toiveen, joskus mahdollisuudet ja valitettavan usein myös jonkun äidin tai isän – hänelle maailman ainoan äidin tai isän.

Jos ei itse pysty katkaisemaan riippuvuutta, voi pyytää apua. Itsen ja kaikkien niiden elämien vuoksi, joihin se vaikuttaa nyt – ja tulevaisuudessa.

9. Miten kohtelet itseäsi?

Pidätkö itseäsi tärkeänä? Koetko, että sillä miten elät, mitä teet ja missä olet on merkitystä? Jos pidät itseäsi merkityksettömänä, kohtelet luultavasti itseäsi huonosti. Kun kohtelet itseäsi huonosti, kohtelet samalla huonosti sitä elämää, joka sinun kauttasi koskettaa muita ihmisiä.

Muista, että sinun elämäsi tarina jatkuu lapsissasi ja/tai kaikissa niissä, joita olet koskettanut. Sinä olet lapsesi, sinä olet ne ihmiset, joita olet koskettanut. Anna teille kaunis elämä. Anna teille mahdollisuus löytää rakkautta vielä sinunkin jälkeesi: valitse viedä tarinaasi eteenpäin, se löytää rakkauden elämän jatkumossa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image