Haista home ja juokse karkuun!

Tyttäreni nauraa kirjapinolleni, sillä kirjojen nimet eivät lupaa mitään kepeää lukuelämystä. My house is killing me –kirja huvittaa kyllä nimenä minuakin. Siihen ei kirjakaupassa tartu kukaan muu kuin homeista ja monikemikaaliyliherkkyydestä kiinnostunut tai sisäilmaongelmille altistunut. Tai sitten minunlaiseni intohimoisesti aivoterveyteen hurahtanut.

Olen tuoksuallergikko ja altistunut sisäilmaongelmille. Virallisella termillä puhutaan Sairas rakennus -syndroomasta. Voin toimia nenälläni jopa homenuuskijana. Bongaan heti jo kerrostalojen rappukäytävistä, että tässä talossa on kosteusongelmia tai hometta. Haistan myös ihmisten vaatteista, että heillä taitaa olla kotona kosteusvaurio tai hometta. Julkisista tiloista on tänä päivänä niin moni paikka homeessa, että ihan hirvittää. Helsingin kaupunginteatterin teatterielämyksistä en voi kovinkaan usein nauttia, sillä siellä on sellainen sisäilmaongelma, joka saa keuhkoni tukkoon. Tunne on samanlainen kuin joku painaisi rautavannetta voimalla rintaa vasten.

Tainnuttavan keuhkotuntemuksen koin pari vuotta sitten myös Helsingin yliopiston päärakennuksen suuressa luentosalissa. Kiertelin nostalgisena yliopistolla ja kävelin kyseiseen saliin muistelemaan lopputenttiäni, joka kruunasi maisteriksi valmistumiseni. Mutta jo ensi metreiltä tajusin, että salissa on sisäilmaongelma, on pakko päästä heti pois. Rautavanne ehti onneksi vain hetken puristua rinnan ympärille. Sairas rakennus –syndroomassa oireilu voi nimittäin helpottaa tai jopa hävitä, kun kontaminoituneesta tilasta pääsee pois.

Kavahdan myös vanhojen junavaunujen ummehtunutta ja pistävää hajua. Samettiset ja kulahtaneet penkit ovat imaisseet itseensä kosteutta ja pölyä. Hajucocktailiin sekoittuu myös ihmisten ominaishajua, pistävää parfyymiä, hiuslakkaa, märkiä takkeja, jopa virtsan löyhkää. Tuoksuyliherkkänä joukkoliikenteessä matkustaminen ei ole totisesti aina herkkua.

Hyvästi hajuvedet ja hyasintit

Tuoksuille herkistyneenä olen välillä piinaava läheinen. Haistan enemmän ja vahvemmin kuin muut. En kestä voimakkaita pesuaineita, vahvoja hajuvesiä, hyasintteja. Saan puistatusta ja pahoinvointia vahvasta hienhajusta, tupakansavusta, maaleista, liuottimista ja pakokaasuista. Kun aikoinaan asuimme sellutehtaan läheisyydessä, yöt menivät tietyn tuulen puhaltaessa ympäri taloa kävellessä, kun katkut kiemurtelivat sisätiloihin.  Rikin lemu oli niin puistattava, että vieläkin oksettaa.

Nuorempana en ollut niin herkkä, vaan tiedän nyt herkistyneeni hajuille sisäilmaongelmille altistumisen myötä. Homeelle altistuminen tapahtui salakavalasti todennäköisesti jo koululaisena. Muistan selvästi, kuinka minua ällötti tietyn koulun makeahko haju, johon sekoittui pesuaineita ja ruuankäryä. En nuorena tietenkään osannut aavistaa, että olin matkalla kohti sisäilmaoireilua. Siksi ihmettelen todella paljon kuinka kevytkenkäisesti homekouluihin, -sairaaloihin, -virastoihin ja -päiväkoteihin suhtaudutaan. Korjauksiin ei riitä rahaa ja väärillä korjaustavoilla luodaan lisää surmanloukkoja. Homekoulut ovat mielestäni terveyden- ja mielenterveydenkin sieppareita. On paradoksaalista, että lasten pitäisi jaksaa opiskella hermomyrkkyjä sisältävässä sisäilmassa. Niin ja opettajien opettaa… Eihän kenenkään pää kestä toistuvaa myrkytystä päivästä ja vuodesta toiseen. Joidenkin tutkimusten mukaan langaton sähkömagneettinen säteily saa homekasvustot villiintymään. Ja mihinkäs meillä Suomessa ollaankaan matkalla? Kohti langattomia kouluja…

 Homeesta hajuihin

Homeet kannattaa ottaa vakavasti, sillä kyse on aivoihin vaikuttavista hermomyrkyistä. Homealtistuksen on tutkimuksissa todettu aiheuttavan fyysisiä, neurologisia, kognitiivisia ja emotionaalisia oireita. Salakavala home hyökkää hengitysteihin, niveliin ja päähän. Home voi saada muistin takkuilemaan ja migreenin yltymään. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen altistuminen homeelle ja kosteusvaurioille voi lisätä niin ADHD:n, Alzheimerin taudin kuin MS-taudin riskiä. Syövästä, astmasta ja nivelsairauksista puhumattakaan.

Homeelle tai kosteudelle altistunut herkistyy usein myös hajuille ja monille kemikaaleille. Meitä tuoksuyliherkkiä on 10-40 prosenttia väestöstä, valtaosa herkistyneistä on naisia.

Homealtistus ilmenee mitä moninaisimmin oirein, siksi oireilun alkuperää voi olla vaikea jäljittää. Joku masentuu, ahdistuu, kärsii kroonisesta väsymyksestä ja muistihäiriöistä. Toisella taas pettävät hengitystiet: poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdukset seuraavat toisiaan, yskä pitkittyy ja silmiä kirvelee ja pistelee. Kolmatta huimaa ja rintaa puristaa, ja neljännellä nivelet turpoavat ja tulehtuvat. Allergiat, astma ja limakalvoärsytykset ovat tavallisia.

Tieto lisää tässä tapauksessa tuskaa. Aika moni suomalainen elää kodissa, joka on terveydenkaappari ja tuota tietoa on todella monen vaikea sulattaa. Karu totuus on nimittäin se, että yli 50 prosenttia suomalaisesta rakennuskannasta on kosteusvaurioista tai homeessa! Varovaisten arvioiden mukaan 25 prosenttia suomalaisista sairastuu jossakin vaiheessa elämäänsä homeesta.

Kosteus- ja homeongelmat eivät ole pelkästään vanhojen talojen haaste, vaan monet upouudet asunnotkin voivat olla potentiaalisia homepesiä.  Tänä päivänä rakennetaan nopeasti eikä jakseta odotella betonin kuivumista, selluvillat rötköttävät vesisateessa kipsisten seinälevyjen kaverina. Kun kaverukset ovat kostuneet, on sisäilmaongelman syntyminen hyvin todennäköistä.

Homekouluja on 25 prosenttia kaikista kouluista. Sairaaloista 15 prosenttia kaipaa äkillistä korjausta homeiden takia. Lisäksi 75 prosenttia päiväkodeista on vakavasti sisäilmaongelmaisia. Noita 60- ja 70-luvun tasakattoisia kouluja ja virastoja katsellessa voi jo haistaa homeen ulos asti.

Toivo elää 

Vaikka tieto tekee kipeää, se myös kannustaa tekemään valintoja oman ja läheistensä hyvinvoinnin eteen. Mitä sinä teet, jos lapsesi viettää arkipäivät hermomyrkyllisessä päiväkodissa? Tai jos murrosikäisesi viettää ison palasen päivästään umpihomeisessa koulussa? Entä mitä sinä lääkäri sanot, jos potilaasi toipuu leikkauksesta homemyrkkyjen saastuttamalla teho- tai vuodeosastolla? Lääkärinä saatat tietää, että homeisella osastolla leikkauksesta toipuvien kuolleisuus voi nousta hurjiin lukemiin.

Kun on homeiden myrkyllisyyden oivaltanut, ei sitä voi painaa villaisella. Jos minä joutuisin työskentelemään homeisessa työpaikassa, vetoaisin työturvallisuuslakiin ja laittaisin hengityssuojaimen ensin itselleni ja kehottaisin sitten muitakin tekemään niin. Arvostan aivojani, keuhkojani, maksaani, verisuoniani ja niveliäni niin paljon, että suojaudun kunnolla tai lähden hometta karkuun enkä jää sankarillisesti tuleen makaamaan. Homeen kanssa ei kannata leikkiä. Sen leikin häviää aina.

Toivon silti, että vaikka voit järkyttyä lukemastasi, et lannistu tai masennu. Aina on toivoa ja aina voi tehdä jotain oman terveyden ja läheisten terveyden tähden. Pienillä arkisilla valinnoilla voi tehdä paljon silloinkin, jos ihmettelee mikä kumman susi on syönyt kaikki voimat tai tuntee joutuneensa flunssien ja kummallisten kipujen syöksykierteeseen.

Vahvista itseäsi vihreällä

Aivan ensimmäiseksi ala vahvistaa itseäsi. Buustaa kehoa, suolistoa ja ikiomaa myrkynputsaria, maksaasi. Homealtistuksessa maksa-reppana joutuu todella koville. Syö runsain määrin vihreää: nauti vihreitä vihanneksia, nokkosta, pinaattia, voikukkaa, spirulinaa ja siankärsämöä. Vältä sokeria ja viljatuotteita. Nauti maitohappobakteereita, mutta muista, että hapatetut ja maitohappokäytetyt vihannekset ja juurekset eivät välttämättä sovi sisäilmaongelmille altistuneelle. Heitä hyvästit myös usein hometoksiineja sisältäville maapähkinöille ja maissille. Puhumattakaan makeisista ja limsoista.

Hommaa ympärillesi runsaasti ilmaimurikasveja. Suosi kultaköynnöstä, viirivehkaa ja rönsyliljaa. Hanki kotiin tai työpaikalle myös tehokas ilmanpuhdistaja, joka oikeasti puhdistaa ilmaa eikä kierrätä saastunutta ilmaa sisätiloissa. Jos kärsit ihmeellisistä ja toistuvista infektioista, osta kaikki kodin pesuaineet hajusteettomina ja suosi hygieniatuotteissakin vain hajusteettomia vaihtoehtoja. Luonnonmukaisissakin tuotteissa on harmillisesti tuotteita, jotka ei sovi homeille ja kosteudelle altistuneille. Ulkoile ja voimaannu luonnossa. Harrasta myös kiitollisuutta ja anna aivoillesi hermomyrkkyjen sijaan ihanaa lepoa mindfulnessin, hoitavan musiikin ja meditaation avulla. Tärkeintä on pysyä pinnalla ja hakea jokaisesta päivästä jotakin hyvää.

Seuraavassa blogipostauksessa jatkan hometeemalla ja keskityn ravintoon ja ravintolisiin sekä omiin yrityksen ja erehdyksen kautta omaksuttuihin ruokavalintoihini. Maksan terveys nousee väistämättä enemmän tapetille kun puhutaan homeista ja homeille altistumiselle. Ei maksa vaivaa, kun sitä muistaa pitää tyytyväisenä. Kun maksa voi hyvin, myös aivot ja suolisto hurraavat tyytyväisyyttään.

Ja vielä sokerina pohjalla WHO:n listaus Sairas rakennus –oireyhtymästä kärsivien oireista:

  • Silmien, nenän ja kurkun ärsytys sekä yskä
  • Ihon kuivuus, punoitus ja kutina
  • Heikkous, päänsärky, keskittymiskyvyn puute
  • Toistuvia hengitystieinfektioita
  • Äänen käheys, vinkunat ja hengenahdistus
  • Pahoinvointi ja huimaus
  • Lisääntynyt tai muuttunut herkkyys hajuille ja tuoksuille

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image