Narsistin uhri alkaa huutaa siksi, että hänen rajojaan rikotaan

Narsistiseen suhteeseen lähtee kaksi rajatonta ihmistä

Narsistiseen suhteeseen lähtee aika usein kaksi rajatonta ihmistä. Se jolla on oikeus rajattomasti tehdä toiselle ikäviä asioita ja kohdella tosi huonosti. Narsistisiin piirteisiin liittyy oikeutuksen tunnelukko, joka oikeuttaa tekoja sekä riittämättömän itsekontrollin tunnelukko, joka tekee sitä, ettei tunnelukon omaava ihminen osaa asettaa itselleen rajoja esimerkiksi päihteidenkäytön suhteen. Eli hän on rajaton moneen suuntaan.

Narsistin uhri sitä vastoin omaa usein uhrautumisen tunnelukon. Uhrautuva ihminen hylkää helposti omat tarpeensa ja rajansa toisen kanssa ja ryhtyy palvelemaan toista itsensä unohtaen. Narsistien uhrit ovat usein kykenemättömiä asettamaan toiselle rajoja, ehkä siksi, etteivät itsekään tunnista rajojaan. Heidän ylitseen ja lävitseen on ehkä jo lapsena kuljettu.

Narsisti käyttää oman toimintansa oikeutuksena monenlaisia manipulointikeinoja. Yksi keino on kuitenkin ylitse muiden: vastuun sysääminen uhrin niskaan ja sitä kautta syyllisyyden herättäminen. Kun ihminen syyllistyy, on hän aika heikoilla itsensä ja sen toisen kanssa. Narsisti osaa pelata syyllisyys-vastuunpakoilupeliä hyvin taitavasti.

Narsisti saa uhrin epäilemään itseään

Tuolla pelillä narsisti saa uhrin epäilemään itseään ja katsomaan itseään peiliin. ”Ehkä olinkin liian vaativa?”, ”Ehkä se olinkin minä, joka sysäsin hänet pettämään”, näin uhri saattaa ajatella ja alkaa hyvittää oletettuja tekojaan.

Mutta tuolle pelille tulee suhteessa usein loppu. Uhri alkaa ajan saatossa, aika usein, hermostua. Hän alkaa puolustaa itseään eikä niele enää kaikkea sitä, mistä häntä on syytetty. Ja narsisti hermostuu takaisin, saattaa raivota ja huutaa, mököttää viikkoja tai paeta muuten paikalta.

”Joko rajasi alkavat näkyä ja kuulua?”

Narsistinen ihminen ei tykkää yhtään siitä, että toisella on rajat ja häntä palvellut ei ole enää käytettävissä samaan tapaan kuin aiemmin. Usein uhrin kiukku ja huuto liittyvät siihen, että uhrin rajat alkavat löytyä. Kiukku kertoo siitä, että toinen osuu omalle tontille ja sen tontin rajoille on asettunut Viha-niminen ritari.

Parhaimmillaan narsistinen ihminen, tai kuka tahansa rajoja rikkova ihminen, opettaa rajoja.

Kuuntele rajojasi. Ala nauttia siitä, että rajasi alkavat löytyä. Rajat kertovat siitä, mihin sinä päätyt ja mistä se toinen alkaa. Alat itsenäistyä ja erillistyä ja niin kuuluu ollakin. Näkymättömästä Ninnistäkin tuli näkyvä sillä hetkellä, kun hänen rajansa rikottiin ja hänen vihansa heräsi.

Tästä ja muista narsistiseen suhteeseen liittyvistä teemoista olen kirjoittanut kirjassani Toivon kirja narsistin haavoittamalle.

 

 

 

 

 

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image