Elätkö arvojesi mukaisesti vai teetkö jatkuvasti kompromisseja? – Näin löydät rohkeuden omannäköiseen elämään

Sairastumisen myötä alkoi omassa elämässäni muutoksen aalto, joka pyyhkäisi läpi jokaisen elämän osa-alueen. Se alkoi muovata identiteettiäni ja arvojani uuteen muotoon.

Pikkuhiljaa elämäni alkoi muuttua enemmän todellisten arvojeni mukaiseksi. Suorittajan elämään kuuluneet, niin sanotusti päälle liimatut – eli hyvältä näyttävät ja kuulostavat arvot – saivat väistyä. Ristiriita omien arvojen vastaisesta elämästä sai myös poistua.

Haastan sinuakin lempeästi pohtimaan, mitä arvot tarkoittavat. Miten arvot vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi? Ja tärkeimpänä, miten tunnistaa omat arvosi ja elää niiden mukaisesti?

Kuka määrittää arvosi?

Elämänmuutokseni myötä olen ymmärtänyt, miten pitkään olen elänyt tavoitellen yleisesti hyväksyttyjä tai jonkun toisen arvoja, ja unohtanut kulkea kohti omiani. Arvo on nimenomaan elämän suunta. Arvoja ei voi saavuttaa, mutta voimme kulkea niitä kohti.

Jos teet liikaa kompromisseja arvojesi suhteen, se usein vaikuttaa hyvinvointiisi negatiivisella tavalla. Juuri näin kävi minullekin.

Etenkin terveydestä ja vapaudesta on tullut minulle muutosprosessin myötä tärkeitä elämänarvoja. Minusta on esimerkiksi kymmenessä vuodessa tullut niin hyvä yksin asumisessa, että minun on ollut pitkään vaikea kuvitella jakavani kotiani eli vapauttani jonkun kanssa. Kun olen löytänyt onneni sieltä, missä en ole sitoutunut kehenkään muuhun kuin itseeni, minusta tuli itsenäisyyttäni vaaliva.

Minun ei tarvitse määritellä itseäni yleisesti hyväksyttyjen termien mukaan, vaan voin olla itsenäinen ja elää rohkeasti omalla tavallani. Minulle vapaus on arvo ja voimavara, jotain, mikä on täytynyt löytää ilman, että kukaan tai mikään on pitämässä kädestäni tai ohjaamassa, mille polulle milloinkin astua.

Itseni puolella oleminen ja lempeämpi elämä ovat minulle nimenomaan arvojeni mukaista elämää. Elämässäni on ollut aikuisiällä ajanjakso, jolloin kaikki on ollut toisin: koko elämäni kontrolli on ollut toisen henkilön käsissä. Joku toinen on päättänyt arvot puolestani ja muokannut elämääni haluamaansa suuntaan.

Olen voinut pahoin, koska koko ajan olen joutunut sammuttamaan osan itsestäni ja elämään ristiriidassa arvojeni kanssa. Sitä aikaa on vaikea muistella, mutta se on opettanut paljon.

Nykyään ainakin tiedän, mitä en halua elämääni, ja mitä kohti sen sijaan haluan kulkea. Kun elää omien arvojen mukaista elämää, voi mitä todennäköisemmin myös kokonaisvaltaisesti hyvinvoivempaa elämää.

Samoin terveys on minulle tärkeä arvo, ja jotain, mitä en enää halua ainakaan tämän enempää menettää. Teen valinnat ja ratkaisut nykyään terveys edellä.

Jos teet liikaa kompromisseja arvojesi suhteen, se usein vaikuttaa hyvinvointiisi negatiivisella tavalla.

Mikä on sydämesi suurin toive?

Ennen en edes osannut tunnistaa minun sydämeni todellisia toiveita. Onkin hyvä, että aika ajoin pysähdyt tarkistelemaan arvojasi ja niiden suhdetta elämääsi sekä valintoihisi. Esimerkiksi, jos sinunkin yksi perusarvoistasi on terveys; kuinka se näkyy päivittäisissä valinnoissasi ja tekemisissäsi?

Omien tekojen ja toimiemme tulisi olla yhtenevät itselle tärkeiden asioiden kanssa. Toiminnan ja tapojen muuttaminen ei onnistu, jos meille ei ole selvää, mitä haluamme ja miksi haluamme, tai miksi emme halua jotain.

Arvoajattelun mukaan meillä on koko ajan mahdollisuuksia tehdä valintoja. Teemme niitä jatkuvasti ja sekin on eräänlaista vapautta, joka meillä jokaisella tulisi olla. Kun ymmärrämme ja hyväksymme arvot nimenomaan valittuina toimintoina, se auttaa meitä kokemaan myös elämän valittuna eikä annettuna. Elämänä, jossa me itse olemme tietoisia toimijoita emmekä ole vain muiden tai omien mielihalujen vietävissä.

Lempeä harjoitus

Arvot voivat muuttua elämän myötä, mutta tärkeintä on tunnistaa ne ja muokata elämää niiden mukaan – elää rohkeasti omia arvojasi kunnioittaen. Ethän tee liikaa kompromisseja. Vastaa seuraaviin kysymyksiin mielessäsi tai kirjoita vastaukset ylös paperille.

Tunnista arvosi ja elä niiden mukaan

  1. Millaista elämää haluaisit elää?
  2. Mitkä ovat kolme tärkeintä arvoasi tällä hetkellä?
  3. Mikä on estänyt / estää sinua tekemästä itselle tärkeitä asioita?
  4. Mitkä ovat tärkeimmät muutokset kohti arvojesi mukaista elämää?
  5. Mistä tiedät, että elät arvojesi mukaista elämää?

Ota ensiaskeleet itsesi puolelle ja omanäköiseen elämään lataamalla itsellesi Annukan maksuton työkirja täältä